Shutterstock

Nieuws Stikstof

Dataset stikstofemissie van RIVM is niet volledig

13 December 2019 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft niet de complete dataset van de stikstofemissie in Nederland gegeven aan Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim. Deze wordt binnenkort wel gegeven, zo werd vrijdag 13 december duidelijk op het kort geding in Den Haag. De rechter beslist maandag 16 december wanneer het RIVM alle data moet overleggen aan de stichtingen.

Voor Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim betekent de uitkomst van deze rechtszitting al een overwinning. De stichtingen hadden het kort geding aangespannen om alle data te krijgen van de Staat en het RIVM. Eerdere data, die zijn hadden ontvangen, was niet volledig. Jan-Cees Vogelaar, de voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, deed op Twitter direct een duit in het zakje.

Daarbij refereerde Vogelaar aan het feit dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) eerder in de Tweede Kamer heeft aangegeven dat alle emissiedata van het RIVM openbaar en beschikbaar is. "Schouten informeerde de Tweede Kamer onjuist", zo zegt Vogelaar. Als de ministers het parlement onjuist informeren, staat dat te boek als een politieke doodzonde.

Juiste berekening
De 2 stichtingen willen aan de hand van de data controleren of het RIVM de stikstofemissie juist berekend heeft; zoals de claim dat de landbouw verantwoordelijk is voor zo'n 50% van de stikstofemissie. Tot dusverre zijn deze door diverse externe partijen niet te toetsen, terwijl het huidige en toekomstige stikstofbeleid vooralsnog wel op deze data wordt gebaseerd; bijvoorbeeld de Spoedwet Stikstof, die dinsdag 17 december in de Eerste Kamer wordt behandeld.

De stichtingen willen daarom dat het RIVM maandag 16 december na de uitspraak met de data over de brug komt. Dan kunnen deze partijen nog voor de zitting van de senaat eigen berekeningen maken en conclusies trekken. De Staat en het RIVM schermen echter met privacygevoeligheid (van een deel van de data), omdat een deel van de dat door derden met een geheimhoudingsclausule zijn verstrekt. Zij geven aan op zijn vroegst pas in januari de complete dataset te kunnen aanleveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Ascon Wsteler 14 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885034/dataset-stikstofemissie-van-rivm-is-niet-volledig]Dataset stikstofemissie van RIVM is niet volledig[/url]
Dus "de Staat" en het RIVM hebben vooraf al geregeld dat bepaalde data met een "geheimhoudingsovereenkomst" zijn afgedekt ? Dus wisten ze klaarblijkelijk dat dit op een gegeven moment niet openbaar kon worden ? M.a.w. dat wat er staat tegen hen kon worden gebruikt ?Iets wat het algemeen belang raakt word het volk onthouden ?
Delen in het raport dus zwart gemaakt zijn ?
Een zelfde gevalletje als bij het toeslagen dossiers belastingdienst debacle ? En nog meer van dit soort onfrisse zaken.
jef 14 December 2019
Ik denk dat we maandag al moeten. Totdat alle data bekend is. Misschien kan het dan iets sneller dan januari. Ze weten immers al ff dat de data vrijgegeven moest worden.
Ton Westgeest 14 December 2019
Het zijn de reinste maffia praktijken, net als het stookolie/vergif schandaal in Groningen. Opstelten, Smit-Kroes en Vonhoff die het onderzoek onder de mat geveegd hebben.
Het afvalschandaal, de bonnetjes affaire, de giftige bagger affaire, giftige groom affaire bij defensie, de granaten affaire ook bij defensie, kinderopvang toeslag belastingdienst, Poolse uitkeringen en ga zo maar door.... De overheid mag alles en komt er ook met een lachend gezicht mee weg....
Met valse cijfers een hele sector wegzetten, ook dat kan hier in dit bananenland!!
En anders maken we de cijfers zwart of geheim!!
Robert 17 December 2019
Oprukken naar het rivm
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden