Shutterstock

Nieuws Corona

Zuivelketen blijft leveren, sierteelt luidt noodklok

15 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness - 13 reacties

De Nederlandse zuivelindustrie heeft op dit moment nog geen problemen met het beleveren van winkels in de huidige coronacrisis. Wel worden voorzorgsmaatregelen genomen voor de seizoensmatige piek in de melkaanvoer. De Nederlandse sierteelt luidt de noodklok en vreest vele faillissementen.

Voor de Nederlandse zuivelindustrie staat dezer dagen het kunnen blijven leveren van zuivelproducten aan klanten en consumenten centraal, meldt de NZO. De bedrijven werken volgens de brancheorganisatie volgens de richtlijnen van het RIVM en draaien al enkele weken met aangescherpte hygiëneprotocollen. "Het doel is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de verwerking van melk van de melkveebedrijven veilig te stellen", aldus de NZO in een verklaring.

Het kan voorkomen dat de schappen in supermarkten leeg zijn, maar dit is volgens de NZO gevolg van de extreme uitschieters in de vraag naar de specifieke producten. Deze schappen zijn weer snel gevuld. Wel zijn de zuivelonderneming beducht om de piek in de melkaanvoer in april en mei. Dan draaien de melkfabrieken op volle toeren en wordt de verwerkingscapaciteit volledig benut. "Om dit te kunnen borgen worden capaciteitscenario’s ontwikkeld binnen de sector en staat de zuivelindustrie voortdurend in contact met onder meer het RIVM, de rijksoverheid en de (internationale) partners in de keten als verpakkingsproducenten en ingrediëntenleveranciers", meldt de NZO. 

Sierteelt dreigt om te vallen
De Nederlandse sierteelt luidt de noodklok. De sector wordt ongekend hard getroffen door de coronacrisis. Zonder noodkredieten van overheid en banken, gaan veel bedrijven binnen enkele weken failliet. Dit meldt Royal FloraHolland in Aalsmeer, de grootste bloemenveiling ter wereld. Volgens het coöperatieve sierteeltconcern is de vraag weggevallen, waardoor niet alleen de prijzen zeer laag zijn maar ook "ongekend" veel kwalitatief hoogwaardige bloemen en planten worden doorgedraaid.

"Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd. Het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven staat op het spel", waarschuwt FloraHolland. Jaarlijks wordt voor €6,2 miljard aan bloemen en planten geëxporteerd. Knelpunt is dat een dagvers product als bloemen niet kunnen worden bewaard.

Slechte prognoses
Volgens Steven van Schilfgaarde, topman van FloraHolland, lagen de prijzen de afgelopen twee weken tot 50% lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is 20% van het aanbod vernietigd, omdat er geen kopers voor waren. "De verwachtingen voor de komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week."

Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers, illustreert Van Schilfgaarde. "Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen. Zonder noodkredieten van overheid en banken en andere vormen van financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven straks bij bosjes om. Branchebreed pleiten wij voor actie, voordat het te laat is. Het is echt een paar minuten voor twaalf”.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Thierry 15 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886213/zuivelketen-blijft-leveren-sierteelt-luidt-noodklok]Zuivelketen blijft leveren, sierteelt luidt noodklok[/url]
Je moet je sowieso afvragen of je wel bloemen moet willen blijven produceren. In feite is een bloem alleen maar verpakt aardgas wat met een hoop transport ergens wordt gebracht waar het na drie dagen wordt weg gegooid. Nog een keer troep.
tot hier en niet verder 15 Maart 2020
wat heeft Rutte toch een stelletje sukkels ingehuurd hier
Bas 15 Maart 2020
Wat is thierry een zielig hoopje mens
tot hier en niet verder 15 Maart 2020
Hoezo Bas ???
tempo 15 Maart 2020
zo zijn al vele varkensboeren moeten verdwijnen door overheid.
gewone boer 15 Maart 2020
hopelijk stellen de banken zich coulant op naar de bloembollentelers
peter 15 Maart 2020
Het is schandalig hoe de politiek en media het corona virus misbruiken om de hele MKB uit te roeien ten gunst van de grootte multinationals.

Was het economisch niet verstandiger om de zieken huizen een grote kapitaal injectie te geven in plaat van het hele land economisch plat te leggen? Ben heel bang dat de westerse economie zoals we die kennen gaat instorten en het corona virus krijgt de schuld!!!
Erik 15 Maart 2020
Europa zoals wij dit momenteel kennen is bankroet, wereld oorlog 3 is momenteel begonnen!!
hans 15 Maart 2020
WO 3 is nog de vraag ..... ,
maar dat er dingen zullen veranderen is zeker.

China zal haar macht zien, de wereld is met oa medicijnen, onderdelen en vele fabricaten totaal van haar afhankelijk.
De VS mag Trump op hun blote knieen danken dat de onderdelen- en maak-industrie net een boost gehad hebben om toch nog redelijk zelfstandig door te kunnen (met een sterke oorlogsvloot achter de hand).
Rusland zal met graan, olie en gas een sterkere wereldspeler worden, vooral door zelf haar afnemers te kunnen kiezen.
De EU zal groot verliezer zijn met enkel haar start-up economie, veelal digitaal waar India en andere derde wereldlanden hen zo zullen passeren.
Student 16 Maart 2020
Zo de zwartkijkers zijn er ook weer. Jongens wat kunnen jullie janken zeg. Ondernemers risico noemen we dit. Sommige akkerbouwers en veehouders hebben meerdere jaren onder kostprijs moeten werken. Als je dat nog geen paar weken volhoudt ben je gewoon geen goede ondernemer en neem je te veel risico. En wat betreft de economie. Landen die energie produceren gaan juist hard onderuit tijdens crisistijden vanwege lage vraag. Als Europa met veel kennis weer snel inzet op een eigen slimme maak industrie dan kan dit hele virus voor ons nog wel eens het beste uitpakken. Wij zijn gewend om snel te schakelen. Beetje positief blijven mensen.
Abonnee
mt 16 Maart 2020

Eens Student! Als je al groot tuindersbedrijf, waar vele het heel breed laten hangen, met kapitale huizen, auto's en dikke speedboten....
En dan na aantal weken al gaan lopen piepen....
Compleet ongezonde situatie...Sorry, maar zo zie ik het
Frans 16 Maart 2020
Fakenieuws. Kerngezonde bedrijven vallen niet binnen een paar weken om. Hooguit een paar ongezonde bedrijven welke de structuur niet op orde hebben.
Eerkens 16 Maart 2020
Rusland machtig? Hoe denk je dat Rusland de landbouw draaiende houdt? Met westerse tractoren en oogstmachines.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden