Marcel Klip / Shutterstock.com

Nieuws Dagvaarding FDF

Supermarkt en boer FDF niet dichter bij elkaar

16 December 2019 - Anne Jan Doorn - 9 reacties

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) en Farmers Defence Force (FDF) zijn in het kort geding van 16 december niet nader tot elkaar gekomen. Hoewel de beide partijen, ook na aandringen van de rechter,  niet tot overeenstemming konden komen, lijkt het CBL haar zin te krijgen. FDF heeft min of meer beloofd heeft geen distributiecentra te blokkeren.

Maar er zit een addertje onder het gras zitten. Zoals voorzitter Mark van den Oever tijdens het geding ook aangaf, hangt de actie die FDF gaat doen ook af van de uitspraak van de rechter dinsdagmorgen. Het blijft dus onduidelijk of FDF niet op een indirecte manier alsnog de distributiecentra gaat hinderen. "De angst dat onze distributiecentra niet worden geblokkeerd, is nog niet helemaal weggenomen", zei Marc Jansen, directeur van het CBL, dan ook.

Geen openheid over actie
Ook op vragen van de rechter wilde FDF geen openheid geven over de acties, omdat het verrassingseffect deel uitmaakt van de strategie. De rechter worstelde met deze onduidelijkheid, omdat een duidelijk plan de enige grond is voor een uitspraak. "Dat FDF de privéterreinen van de distributieterreinen niet gaat betreden, betekent natuurlijk niet dat er geen hinder komt voor de leden van het CBL." De uitspraak van de rechter gaat voornamelijk afhangen van de vraag hoe zij de reële dreiging voor de distributiecentra inschat.

Nadat de beide partijen tijdens de rechtszaak hun pleidooien hadden gedaan volgde een schorsing, waarin FDF en CBL moesten proberen er samen uit te komen. CBL had in kunnen gaan op het convenant dat FDF het CBL vrijdag heeft gestuurd. De boerenorganisatie gaf aan dat als het CBL op een deel van de eisen inging, er geen acties tegen het CBL komen.

Niet onderhandelen met mes op tafel
CBL gaf echter aan niet te willen onderhandelen met het mes op tafel. Ook over een concrete eis, zoals het verkorten van de betalingstermijn van 90 dagen die de supermarkten nu soms nog hanteren, wilde CBL geen toezeggingen doen. De enige toezegging die werd gedaan, is dat het CBL wel met de boeren wil gaan praten.

Voor FDF-bestuurder Sieta van Keimpema is de rechtszitting dan ook teleurstellend verlopen. "We hadden graag gehad dat het CBL op ons convenant inging voor een eerlijke prijs voor de boeren. Hun redenatie dat de termijn te kort is om over dit convenant te praten,  is onzin. We proberen al jaren met hen te praten, maar dat heeft tot nu toe nog geen enkel resultaat opgeleverd."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
regelbedenker 16 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885054/supermarkt-en-boer-fdf-niet-dichter-bij-elkaar]Supermarkt en boer FDF niet dichter bij elkaar[/url]
Als de rechter hier het CBL gelijk geeft, is er iets aan de hand wat ik al lang weet, er is in dit land totaal geen recht, alles wat krom is wordt door het systeem recht gemaakt, dat is iets anders als een rechtssysteem wat de zwakke tegen de sterke beschermd.
Blue 16 December 2019
@regelbedenker onzin. Het gaat hier niet om het recht tot protesteren maar om een specifieke vorm van protest die onbevredigend veel schade gaat berokkenen.

De zielige Piet gaan uithangen doet onze zaak geen goed.
regelbedenker 16 December 2019
jou zaak is niet mijn zaak, daar geloof ik niks van, betrek me niet in jou waanideeën
Blue 16 December 2019
De realiteit bestempelen als waanidee heeft nog nooit iemand dichterbij zijn doel gebracht.
regelbedenker 16 December 2019
Waanideeën bestempelen als de waarheid nog minder
Blue 16 December 2019
Kijk, zijn we het toch nog ergens over eens :-)
django 16 December 2019
waardeloze supermarkten - ze willen alleen maar geld incasseren-
de landbouw of natuur intereseert hun geen reet.
Het is nu tijd voor grote ACTIE - duitse boeren komen ook,
roep de boeren uit Zeeland en België ook op.
Boeren & Bouwvakkers .....Leg het hele land plat.
Het is nu ....of nooit .... en anders is Brussel jullie Baas.
Weg met CDA
STEM PVV GEERT WILDERS.
Jacob 16 December 2019
Bij een vraag aan politieke partijen over de hoeveelheid CO2 die een ha suikerbieten meer opneemt uit de lucht door de meeropbrengst nu vergeleken met 1955 toen 7500 kg suiker per ha en nu18375 kg per ha krijg ik geen antwoord of als antwoord wij hebben die kennis niet in huis .Onze regering kan daardoor geen eerlijke besluiten nemen.
Pietje 17 December 2019
Hebzucht,jalozie en afgunst zijn de grootste bedreigingen van de mens
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden