Shutterstock

Nieuws Handelsdeal

Japan keurt handelsdeal met Verenigde Staten goed

5 December 2019 - Kimberly Bakker

Het Japanse parlement heeft de handelsovereenkomst met de Verenigde Staten woensdag 4 december goedgekeurd. Volgens de Meat Export Federation (USMEF) is dit goed nieuws voor de Amerikaanse vleesexporteurs. "De export van varkensvlees en rundvlees kan nu in groten getale toenemen."

De Eerste Kamer in Japan heeft de handelsdeal met de Verenigde Staten definitief goedgekeurd, al waren de belangrijkste onderdelen van eerder al bekendgemaakt. Ook werd halverwege dit jaar al een conceptakkoord bereikt. "Die deal zorgt er onder meer voor dat Amerikaans rundvlees en varkensvlees tegen lagere tarieven naar Japan geëxporteerd kan worden", zo meldt USMEF in een persbericht. Daarnaast moet op deze manier het concurrentienadeel met de Europese Unie geslecht worden.

Robert Lighthizer, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, schreef op woensdag 4 december in een verklaring dat de Amerikaanse president Donald Trump naar verwachting begin volgende week zijn handtekening onder de handelsdeal met Japan zet. Pas dan is de overeenkomst tussen beiden landen definitief rond.

Een exportwaarde van $5 miljard
Japan is overigens al jaren de grootste bestemming voor varkensvlees en rundvlees uit de Verenigde Staten. De totale exportwaarde (van de gehele vleesexport naar Japan) bedroeg in 2018 zo'n $3,7 miljard. De verwachting van USMEF is dat de Amerikaanse varkensvlees- en rundvleesexport naar Japan in 2020 groeit naar van respectievelijk $1,7 miljard en $2,3 miljard. "Het betreft dan zo'n 410.000 ton varkensvlees en 360.000 ton rundvlees", aldus USMEF.

"We verwachten zelfs dat de export van varkensvlees en rundvlees uit de Verenigde Staten, mede door deze handelsovereenkomst, richting 2025 is gegroeid naar $5 miljard." Dit verdeelt USMEF onder in $2,8 miljard voor rundvlees en meer dan $2 miljard voor varkensvlees. "Er ontstaan tevens kansen voor verwerkte producten, wat bijdraagt ​​aan de gehele groei van de Amerikaanse export naar de Japanse markt."

Nieuwe gesprekken
Na de goedkeuring vanuit Japan, lieten de Verenigde Staten weten begin volgend jaar alweer te willen overleggen over een nieuw handelsverdrag. "De Verenigde Staten zien kansen voor een bredere handelsdeal dan de overeenkomst die nu goedgekeurd is", aldus Lighthizer. Japan steunt deze gedachte en hoopt in die komende gesprekken onopgeloste kwesties op te nemen, zoals afschaffing van Amerikaanse tarieven op Japanse auto's en auto-onderdelen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden