Shutterstock

Nieuws Coronavirus

Vier steunmaatregelen voor de agrarische sector

18 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 3 reacties

Elke zelfstandig ondernemer, welk type bedrijf het ook betreft en van welke omvang dan ook, krijgt uitstel van van belastingbetaling als de coronacrisis hen treft. Welke maatregelen zijn voor de agrarische sector van belang?

ZZP’ers krijgen 3 maanden lang hun inkomsten aangevuld tot minimumloon niveau, zonder de verplichting van terugbetaling die van toepassing was. Werknemers wordt 90% van het inkomen uitbetaald in plaats van de gebruikelijke 70%, op de voorwaarde dat ze niet worden ontslagen tijdens de subsidieperiode.

Tevreden reacties
Dat zijn een aantal maatregelen die onderdeel uitmaken van het pakket economische noodmaatregelen vanwege de coronacrisis. De ministers en staatssecretarissen van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben het pakket dinsdagavond in de Tweede Kamer aangekondigd, bovenop economische maatregelen die donderdag 12 maart al zijn genomen vanuit het kabinet.

Ondernemersorganisatie MKB Nederland en de werknemersorganisatie FNV toonden zich grotendeels tevreden met het ongekende miljardenpakket aan steunmaatregelen. Ook LTO Nederland spreekt in een verklaring van een stevig pakket maatregelen dat aansluit bij de wensen van de belangenorganisatie.

Oplopen staatsschuld
Het pakket aan steunmaatregelen heeft tot gevolg dat de staatsschuld oploopt. Dit kan, omdat in goede tijden de schuld naar beneden is gebracht, schrijven de 3 bewindspersonen in hun gezamenlijke Kamerbrief. Gezonde overheidsfinanciën en begrotingsafspraken zorgen er voor dat het kabinet als gevolg van dit pakket niet meteen hoeft te bezuinigen.

Hieronder worden de maatregelen die de agrarische sector betreffen toegelicht:

1. Tijdelijke ww 90%
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV verstrekt een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen.

Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting.

2. Geen terugbetaling bijstand
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald.

Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Minister Koolmees (Sociale Zaken) benadrukt dat de regeling zo snel mogelijk volledig wordt uitgewerkt. Het heeft dus geen zin heeft om nu al naar de gemeente te gaan.

3. Uitstel en versoepeling belasting
Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor.

De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging geldt voor alle belastingen waarover belastingrente van kracht is. Het past zal de belastingrente zo snel mogelijk aan.

4. Landbouwkrediet verruiming
Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een tijdelijke borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Daarmee staat het kabinet borg voor de kredieten van agrarisch ondernemers. Het kabinet streeft ernaar om deze tijdelijke verruiming van de BL spoedig open te kunnen stellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Leo 18 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886250/vier-steunmaatregelen-voor-de-agrarische-sector]Vier steunmaatregelen voor de agrarische sector[/url]
Geweldig! Wat een resultaten weer, reken nu maar op niets, dan valt het ook niet tegen straks. De maatregelen zijn niet meer dan druppels op een gloeiende plaat, de boer zal het zelf moeten oplossen.
Abonnee
laapc 18 Maart 2020
Nooit niet anders geweest,weinig vertrouwen erin.
Maliszkiewicz 18 Maart 2020
Mijn naam is Maliszkiewicz.Ik wil een perfecte leenmaatschappij voor iedereen hier in mijn land introduceren.Ik heb zojuist bevestigd en een kredietwaarschuwing van mijn bank ontvangen dat mijn rekening is gecrediteerd met 400.000 van het leenbedrag dat ik heb aangevraagd bij Stella Rene-leenbedrijf dat ik heb gevolgd voldoen aan hun vereisten en alles bieden wat ze nodig hebben na het ondertekenen van het contractdocument Ik kreeg een melding van mijn bank dat mijn rekening is gecrediteerd en ik wil dit medium gebruiken om iedereen te bedanken en te informeren dat Stella Rene het echte bedrijf blijft dat helpt bij voorwaarden van financiële crisis neem vandaag contact op met e-mail mrsstellareneloanfirm1@gmail.com voor uw eigen snelle lening en succes voor een kredietdoorbraak en vandaag heb ik aan iedereen getuigd dat deze leningmaatschappij legaal echt en legitiem is, allemaal dankzij Stella Rene, de CEO en het management van het bedrijf houdt van jullie allemaal.

Maliszkiewicz
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox