Agrifoto

Nieuws Biologisch

Nederlandse biologische landbouw groeit door

22 Januari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

De Nederlandse biologische landbouw heeft het afgelopen jaar weer een stapje vooruit gezet. Het areaal is met 4,1% gegroeid tot 69.349 hectare, terwijl het aantal biologische gecertificeerde bedrijven met 5,6% toenam tot 2.076 bedrijven. Het aantal omschakelaars was in 2019 wel het laagste aantal in 4 jaar.

Dit meldt Bionext op basis van nieuwe cijfers van toezichthouder Skal Biocontrole. Door de gestage groei is het biologische aandeel op de gehele markt naar 4,3% gestegen. De biologische toename kwam het afgelopen jaar vooral door de trend dat biologische bedrijven grond bijkopen en groter worden. Daardoor neemt het biologisch areaal sterker toe dan het aantal gecertificeerde bedrijven, meldt de organisatie.

Regionaal is koploper Flevoland ook in 2019 weer de grootste groeier met een toename van het areaal met 8,2% tot 11.348 hectare. Friesland wist met een stijging van 755 hectare relatief de grootste groei te realiseren: 10%. De Friese biologische oppervlakte komt hiermee uit op 8.314 hectare. In Zeeland zijn er met name veel nieuwe biologisch gecertificeerde bedrijven bijgekomen. Een groei van 41%. Opvallend is dat het biologisch landbouwareaal in Noord-Holland en in Drenthe is afgenomen, merkt Bionext.

image

Het Nederlandse marktaandeel bungelt volgens Bionext nog onder het Europees gemiddelde. Oostenrijk is koploper met 23,4% aandeel biologisch van de hele markt, gevolgd door Estland (19,6%) en Zweden (19,2%). Onze buurlanden doen het iets beter: Duitsland (6,8%), Frankrijk (6%) en België (6,2%). Nederland loopt achter doordat de overheid geen stimulerend beleid voert, stelt Bionext.

Agrarisch ondernemers worden door de Nederlandse overheid niet gestimuleerd om biologisch te ondernemen en consumenten niet om biologisch te kopen, oordeelt Bionext. De organisatie hoopt dat de komst van de Green Deal hier verandering in brengt. “Als burger worden we steeds bewuster, als consument kiezen we nog met onze portemonnee. Aan ons de taak om de consument ook ín de winkel te laten kiezen voor biologisch. En daar kunnen we de hulp vanuit de Europese commissie goed bij gebruiken”, zegt Michaël Wilde, directeur van Bionext, in een verklaring.

Opvallend genoeg zijn van de Nederlandse biologische landbouw geen exportcijfers bekend. Het CBS hoopt deze volgend jaar te kunnen presenteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
bio goeroe 22 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885471/nederlandse-biologische-landbouw-groeit-door]Nederlandse biologische landbouw groeit door[/url]
Is de foto echt biologische teelt? Dat kan toch niet zoveel gifgassen in de lucht?
bio beter 22 Januari 2020
Nee dat denk ik niet! Ik koop vaak biologische producten. Nog nooit van gehoord. Vast niet toegestaan lijkt mij.
Peer 22 Januari 2020
Nog even en de gangbare boeren moeten ook gaan branden nu al hun middelen verboden worden.
bio slechter 22 Januari 2020
dit plaatje van aardappelen en nuttige insecten doodbranden is gangbaar gebruik in de bio landbouw net zoals giftig koper spuiten.
bio beter 22 Januari 2020
Daar schrik ik van. Dat heeft mijn plaatselijke bio verkooporganisatie nooit iets over gecommuniceerd!
Narcos 22 Januari 2020
Nu nog ff wat extra btw korting bedingen, en het groene zakkenvullen kent geen grenzen.
kikker 22 Januari 2020
nu nog even om accijns vrijstelling vragen voor die propaan die de bioboer opstookt om de aarde op te warmen/piepers en onkruid dood te branden.
DUH 23 Januari 2020
Is dit de reden dat de biodiversiteit de laatste jaren achteruit gaat?
kikker 23 Januari 2020
geen idee zou best kunnen, de bijen sterfte komt ook opeens door lichtvervuiling!
Wim 24 Januari 2020
Bio en duurzaam zijn totaal verschillende werelden.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden