Stichting Mesdag Zuivelfonds

koeien waterkwaliteit

Opinie Geesje Rotgers

Tjeerd de Groot krijgt gelijk: veestapel wordt gehalveerd

De essentie van de stikstofbrief, die het kabinet op 24 april naar buiten bracht, wordt gemakkelijk gemist. Het kabinet drukt haar streven namelijk uit in 'een luttele' 255 mol per ha per jaar aan stikstofreductie, een streefwaarde die bijna niemand iets zegt. Daar wordt een 'gigantisch' subsidiebedrag van €5 miljard aan gekoppeld, waardoor het pakket royaal oogt. Schijn bedriegt: deze streefwaarde betekent halvering van de landbouw.
25 April 2020
LTO Boerenbusiness

Nieuws Stikstof

LTO wil met Schouten blijven praten over stikstof

LTO Nederland wil het liefst doorpraten met landbouwminister Carola Schouten over de voorwaarden van het stikstofbeleid. Dit zegt voorzitter Marc Calon in een interview met De Volkskrant. Hiermee zet hij zich af tegen het Landbouw Collectief, waar LTO ook onderdeel van uitmaakt, die de gesprekken met Schouten heeft gestaakt.
9 April 2020
Natuurbeheer

Nieuws Stikstof

Mesdag: uitkoop voor natuur veel te duur

Uit onderzoek in opdracht van het Mesdagfonds blijkt dat verlagen van de stikstofdepositie op natuurgebieden forse inspanningen vergt, met relatief kleine effecten.
31 Maart 2020
koeien mist

Nieuws Stikstofbeleid

Stikstofcijfer landbouw blijft in nevelen gehuld

Hoeveel stikstof uit de Nederlandse landbouw daadwerkelijk neerslaat op de natuur blijft nog even in nevelen gehuld. De onderzoekers van het Mesdag Zuivelfonds zijn opnieuw gestart met het doorrekenen van de stikstofdeposities op natuurgebieden en het aandeel van de landbouw daarin. Ook heeft de stichting een 'goed gesprek' gehad met het RIVM.
4 Maart 2020
financieel data rekenen

Nieuws Stikstofbeleid

Stikstofcijfer Mesdag Zuivelfonds klopt niet

Het percentage van 25% die het Mesdag Zuivelfonds heeft berekend als aandeel van de landbouw in de stikstofdepositie op natuurgebieden, klopt niet. Volgens de stichting komt dit door een fout in het rekenmodel OPS van het RIVM. Het Mesdagfonds laat de berekening nu opnieuw uitvoeren.
1 Maart 2020

BB TV Jan-Cees Vogelaar

'Uitplaatsen veebedrijven heeft amper effect'

Een dag na de presentatie van de stikstofberekeningen door het Mesdag Zuivelfonds, maakt voorzitter Jan-Cees Vogelaar de balans op. Hij merkt dat het RIVM weer wat heeft te verbergen, maar dat de resultaten van Mesdag impact hebben in de stikstofdiscussie. 'We zijn nog zeker 3 tot 4 jaar bezig.'
21 Februari 2020
koeien

Nieuws Stikstofdata Mesdag

'Effect stikstofmaatregelen raakt ondergesneeuwd'

Veel van de maatregelen die het kabinet wil nemen om de stikstofdepositie terug te dringen, zoals het opkopen van veebedrijven, hebben maar een beperkt effect. Zeker voor het geld wat er voor wordt gereserveerd. Toch komen deze resultaten van de stikstofberekeningen van het Mesdag Zuivelfonds na de presentatie amper voor het voetlicht.
21 Februari 2020
stikstof Boerenbusiness Jan Cees Vogelaar nieuwspoort

Nieuws Stikstofbeleid

Mesdag: aandeel stikstof landbouw stukken lager

De Nederlandse landbouw is voor 25% verantwoordelijk voor de neerslag van stikstof in Natura2000-gebieden en niet voor 46%. Het verkeer en de scheepsvaart hebben met 42% een veel groter aandeel in de emissie dan het RIVM heeft berekend.
20 Februari 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox