Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

Samenwerken keten

Nieuws Politiek

Supermarkten willen snel ketenwet duurzaamheid

Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hoopt dat de nieuwe Tweede Kamer straks de Wet ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven snel als hamerstuk aanneemt. 'Dan kunnen wij weer als industrie, boeren en retail de samenleving een stukje beter maken.' Wat doet die wet?
25 Februari 2021
supermarkt Albert Heijn groente

Nieuws Keten

Niet FarmerFriendly, maar boerenketens met supers

Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF), kondigde op YouTube aan dat woensdag 10 februari de grote dag van FarmerFriendly ging worden. Het pakte anders uit, de supermarkten lopen niet warm voor het door FDF opgerichte label om de marge voor de boer te vergroten.
10 Februari 2021
zuivel supermarkt nederland zuivelconsumptie

Nieuws Productprijzen

Geen concrete oplossing in overleg tussen boer en CBL

Krijgt de boer voldoende geld voor zijn product? Het is een vraag die meerdere keren per jaar opduikt. Donderdagochtend 14 januari gingen boeren, overheidspartijen, financiële partijen en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) over het onderwerp in gesprek. Onder meer het verdienmodel van boeren en het keurmerk 'FarmerFriendly' zijn besproken. Concrete oplossingen heeft het echter niet opgeleverd.
14 Januari 2021
trekker band trekkerband

Nieuws Boerenprotest

Blokkade supers: 'onmacht boeren goed te begrijpen'

Boeren hebben het afgelopen weekend en ook vandaag weer diverse distibutiecentra van supermarktketens geblokkeerd. Vanmorgen (maandag) stond een kleine delegatie bij Jumbo-topman Frits van Eerd voor de deur. Retailexpert Laurens Sloot zegt de onmacht van de boeren te begrijpen, maar 'de overheid zet de boeren met de rug tegen de muur.'
14 December 2020
supermarkt Coronavirus hamsteren

Nieuws Coronacrisis

10% hogere omzet supermarkten door corona

Langzamerhand normaliseert de situatie weer in de retail, zeker als per 1 juni de horeca ook weer van start gaat. In eerste instantie steeg de omzet in de supermarkten met tientallen van procenten, maar dit is de laatste weken teruggezakt naar gemiddeld 5-10% extra omzet in vergelijking met vorig jaar.
11 Mei 2020
boerenprotest

Nieuws Acties FDF

FDF blaast actie af, losse protesten op til

Farmers Defence Force (FDF) blaast het aangekondigde protest van woensdag 18 december af, omdat de rechtbank laat weten niet in te gaan op het hoger beroep. Inmiddels gaan er echter berichten rond waaruit blijkt dat de boeren zelfstandig actie gaan voeren.
17 December 2019
boerenprotest

Nieuws Dagvaarding FDF

Actie FDF: hinderen mag, blokkeren niet

De rechtbank in Lelystad heeft Farmers Defence verboden om distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Wanneer zij dat wel doen, moet de actiegroep een dwangsom betalen van €100.000 per locatie. De rechter stelt daarnaast dat de boeren wel gewoon actie mogen voeren.
17 December 2019
Groningen boerenprotest

Nieuws Dagvaarding FDF

Supermarkt en boer FDF niet dichter bij elkaar

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) en Farmers Defence Force (FDF) zijn in het kort geding van 16 december niet nader tot elkaar gekomen. Hoewel de beide partijen, ook na aandringen van de rechter,  niet tot overeenstemming konden komen, lijkt het CBL haar zin te krijgen. FDF heeft min of meer beloofd heeft geen distributiecentra te blokkeren.
16 December 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief