Agrifoto

Nieuws Droogte 2019

EU: groen licht voor steun bij droogteproblemen

28 Augustus 2019 - 16 reacties

De steunmaatregelen die de Europese Commissie voorgesteld heeft voor de boeren die door droogte getroffen zijn, zijn op woensdag 28 augustus goedgekeurd door de 28 EU-lidstaten. Boeren die door droogte met financiële problemen kampen, komen in aanmerking voor extra steun.

De boeren die getroffen zijn door de droogte, kunnen onder andere hun directe betalingen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) al begin oktober krijgen. Ze kunnen 70% in deze maand krijgen, in plaats van de 50% die normaal in oktober wordt uitgekeerd.

Versoepeling vergroeningseisen
Daarnaast kan er van bepaalde vergroeningsregels afgeweken worden om de beschikbaarhed van diervoeders te vergroten. Een voorbeeld is dat de minimale periode van 8 weken voor de vanggewassen ingekort wordt. Dat betekent eveneens dat akkerbouwers hun wintergewassen op tijd na de vanggewassen kunnen inzaaien. Een volledige lijst met maatregelen is op de website van de Europese Commissie te vinden.

De steun komt op initiatief van Didier Guillaume, de Franse minister van Landbouw. Het land in de Europese Unie dat het hardst getroffen is door droogte is echter niet Frankrijk, maar Polen. Dit land betaalt ook uit eigen kas grote steunbedragen aan haar boeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
schoenmakers 1 28 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883810/eu-groen-licht-voor-steun-bij-droogteproblemen]EU: groen licht voor steun bij droogteproblemen[/url]
nou nederland nog, maar rutte laat de boeren liever verdrogen
Tonvb 29 Augustus 2019
ik ben benieuwd wat Schouten in petto heeft voor ons? Al geven ze maar net als de rest van Europa compesantie voor de diesel.in polen is dat al €90,- extra per ha.dat verzacht hier het beregenen
huug 29 Augustus 2019
ik hoop het Tonvb ze geven je geen vinger breed pvvhh.
Buurke 29 Augustus 2019
Naar de buitenstanders toe lijkt t of we weer een smak geld als compensatie voor droogte krijgen,maar in werkelijkheid zijn gewoon onze toeslagrechten die ondervoorwaarde vervroegd kunnen worden uitgekeerd,koekje van eigen deeg.
Abonnee
Jantje 29 Augustus 2019
Wedden dat Schouten geen millimeter beweegt. Het ambtenarenapparaat kan dat allemaal niet aan, om te zorgen dat alle toeslagrechten vervroegd worden uitbetaald. Dan raken ze in de stress van hun toch al drukke werkweek van 36 uur.
Kjol 29 Augustus 2019
Ik wil helemaal geen steun, zorg eerst maar eens voor eenvoudige en praktische regelgeving. Alle zand wat er nu in de agrarische raderen gestrooid wordt zorgt voor aardig wat meer schade.
Berry 29 Augustus 2019
De kosten van het beregenen kun je terughalen door de meeropbrengst die het beregenen geeft. Is die er niet dan de haspel mooi in de schuur laten staan.
drent 29 Augustus 2019
ja dat is makkelijk zeggen, hoe weet je in de zomer al wat voor prijs sommige gewassen op gaan brengen, 1 ding weet ik wel, met een halve opbrengst kom je er ook niet dus dan toch maar zorgen voor een goede opbrengst middels beregenen
schoenmakers 1 29 Augustus 2019
berry is een buitenstaander, ik kan ook de problemen van heel de wereld in een pennenstreek oplossen, hoe groot ze ook zijn, maar als mijn kleine teen zeer doet heb ik wel een serieus probleem
Kjol 30 Augustus 2019
Steun nodig omdat je afnemer te weinig betaald....
Bijzondere gedachten gang.
Zit je op droogtegevoelige grond of met te lage contractprijzen te werken etc. dan is het je eigen risico.
Stan 30 Augustus 2019
Wij boeren verdrogen het land zelf en dan willen we steun. Rare zaak.
Buurke 30 Augustus 2019
Stan leg me eens uit welke steun wij krijgen ?
Stan 1 September 2019
Steun voor iets wat we zelf doen?
drent 1 September 2019
verdrogen wij zelf? leg eens uit
Abonnee
Kjol 2 September 2019
In het buitenland accepteer je gewoon dat je beregend of dat je droog land hebt, daar pas je je bouwplan en investeringen op aan. Sinds wanneer moet een overheid droogte compenseren, echt klinklare onzin.
Als het niet uit de markt te halen is dat je beregeningskosten vergoed worden dan is er in de basis echt iets mis.
schoenmakers 1 2 September 2019
Het gaat er niet om of iets wel of niet vergoed moed worden, maar om het gelijke speelveld, wat ieder jaar er niet is, we krijgen alles op ons dak onder de mom van het moet van europa, of mag niet, nou je ziet in andere landen dat het niet aan de regels ligt, maar aan de wil van de Nederlandse regering
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox