Shutterstock

Nieuws Boerenprotest

Boeren en GroenLinks slaan handen ineen over CETA

13 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De groeiende populariteit van agrarische thema's levert, door de boerenprotesten, deels steun op vanuit onverwachte hoek. GroenLinks kondigt een pact aan met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) om het vrijhandelsverdrag CETA met Canada tegen te houden.

Het bovenstaande heeft de voormannen van de 3 organisaties zondag 13 oktober bekendgemaakt in het programma Buitenhof. CETA is het verdrag dat de Europese Unie wil sluiten met Canada. Dit verdrag moet dit najaar worden geratificeerd door de Tweede Kamer en Eerste Kamer. GroenLinks, de NMV en NAV verwachten voldoende politieke partijen te kunnen laten aansluiten bij de gelegenheidscoalitie om ervoor te zorgen dat de deal in de Tweede Kamer of Eerste Kamer strandt, zo meldt GroenLinks in een verklaring.

De organisaties oordelen dat CETA leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse agrarische sector. Dit omdat de Europese markt dan wordt geopend voor Canadese producten die niet aan dezelfde eisen voldoen (bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn of duurzaamheid). Daarbij maken de organisaties bezwaar tegen de groeiende invloed van de agrofoodconcerns.

Bijzondere gelegenheidscoalitie
"Door deze bijzondere gelegenheidscoalitie met de boeren ben ik ervan overtuigd dat we linkse en rechtse oppositie kunnen verenigen en CETA kunnen tegenhouden. Als we dit vrijhandelsverdrag stoppen, dan is dat niet alleen winst voor het klimaat, dierenwelzijn en de Nederlandse boer", verklaart Jesse Klaver, de voorman van GroenLinks. 

Keimpe van der Heide, een bestuurder van de NAV, meldt: "Als Nederland tegen Canada voetbalt, dan vinden we het ook logisch dat beide partijen dezelfde spelregels hebben. Het is dus niet gek dat wij dat als voedselproducenten ook eisen. Nu dit bij de verdragen nog niet het geval is, moeten we de vrijhandelsverdragen tegen houden."

Doorgeslagen vrijhandel
Hans Geurts, de voormalig preses van NMV, meldt: "Politici van links tot rechts hebben hun mond vol van eerlijke prijzen voor de boer. Verdragen als de CETA spelen boeren echter wereldwijd tegen elkaar uit, zorgen voor oneerlijke concurrentie en marktverstoring. Deze doorgeslagen vrijhandel en eerlijke prijzen gaan niet samen."

Een deel van de deal is sinds eind 2017 in werking, omdat een deel van de afspraken onder de bevoegdheid van de Europese Unie valt. Voordat het verdrag volledig in werking kan treden moet iedere Europese lidstaat het verdrag goedkeuren. Als het Nederlandse parlement haar veto over CETA uitspreekt, is het volgens GroenLinks mogelijk om het hele verdrag van tafel te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
verwarrende tijden 13 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884323/boeren-en-groenlinks-slaan-de-handen-ineen-over-ceta]Boeren en GroenLinks slaan de handen ineen over CETA[/url]
d regulering c regulering melkquotum e.t.c in canada
is de kostprijs in canada niet veel te hoog en dit verdrag niet een kans voor Nederland en een bedreiging voor canada !
hans 13 Oktober 2019
Ja, zeker lekker melk(poeder) dumpen in een land wat z'n boeren WEL beschermt dmv quotum, en dan van die consumentenprijs profiteren.

We zijn zo blij dat het melk-quotum eraf is .....

En dan ook nog hier de consument om "begrip" vragen een hogere prijs voor nederlandse agrarische producten te betalen vanwege z'n kostprijs, want die boer is "zo zielig".

De kostprijs van melk is hoog in Canada juist alleen door dat quotum. Vrije invoer betekent einde quotum. En reken dan maar dat daar melk geproduceert gaat worden met lage kostprijs. Joepie, weer een concurent op de internationale markt erbij. "Maar wij zijn de beste", aldus L v G. ,echt nederlands.

Gelukkig zien enkele Boeren Belangenbehartigers, de echten, dit wel goed, samen met enkele door de boertjes verguisde partijen. Wereldhandel = vervuiling en uitbuiting. Nu eens zien wat die schijnheilige "boerenpartijen" CDA, VVD en CU doen.
Abonnee
dramos 14 Oktober 2019
Is het met mercusordeal niet hetzelfde gegaan??
Bert 14 Oktober 2019
Goed bedoeld maar ik heb er geen vertrouwen in , groenlinks profiteerd hier van de verdeeldheid onder de agrarische sector , door de vele verschillende groepen belangenbehartigers kunnen ze shoppen om met enkele van ons afspraken te maken !
Adriaan 14 Oktober 2019
Zou er niet te veel op vertrouwen.
Als ze een deal met Rutte kunnen maken over de bed-bad-brood regeling of over huisvesting van illigalen ,worden we zo als wisselgeld afgeserveerd.
Guus Geurts 14 Oktober 2019
Er zijn nog veel meer boeren- en maatschappelijke organisaties tegen deze vrijhandelsverdragen, zie ons manifest:
https://www.aardeboerconsument.nl/dinsdag-1-oktober-boerenprotest-tegen-vrijhandel-in-den-haag
Jgj 14 Oktober 2019
Uitkijken met groen links. . ze zien dat ze fors verliezen kunnen wel weer stemmen gebruiken
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden