Bionext

eieren pluimveehouderij kip

Achtergrond Veevoer

Veevoerstress zit vooral bij biologische legkiphouder

De oorlog in Oekraïne is soms de oorzaak en vaak de versterker van de veevoertekorten, met name in biologisch voer. Daarom vraagt de sector een tijdelijke ontheffing om niet-biologische grondstoffen te mogen gebruiken. Met name in legkippenvoer dringt het. Daar is zelfs dierenwelzijn een punt van zorg.
25 Maart 2022
aardappelen Phytophthora ziekte aardappelziekte

Inside Aardappelen

Biologische sector zet in op resistent aardappelrassen

Bionext luidt vandaag (woensdag 14 juli) de noodklok over de hoge phytophthoradruk. Veel biologische boeren moeten de aardappelen te vroeg afbranden om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Met lage opbrengsten, vaak een kwart van de normale oogst, tot gevolg. De biologische sector zet de kaarten dan ook op resistente rassen.
14 Juli 2021
aardappelen Albert Heijn biologisch

Nieuws Biologisch

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

Biologische producten moeten meer worden gepromoot in het winkelschap. Ook moet biologische landbouw automatisch worden opgenomen in het nieuwe GLB. Dit staat in 2 van de 4 moties die de Tweede Kamer dinsdag (25 mei) heeft aangenomen om de biologische landbouw en de biologische voedselconsumptie te bevorderen. 
26 Mei 2021
foodbusiness appels fruit

Nieuws Biologisch

Amerikanen kopen vaker biologische producten

In de Verenigde Staten is de omzet van biologische producten over 2020 met ruim 14% gestegen naar $8,5 miljard. Met name biologische salades, bessen en appels waren in trek. Een van de redenen voor de omzetgroei is dat veel Amerikanen hun gezondheid steeds belangrijker vinden als gevolg van de coronacrisis.
25 Januari 2021
melk biologisch

Nieuws Biologisch

Minder overstappers naar biologische landbouw

Het areaal biologische landbouw is in 2020 5,9% toegenomen naar 79.664 hectare, blijkt uit de cijfers van Skal Biocontrole. Toch schakelden afgelopen jaar minder boeren om naar biologisch dan in 2019. De groei in areaal komt dan ook voornamelijk voor rekening van bestaande gecertificeerde biologische bedrijven.
21 Januari 2021
biologisch vleeswaren

Nieuws Biologische landbouw

Bionext verwacht opmars bio met btw-maatregel

Biologisch belangenbehartiger Bionext gaat ervan uit dat de aandacht in een volgend kabinet verschuift van kringlooplandbouw richting biologische landbouw. Dit onder meer door een maatregel om de btw van 9% af te schaffen voor biologisch voedsel.
17 Augustus 2020
biologisch

Nieuws Retail

Prijs blijft grote barrière voor aankoop biologisch

De prijs van biologische producten blijft voor veel consumenten nog steeds de grootste barrière om tot aankoop over te gaan. Zo'n 68% van de huishoudens heeft aan vaker biologisch te kopen als de prijs lager is. Steeds meer huishoudens kopen af en toe wel een biologisch product.
12 Mei 2020
aardappeloogst aardappelbewaring suikerbieten Agrifoto Onkruidbestrijding

Nieuws Coronacrisis

Geen nieuwkomers meer in biologische sector

De komende tijd komen er geen nieuwe biologische toetreders meer in de biologische sector. De fysieke inspecties van Skal Biocontrole liggen namelijk stil als gevolg van de Coronamaatregelen. Omdat deze inspecties nodig zijn om het biologische certificaat te behalen komen er de komende tijd geen nieuwkomers meer.
26 Maart 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief