Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

'Koppel noodsteun boeren aan natuur en kleinschalig'

15 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Aan de noodsteun die het kabinet aan het voorbereiden is voor de agrarische sector, voor bijvoorbeeld gedupeerde telers van aardappelen of snijbloemen, moeten voorwaarden worden gesteld in de richting van regionale en natuurinclusieve kringlooplandbouw. Hiervoor pleiten 5 zogeheten NGO's, waaronder Milieudefensie en Greenpeace.

Zij vinden dat het kabinet de nationale en Europese steunmaatregelen moeten koppelen aan regels voor natuurinclusieve landbouw, omdat "COVID-19 na de klimaat- en stikstofcrisis zwakke plekken bloot legt van ons huidige mondiale landbouw- en voedselsysteem." De natuurbewegingen vinden dat door de "jarenlange focus op schaalvergroting en intensivering ten gunste van productie voor de wereldmarkt de draagkracht van onze ecosystemen ver is overschreden."

De natuurorganisaties menen dat een verband bestaat tussen intensieve veehouderij en de kans op een epidemie of pandemie. "Deels door het houden van veel dieren op een klein oppervlak en deels doordat expansie van ons landbouwsysteem mondiaal leidt tot grootschalige ontbossing, waardoor de afstand tussen wilde dieren en mensen verkleint." Om deze mondiale problemen te beteugelen, moet Nederland volgens hen dus aan de natuurinclusieve landbouw. 

Eerlijke prijs voor boer
Ook roepen ze het kabinet op voor noodsteun te investeren in "het opzetten van regionale boeren-consumentennetwerken, korte ketens en een eerlijke prijs voor de boer, waardoor zij een sterkere positie in de keten krijgen." Ook mogen grootschalige bedrijven in bijvoorbeeld veevoer, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen van de natuurorganisaties geen noodsteun krijgen. Dat geld moet naar "kleinschalige, natuurinclusieve en/of biologische boeren."

De 5 organisaties schrijven dit in een brief aan het kabinet waarin op meerdere fronten voorstellen worden gedaan om de steun volgens door hen gestelde voorwaarden te verdelen. Zo roepen zij ook onder meer op de luchtvaart niet meer te laten herstellen tot het begin van de coronacrisis, maar te beperken tegen de luchtvervuiling. Ook worden voorstellen gedaan om fossiele energie in te wisselen voor duurzame energie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
jan 10 15 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886718/koppel-noodsteun-boeren-aan-natuur-en-kleinschalig]'Koppel noodsteun boeren aan natuur en kleinschalig'[/url]
Lachwekkend. Welke voorwaarden stellen deze ngo,s aan de KLM die 10 miljard steun heeft gevraagd?
Boerenverstand 15 April 2020
Lachwekkend als je VVD hebt gestemd: partij blijkt een ziek, rot nest van ellende, blinde arrogantie, decadentie en onbekwaamheid.

Totale inhoudelijke afwezigheid bij iedere oplossing van honderden lobbyisten is wat onze geschiedkundige pindakaasmanager zonder kleding op de been houd, jammer dat hij blijkbaar dit sprookje heeft gemist na de les van feiten en fictie als functie van sinterklaasfeest:

https://nl.wikipedia.org/wiki/De_nieuwe_kleren_van_de_keizer

Deze man oefent voor de spiegel waarbij ***** verbleekt, lachwekkend tot het einde van huidige onomkeerbare cultuurgenocide (onomkeerbaar of niet, het is VVD om het even.. laat staan enig bewustzijn van structureel afpakken van onze rechten die ruimte zal maken voor partijen zoals wij die kennen uit de jaren 30).
hp 15 April 2020
dan gaan we de grote steden dus ook afschaffen.. ?
peter 15 April 2020
ook direct de biomassa en houtstook centrales op de schop? die zorgen tenslotte ook voor ontbossing! biobrandstoffen ook maar aan banden. weet je wat: alles uit de natuur aan banden. voedsel uit het buitenland, als elk land dat doet zie je tenslotte zelf niet wat je aanricht.
kikker 15 April 2020
het lijkt mij ook heel verstandig om de Corona aanpak maar meteen te vergroenen, geen chemie geen plastic en Sl helemaal geen vervoer van patiënten met diesel ambulances
Friese Breton 16 April 2020
Laten de 5 NGO's alle subsidies en loterij gelden die ze gekregen hebben de afgelopen jaren eerst maar eens doneren aan de zorg sector en daarna verder gaan zonder deze subsidies en loterij gelden . Weet zeker dat de NGO's eind van de zomer verdwenen zijn .
Jan kievit 16 April 2020
Ngo zijn een grotere plaag dan de maffia in italie .verspreiden met plezier fakenieuws daarom al 60 jaar veel te lage voedselprijzen voor de primaire sectoren.
pater 16 April 2020
De NGO s moeten eerlijk zijn de mensen die naar het buitenland gaan om vakantie te vieren hebben voor alle ellende gezorgd
En een intensieve veestapel zorgt voor de ellende volgens hun .
Kijk maar naar Nederland toen ik jong was woonde er 12 miljoen mensen in Nederland nu 17 miljoen dit is geen eigen aanwas maar veel import Andere landen hebben niet genoeg mensen om voor zich zelf te zorgen en hier hebben we geen ruimte en kruipen ze in flats ( leg batterijen) vervolgens moeten ze een vervuilende auto wegen en vliegverkeer om terug te kunnen naar hun geboorteland .
Als men hier in Nederland niet zo lui zouden zijn heb je die vreemde niet nodig en houd je alles in evenwicht
Egbert 16 April 2020
Ja hoor ze hebben weer een stok gevonden.
Gaan we deze lijn even doortrekken:
- Vliegvelden en - maatschappijen geen subsidie meer tenzij ze kleinschalig, regionaal en natuurinclusief worden.
- Alle industrie geen subsidie meer tenzij ze kleinschalig, regionaal en natuurinclusief worden.
- Natuurorganisatie's geen subsidie meer tenzij ze kleinschalig, regionaal en natuurinclusief worden.
Dan houd BV Nederland een hoop geld over. Scheelt weer belasting betalen mochten we nog iets verdienen met al deze lariekoek.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox