Agrifoto

Nieuws Jaarresultaten

Winst Agrifirm lager door lage marges en varkenspest

20 Maart 2020 - 7 reacties

Agrifirm heeft over 2019 het netto resultaat flink zien dalen: met 61% tot €17,2 miljoen. Hierdoor is ook de ledenkorting over het afgelopen jaar met bijna 43% gedaald tot €16 miljoen. De belangrijkste redenen zijn de scherpe concurrentie op de Nederlandse markt en de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest in China.

Dit meldt het coöperatief agroconcern uit Apeldoorn in een verklaring. Agrifirm zag de totale voerafzet met 5,5% dalen tot ruim 5,7 miljoen ton. Zowel aan mengvoer, co-producten als premixen en concentraten heeft het bedrijf minder verkocht. De verkoop van kunstmeststoffen is met 16% gedaald tot 289.000 ton. De lagere verkoop van voeders komt volgens Agrifirm door de stevige concurrentie in de varkens- en pluimveesector, waardoor de prijzen en de marges onder druk stonden. "Als gevolg van de sanering in de varkenssector hadden we te kampen met achterblijvende volumes", schrijft de hoofddirectie in het jaarverslag.

Agrifirm zegt zich in te zetten voor het winnen van nieuwe klanten en extra tijd en aandacht te besteden aan het terugwinnen van oude klanten. "We zetten ons in om meer toegevoegde waarde leveren op het boerenerf door gespecialiseerde (voer)concepten en verbeterde voerkwaliteit. Ook werken we aan een betere en snellere service en verdieping van ons relatiemanagement door toegang tot onze specialisten te faciliteren." Overigens lijkt deze strategie veel op de koers die ook ForFarmers vaart.

De onrust in de agrarische sector met onder meer het stopzetten van het Programma Aanpak Stikstof en de stikstofdiscussies, de boerenprotesten en de politieke suggestie over halvering van de veestapel heeft ook Agrifirm niet ongemoeid gelaten, verklaart topman Dick Hordijk. "Agrifirm is betrokken bij verschillende initiatieven en oriënteert zich op mogelijkheden, mits deze het verdienmodel van de boer op de langere termijn verbeteren."

Varkenspest in China
In China, waar het concern meerdere vestigingen heeft, had Agrifirm last van de gevolgen van de Afrikaanse varkenpest. Daardoor moest vorig jaar een groot deel van de klanten hun bedrijf tijdelijk sluiten, wat een drastisch effect heeft gehad op de afzet en omzet in China.

Agrifirm zegt dit gedeeltelijk te hebben gecompenseerd door nieuwe klanten te werven en nieuwe voederconcepten voor biggen te verkopen in China. "Daarnaast voeren we een strak debiteuren beleid waardoor we slechts geringe afboekingen op onze uitstaande vorderingen hebben gehad." Agrifirm is ook in China actief in een joint venture met de Amerikaanse zuivelgigant Land O'Lakes, waarmee het bedrijf de Chinese melkveemarkt wil bedienen. 

Groei door acquisities en joint ventures
Agrifirm is vorig jaar wel gegroeid door acquisities en nieuwe joint ventures wereldwijd. Zo is in België het mengvoerbedrijf Quartes overgenomen. Ook is GMN, een toeleverancier voor de Nederlandse bloembollensector, ingelijfd. Ook is Agrifirm gaan samenwerken met het bedrijf Dinamica Generale, de marktleider in weeg- en NIR-technologie op mengvoerwagens. Hierdoor kon volgens Agrifirm het voeradvies worden geoptimaliseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
@Eric 20 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886300/winst-agrifirm-lager-door-lage-marges-en-varkenspest]Winst Agrifirm lager door lage marges en varkenspest[/url]
en de akkerbouwtak dan?
Piet 20 Maart 2020
Hoop dat ze hun lesje geleerd hebben en snel stoppen met sponsoring van bijvoorbeeld Schippers met de highcare flauwekul.
Abonnee
mt 20 Maart 2020

Juist, ze moeten een andere koers gaan varen..anders loopt het nog harder terug.

Kwalitatief schort er ook genoeg aan helaas
Jan 20 Maart 2020
Snellere en betere service: laat me niet lachen!. Gaat zo’n log lichaam nooit lukken.
Gijs 20 Maart 2020
Zij hebben niet de boer als klant op de lens, maar hun eigen organisatie: marge i.p.v. dienstverlening. Zij schieten tekort in toegevoegde waarde
schoenmakers 1 21 Maart 2020
Toch heb ik wel goede ervaringen met agrifirm
Jaap stut 21 Maart 2020
Maatwerk en denken wat de klant nodig heeft is aan deze groep niet besteed. Het is nog steeds heers en verdeel. Jij bent lid dus je moet bij mij kopen. Ook op inkoop gebied zijn veel kanzen blijven liggen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Agrifirm

'We moeten met elkaar de hele keten verbeteren'

Nieuws melk

Eerste ontbossingsvrije soja aangekomen in Nederland

Analyse Voer

Hoe voerbedrijven omgaan met krimpende veestapel

Nieuws Granen

Recordprijs voor granenpool Agrifirm

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief