Aleksander Willemse

Nieuws In Memoriam

Fritespionier Gerrit de Bruijne overleden

30 Maart 2020 - 24 reacties

Agrarisch entrepreneur Gerrit de Bruijne, oprichter van fritesconcern Farm Frites in Oudenhoorn, is zondag na een kort ziekbed op 86-jarige leeftijd overleden. Dit meldt zijn zoon en opvolger Piet de Bruijne in een geschreven in memoriam aan de medewerkers en relaties van Farm Frites.

Gerrit de Bruijne richtte Farm Frites in 1971 op en bouwde het bedrijf uit tot een grote speler op de Nederlandse en internationale markt van diepgevroren aardappelproducten. "Hij heeft de afgelopen vijftig jaar een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse aardappelverwerkende industrie", schrijft Piet de Bruijne. Gerrit de Bruijne heeft ook een stap gezet in de zuivelindustrie. In 1998 startte hij met Farm Dairy in Lelystad voor de levering van dagverse zuivel aan de retail. 

In zijn hart voor altijd boer
De Bruijne wordt vanwege de maatregelen rondom het coronavirus in kleine kring begraven. Zoon Piet karakteriseert hem met enkele korte omschrijvingen: ondernemend en in zijn hart voor altijd boer, veeleisend maar fair, inspirerend en motiverend, optimistisch en realistisch, conservatief maar niet behoudend en serieus maar met een sterk gevoel voor humor. "Een milde vorm van dementie heeft eraan bijgedragen dat hij ook zijn laatste dagen goed gehumeurd heeft doorbracht en zijn gevoel voor humor tot op het laatste moment heeft behouden."

Gerrit de Bruijne werd op 27 november 1933 als boerenzoon geboren in Zuid-Beijerland (Hoeksche Waard). De kiem voor het huidige Farm Frites werd eind jaren '50 van de vorige eeuw gelegd, toen De Bruijne tijdens een studiereis in de Verenigde Staten het bedrijf Simplot in Boise (Idaho) bezocht. Hier zag hij hoe aardappelen werden verwerkt tot diepvriesfrites. 

Elke verdiende gulden investeren
In een schuur op zijn boerderij begon De Bruijne in Nederland zelf frites te produceren. "Vervolgens werd de friet in een oud Volkswagen busje bezorgd bij snackbars in de omgeving", verhaalt Piet de Bruijne. "Met een flinke hoeveelheid spaargeld en een omvangrijke lening van de lokale NMB-bank richtte mijn vader in 1971 Farm Frites op en bouwde hij zijn eerste frietfabriek in Oudenhoorn. Vanaf dat moment werd elke verdiende gulden in de zaak geherinvesteerd om de capaciteit te vergroten, nieuwe technologieën te implementeren en andere bedrijven over te nemen."

Farm Frites is in 5 decennia uitgegroeid tot producent van diepgevroren aardappelproducten van wereldformaat. Het concern is actief met de aardappelteelt- en verwerking in 7 landen: Nederland, België, Polen, Egypte, Argentinië en China. Er zijn plannen voor een nieuwe fabriek in Kazachstan. Daarbij is Farm Frites een familiebedrijf gebleven, met de familie De Bruijne aan het roer. Bij Farm Dairy, waar FrieslandCampina een belang in heeft, trekt de familie met Piet de Bruijne als grootaandeelhouder aan de touwtjes.

Sterke bouw en opvallend uiterlijk
Hij zet de nalatenschap van zijn vader voort. "Mijn vader was ondernemer in hart en nieren en had een enorme pioniersgeest. Van nature beschikte mijn vader over een sterke bouw en een opvallend uiterlijk. Hij straalde autoriteit, leiderschap, waardigheid en charme uit."

Boerenbusiness had in 2012 een groot interview met Gerrit de Bruijne. Daarin blikt hij terug op op zijn carriére, maar blijft eveneens vooruitkijken. 'Zonder grond onder de nagels, red je het niet'

In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Delorge geert 30 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886434/fritespionier-gerrit-de-bruijne-overleden]Fritespionier Gerrit de Bruijne overleden[/url]
Veel sterkte in deze moeilijke tijden voor familie en vrienden. ⚘⚘⚘
teler 30 Maart 2020
respect en oprechte gedachten voor deze arbeider
Bert fernhout 30 Maart 2020
Ik wens van deze kant de naaste familie veel sterkte toe
Albert en Yvonne Martinus 30 Maart 2020
Een bijzonder mens en inspirerend ondernemer is ons ontvallen.
Wij wensen zijn naaste familie erg veel sterkte toe.
Wil kalshoven 30 Maart 2020
Veel sterkte voor nabestaanden en vrienden
Martin Bergs 30 Maart 2020
Gecondoleerd Fam de Bruijne. Werk al 12,5 jaar voor dit mooie bedrijf en gaan deze oprichter zeker missen. Ik wens alle familieleden en vrienden heel veel sterkte toe de aankomende tijd.
Dhr G. De Bruijne rust zacht.
Dick Klok 30 Maart 2020
Een krachtige persoonlijkheid, een pionier, zakelijk hart, maar altijd een persoonlijk contact. Heb goede herinneringen aan en veel respect voor Gerrit de Bruyne. Wij wensen zijn naaste veel sterkte.
Arie Vroegh 30 Maart 2020
Een zakenman in hart en nieren, als hij ergens binnen kwam werd het stil, er werd geluisterd. Oprecht persoon met gevoel voor humor.
Ik wens de familie veel sterkte met dit verlies.
Respect!
Martin Maes 30 Maart 2020
Piet je was de jongen die mij ook een voorsprong gaf in mij leven, je was een jongetje met bij den benen op de grond.
Ik wil je oprechte sterkte meegegeven voor je oprechte vader en heel zijn familie hou je vast aan zijn rugzak van ervaringen.
Dank u wel aan alle die meewerkte aan je vaders frietbedrijven en jij die het voorzet
Met oprechte groeten
Martin Maes
Paul Oord 30 Maart 2020
Piet, letterlijk en figuurlijk een mens met de poten in de klei. Een markante, innovatieve ondernemer en een verrijking voor ondernemend Voorne-Putten is niet meer, maar blijft lang herinnerd.
Familie, sterkte en gecondoleerd.
Eddy Pieters 31 Maart 2020
Rust zacht.
Veel sterkte aan familie, vrienden en kennissen.
Verwimp ghilaine 31 Maart 2020
Oprechte deelneming aan de familie
Marco van Toor 31 Maart 2020
Namens Fardem Packaging Edam wensen wij de familie, vrienden en kennissen veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Natasja Heutmekers 31 Maart 2020
Gecondoleerd en heel veel sterkte in deze moeilijke tijd
Maesen Johan 31 Maart 2020
Als je moet afgeven wat je het meest lief hebt
dan is er geen gisteren,
geen vandaag
en geen morgen meer,
dan is er geen tijd meer,
dan is er alleen heimwee.
Veel sterkte
Johan Maesen
A J Quik 31 Maart 2020
van Harte Gecondoleerd Fam de Bruijne met jullie markante vader heb goede herinneringen aan de jarenlange zakenrelatie uit verre verleden de kracht en genade van God de Vader in jullie rouwverwerking en verdere leven toegewenst.
dries Quik
Abonnee
aardappelhandel robo bv 31 Maart 2020
gecondoleerd. heb alleen maar goede herinneringen aan hem.

Robert Bogers
Bart jeunen 31 Maart 2020
Veel sterkte, vooral voor zijn familie!!
Dank zij hem , werk ik bij farm frites
Het ga je goed Gerrit!
Jan en Lenny Tuinstra 1 April 2020
Fam. de Bruijne van harte gecondoleerd en veel sterkte voor nu en in de toekomst.
Wij hebben heel goede herinneringen aan Gerrit de Bruijne van af het begin dat wij zaken deden (eind jaren 70).
Hij blijft in onze gedachten.
Jan en Lenny Tuinstra
amantus 1 April 2020
Als eerste veel sterkte toegewenst aan familie en nabestaanden.Dankzij het doorzettingsvermogen en zakelijk inzicht van Gerrit de Bruijne heb ik nu al 15 jaar een baan bij Farm Diary.Als hij op bezoek kwam maakte hij zelfs tijd om een praatje met ons te maken.Het volk van de werkvloer.Veel respect daarvoor.Helaas is zijn tijd gekomen.Ik hoop dat jullie zijn dromen voortzetten en jullie je door deze moeilijke tijden weten heen te slaan.Gecondoleerd groet Amantus Halstein
Logistiek All Rounder Farm Diary
Willem.C.J.G. van Luijk 1 April 2020
Piet, gecondoleerd met het verlies van je vader, sterkte !!!
Rudi Maris 1 April 2020
Piet & familie ,

Er is niets dat voorgoed verdwijnt ,
zolang men de herinnering koestert en bewaart .

Veel sterkte,

Rudi Maris
nel gort 1 April 2020
familie gecondoleerd
Piet Huiberts 11 April 2020
Beste Piet en familie. Mijn herinneringen gaan terug naar meer dan 30 jaar geleden! We scheelden 10 jaar in leeftijd. Fijn zaken gedaan met elkaar in Egypte, Gambia en natuurlijk Polen met mooie ontmoetingen met de opening in 1994. Ook herinnennering aan het bezoek van mijn bedrijf Omnivent in 1997 in Oudenhoorn met ca. 50 personen. Een mooie speach van Gerrit tijdens een door hem aangeboden lunch. Veel sterkte gewenst na het overlijden van gerrit. Piet Huiberts
,
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Aardappelen

Poolse teler nog altijd in patstelling met Farm Frites

Nieuws Aardappelen

Contractprijs Farm Frites plust vooral bij Fontane

Achtergrond Aardappelen

Poolse aardappelteler pikt contractprijs niet langer

Nieuws Farm Frites

Farm Frites heeft capaciteit in Lommel verdubbeld

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief