Shutterstock

Nieuws Handelsakkoord Canada

Nipte meerderheid voor CETA lijkt in de maak

14 Februari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

CETA, het Europese handelsakkoord met Canada, lijkt een nipte meerderheid te krijgen in de Tweede Kamer. Hoewel de stemming formeel pas volgende week is, ziet het er naar uit dat ook de ChristenUnie het akkoord nu steunt. 

Daarmee lijkt de volledige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, inclusief het onafhankelijke kamerlid Van Haga, voor ratificatie te zijn. Alle andere oppositiepartijen zijn tegen het akkoord. Definitieve goedkeuring is echter nog lang niet zeker, omdat het voorstel ook door de Eerste Kamer moet worden behandeld. Daar heeft het kabinet bij lange na geen meerderheid. 

In de behandeling van het akkoord in de Tweede Kamer afgelopen woensdag en donderdag lag de sleutel met name bij de ChristenUnie. Het kabinet heeft de steun van de christelijke partij, die nota bene ook deelnemer is van de coalitie, nodig. Maar de ChristenUnie wenste meer waarborgen van Sigrid Kaag, de minister van Buitenlandse Handel.

De partij vreest voor oneerlijke concurrentie voor de Nederlandse boer en wil dat Canada volledig voldoet aan de Europese eisen van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Kaag garandeerde evenwel dat er geen Canadees hormoonvlees in de Nederlandse schappen beland, waarbij ze benadrukte dat veel wat over CETA wordt gezegd en geschreven een onvolledig over de inhoud en de gevolgen schetst.

LTO Nederland heeft zich eerder voorstander van CETA verklaard. Andere boerenorganisaties als de NAV (akkerbouw) en NMV (melkveehouderij) zijn echter mordicus tegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Ceta
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
hans 14 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885886/nipte-meerderheid-voor-ceta-lijkt-in-de-maak]Nipte meerderheid voor CETA lijkt in de maak[/url]
LTO en "christelijke" partijen voor, dat kan niet anders dan een Judas-overeenkomst zijn.
Andre VW 14 Februari 2020
LTO is voorstander NAV en NMV tegen.
Ook de eenheid bij de landbouw behartigers is ver te zoeken.

De spanning rond de stemming in de 2e kamer is groter dan de ophef over de voedselveiligheid.
Peter34 14 Februari 2020
Omwille van het regeerakkoord heeft de CU een bittere pil geslikt. Wie het debat heeft gevolgd kan niet anders dan concluderen dat Voordewind kunstmatige redenen aanvoerde om, onder voorwaarden, (die niets om hakken hebben, want het voorliggende verdrag is onwrikbaar en verdraagt geen side-letters) akkoord te gaan. Hij valt hier door de mand.
Maar wat was het alternatief? De toezegging die Kaag deed had alleen betrekking op 'betere' controle op de voedselveiligheid, niet op het unlevel playfield of de regellast o.m. t.g.v. de kringlooplandbouw. Dat laatste is trouwens ook het geval binnen Europa met open grenzen en consumenten die eerst naar de prijs kijken.
Rutte zou in de Europese raad toch voor CETA stemmen, want het grootbedrijf en industrie mag natuurlijk geen duimbreed in de weg worden gelegd.
Dat LTO voor is werpt de vraag op wie het vertegenwoordigt.
Een aantal jaren geleden deed LTO dat ook omtrent TTIP: leden werd helemaal niets gevraagd en zo er al over werd gerept, scheef voorgelicht.
Terwijl het over fundamentele vragen gaat die niet echt bijdragen aan een beter inkomen voor de boer waarvan de politiek de mond vol heeft. Maar intussen.......
Tijd voor langdurige aktie? Brussel ligt er niet wakker van en trekt aan de touwtjes.
We zitten in de verkeerde EU !
???!!! 14 Februari 2020
Landbouwcollectief dump LTO!

jpkievit 16 Februari 2020
Lto zit als werkgevers organisatie aan de onderhandelingstafel via het landcollectief mag fdf een inbreng hebben niet meer en niet minder
Ps 17 Februari 2020
Op het Scheiden van de markt leer je de politiek en de echte lanbouwbehartigers kennen!!!
Zuidboer 18 Februari 2020
Christen Unie heeft zojuist CETA aan een minimale meerderheid geholpen in de 2e Kamer. Voor de boeren in dit land rest marginale kringlooplandbouw te bedrijven. Hoe krom en oneerlijk wil je het hebben. Het verdienmodel wat aan de kringlooplandbouw zou moeten worden gekoppeld is al weggegeven voordat we er aan zijn begonnen. Weg motivatie!
???!!! 18 Februari 2020
Zuidboer schreef:
Christen Unie heeft zojuist CETA aan een minimale meerderheid geholpen in de 2e Kamer. Voor de boeren in dit land rest marginale kringlooplandbouw te bedrijven. Hoe krom en oneerlijk wil je het hebben. Het verdienmodel wat aan de kringlooplandbouw zou moeten worden gekoppeld is al weggegeven voordat we er aan zijn begonnen. Weg motivatie!
hoe zit dat ook alweer met geloof? tot zondag mag alles, na zondag ook toch?
peter34 19 Februari 2020


@ ???!!! wat een goedkoop geleuter. Leg uit!
???!!! 19 Februari 2020
peter34 schreef:


@ ???!!! wat een goedkoop geleuter. Leg uit!
CU/Schouten doet wat ze wil, hebben 'het' toch niet zelf voor het zeggen. Tot zondag is er geen noodzaak om 'normaal' gedrag te vertonen.

Van D66/PvdA kennen we draaigedrag, GL is communisme. Die zijn duidelijk.

Dat eeuwige gezalf van CDA/CU is weerzinwekkend.
Let opnieuw maar op: CDA stelt paar kritische vragen bij stikstofdebat omdat ze bij de boeren zijn geweest, maar 'waaien' straks gewoon weer met elke (andere) politieke wind mee. Elke vorm van verantwoording aan een uitgangspunt of kiezer is totaal onbelangrijk.
'Geloof' dat maar.

(terzijde) die enquete gezien over die andere gelovigen?: schijt aan de wet, schijt aan ongelovigen: DAT IS GELOOF!!!

Alles gaat kapot aan een onbewezen sprookje.
peter34 20 Februari 2020
@ ???!!!
Dit draadje gaat over CETA niet over stikstof o.i.d. Ik begrijp niet wat je hier over het CDA en CU inbrengt. Het CDA is van meet af aan pro geweest. Ik vind het ook heel ongemakkelijk dat Voordewind zo (gedwongen en tegen eigen wens) moest draaien. Dat is af en toe het lot van coalitiepartners. Ieder moet wel eens een flinke scheut water bij de wijn doen. Hierin heeft Schouten een beperkte rol.

maar over je reaktie:
"Alles gaat kapot aan een onbewezen sprookje. "

jij voorop?

waarom zo zuur? waarom jezelf het leven zo moeilijk maken ???!!! ?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden