handelsverdrag

Oekraïne zoekt toegang tot Europese aardappelmarkt

Achtergrond Aardappelen

Oekraïne zoekt toegang tot Europese aardappelmarkt

Oekraïne wil aardappelen exporteren naar de Europese Unie. De staatsdienst voor Voedselveiligheid en Consumentenbescherming in het land heeft daar een voorstel voor gedaan bij het Europese directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid.
23 December 2021
Britten vrezen invasie Fonterra na handelsdeal

Achtergrond Handelsdeal

Britten vrezen invasie Fonterra na handelsdeal

Fonterra ziet kansen op de Britse markt nu het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland deze week een handelsdeal hebben gesloten. Uit monde van CEO Miles Hurrel spreekt de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie van een fantastisch resultaat dat veel kansen biedt voor de export. De zuivelsector in het VK maakt zich juiste grote zorgen over de invasie van Nieuw-Zeelandse zuivelproducten op de Britse markt.
24 Oktober 2021
VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

Nieuws Brexit

VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

Het Verenigd Koninkrijk (VK) stelt de invoering van de volledige controle voor de import van producten uit de EU opnieuw uit. De verplichte voormelding voor sanitaire en fytosanitaire (SPS) goederen is uitgesteld van 1 oktober 2021 naar 1 januari 2022. De fytosanitaire certificaten en controles en de nieuwe eisen aan gezondheidscertificaten worden op 1 juli 2022 van kracht.
15 September 2021
Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus

Nieuws Europese Unie

Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de kamer op de hoogte gebracht van de uitkomsten van de laatste Landbouw- en Visserijraad in Brussel. Meest opvallende uitkomst is dat de raad het actieplan biologische landbouw onderschrijft maar tegelijkertijd ook erg ambitieus noemt.  
23 Augustus 2021
Deal met down under zet Britse boer op scherp

Business Handelsverdrag

Deal met down under zet Britse boer op scherp

Nu het Verenigd Koninkrijk de banden met de Europese Unie heeft verbroken ontstaat hernieuwde interesse voor de Commonwealth landen. Oud koloniën, 54 in totaal. Momenteel wordt gewerkt aan een vrije handelsovereenkomst met Australië. Die valt vooral bij de agrarische sector niet in goede handen. Boeren vrezen overspoeld te worden met goedkope rietsuiker en rundvlees die niet matcht met hun productiestandaarden.
7 Juni 2021
Landbouw profiteert van vrijhandel

Nieuws Europa

Landbouw profiteert van vrijhandel

Volgens een nieuwe Europese studie die dinsdag 26 januari is gepubliceerd, heeft de EU-handelsagenda een positief effect op de agrovoedingssector. Naar verwachting zullen handelsovereenkomsten zorgen voor een aanzienlijke stijging van de uitvoer van landbouwproducten en een beperktere toename van de invoer. Per saldo levert dat een positieve handelsbalans op.
27 Januari 2021
VS en Canada in de clinch over zuiveltarieven

Nieuws USMCA

VS en Canada in de clinch over zuiveltarieven

De Verenigde Staten en Canada liggen met elkaar overhoop over de importtarieven die Canada hanteert op Amerikaanse zuivel. Volgens Canada is er niets aan de hand en voldoen zij aan de eisen van het USMCA-verdrag. De Amerikaanse overheid denkt daar anders over.
12 December 2020
Landbouwdetails nog vaag in Aziatisch superverdrag

Achtergrond RCEP

Landbouwdetails nog vaag in Aziatisch superverdrag

Vijftien landen in Azië en Oceanië, waaronder de landbouwgrootmachten China, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland, gaan op economisch vlak intensief samenwerken. Begin deze week werd het verdrag ondertekend onder de naam 'Regional Comprehensive Economic Partnership' (RCEP). Wat betekent dit voor de agri-handel?
21 November 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief