Shutterstock

Nieuws Handelsverdrag

EU en Mexico sluiten handelsakkoord

1 Mei 2020 - Jorine Cosse

De onderhandelingen hebben 4 jaar geduurd, maar eind april was het dan zover. De EU en Mexico hebben een akkoord bereikt over een handelsdeal. Met dit akkoord krijgt de 20 jaar oude bestaande overeenkomst een ‘update’. Wat betekent deze deal voor de Europese en Nederlandse agrarische sector?

Mexico is voor de Europese Unie (EU) de grootste handelspartner in Latijns-Amerika. Met deze ‘update’ komen vrijwel alle invoerrechten op producten die tussen de EU en Mexico worden verhandeld te vervallen. Uit de handelscijfers over 2018 blijkt dat de EU voor €10 miljard aan diensten en €38 miljard aan producten exporteert naar Mexico. €1,4 miljard van de geëxporteerde producten is gerelateerd aan voedsel en dranken.

Europese agrarische sector
Toen de EU akkoord gaf op het CETA-handelsverdrag met Canada ontstond er veel ophef, ook in Nederland. Dit kwam grotendeels doordat de EU met het akkoord ook instemde met het International Court System, maar ook door onzekerheden rondom voedselveiligheid. Hoe kan het dat het handelsverdrag met Mexico dan zo ‘stilletjes’ voorbij kan trekken?

In Nederland, maar ook in de hele EU, is voedselveiligheid heilig. Er zijn hoge eisen gesteld aan voedselveiligheid en we willen ook graag dat de landen waaruit wij importeren dezelfde eisen in acht houden. Nu is het zo dat deze deal voor Europa vooral effect heeft op de export naar Mexico. De EU importeert namelijk minder vanuit Mexico dan dat ze er naar exporteert.

Europa importeert bijna geen producten uit Mexico, het is vooral andersom. Mexico importeert onder andere kip, varkensvlees, kaas, drank en fruit. Met het nieuwe handelsverdrag kunnen deze producten grotendeels zonder invoerrechten worden ingevoerd door Mexico. Voor kaas geldt overigens wel een limiet, behalve op blauwe kazen. Zo kan er 5.000 ton aan verse en verwerkte kazen limiet zonder heffingen de Mexicaanse grens over en 20.000 ton aan andere kaassoorten.

Veiligheid voor Europese consument
Omdat Europa graag haar hoge voedselveiligheid wil waarborgen, zijn hiervoor eisen meegenomen in de deal. Zo moeten Mexicaanse producten voldoen aan de Europese voedselveiligheidsstandaard en ook de gezondheid van levende planten en dieren moeten aan de Europese eisen voldoen. Daarbij heeft Europa het recht om de regels in de toekomst aan te scherpen (of versoepelen) zonder dat het handelsverdrag in het geding komt.

Invloed op Nederland
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse agrarische sector weinig van doen heeft met de handel van en naar Mexico. Zo importeert Nederland geen vlees vanuit Mexico, evenmin als zuivelproducten. Zelf exporteren we wel zuivel naar het Latijns-Amerikaanse land. In 2018 bedroeg de exportwaarde van deze zuivelproducten €40 miljoen. Ook exporteerden we voor €1 miljoen aan vis, schaal- en weekdieren en voor €13 miljoen aan levende dieren. Onze totale Mexicaanse exportwaarde bedroeg €2.576 miljoen. Onze agrarische sector draagt dus maar een klein steentje bij.

In totaal importeerden we voor €1.841 miljoen aan Mexicaanse producten. Hierin zit ook een klein deel aan agrarische producten verwerkt. Hoewel we dus geen zuivel en vlees importeren, kwam er in 2018 wel voor €153 miljoen aan Mexicaanse groenten onze kant uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden