Handelsverdrag

aardappelen aardappelexport

Achtergrond Aardappelen

Oekraïne zoekt toegang tot Europese aardappelmarkt

Oekraïne wil aardappelen exporteren naar de Europese Unie. De staatsdienst voor Voedselveiligheid en Consumentenbescherming in het land heeft daar een voorstel voor gedaan bij het Europese directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid.
23 December 2021
Brexit Londen

Nieuws Brexit

VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

Het Verenigd Koninkrijk (VK) stelt de invoering van de volledige controle voor de import van producten uit de EU opnieuw uit. De verplichte voormelding voor sanitaire en fytosanitaire (SPS) goederen is uitgesteld van 1 oktober 2021 naar 1 januari 2022. De fytosanitaire certificaten en controles en de nieuwe eisen aan gezondheidscertificaten worden op 1 juli 2022 van kracht.
15 September 2021
biologisch eggen

Nieuws Europese Unie

Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de kamer op de hoogte gebracht van de uitkomsten van de laatste Landbouw- en Visserijraad in Brussel. Meest opvallende uitkomst is dat de raad het actieplan biologische landbouw onderschrijft maar tegelijkertijd ook erg ambitieus noemt.  
23 Augustus 2021
koeien australie

Business Handelsverdrag

Deal met down under zet Britse boer op scherp

Nu het Verenigd Koninkrijk de banden met de Europese Unie heeft verbroken ontstaat hernieuwde interesse voor de Commonwealth landen. Oud koloniën, 54 in totaal. Momenteel wordt gewerkt aan een vrije handelsovereenkomst met Australië. Die valt vooral bij de agrarische sector niet in goede handen. Boeren vrezen overspoeld te worden met goedkope rietsuiker en rundvlees die niet matcht met hun productiestandaarden.
7 Juni 2021
financieel EuropeseUnie Europa euro

Nieuws Europa

Landbouw profiteert van vrijhandel

Volgens een nieuwe Europese studie die dinsdag 26 januari is gepubliceerd, heeft de EU-handelsagenda een positief effect op de agrovoedingssector. Naar verwachting zullen handelsovereenkomsten zorgen voor een aanzienlijke stijging van de uitvoer van landbouwproducten en een beperktere toename van de invoer. Per saldo levert dat een positieve handelsbalans op.
27 Januari 2021
financieel valuta dollar

Nieuws USMCA

VS en Canada in de clinch over zuiveltarieven

De Verenigde Staten en Canada liggen met elkaar overhoop over de importtarieven die Canada hanteert op Amerikaanse zuivel. Volgens Canada is er niets aan de hand en voldoen zij aan de eisen van het USMCA-verdrag. De Amerikaanse overheid denkt daar anders over.
12 December 2020
china

Achtergrond RCEP

Landbouwdetails nog vaag in Aziatisch superverdrag

Vijftien landen in Azië en Oceanië, waaronder de landbouwgrootmachten China, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland, gaan op economisch vlak intensief samenwerken. Begin deze week werd het verdrag ondertekend onder de naam 'Regional Comprehensive Economic Partnership' (RCEP). Wat betekent dit voor de agri-handel?
21 November 2020
tekenen handtekening Boerenbusiness

Nieuws Handelsakkoord

Chinees plagiaat op EU producten verleden tijd

Per 1 januari 2021 mag China geen typische streek- en voedselproducten uit de Europese Unie meer namaken. Dat zijn China en de EU overeengekomen. De Volksrepubliek verstoorde meermaals de Europese markt door onder andere nagemaakte EU-producten als Hollandse jenever en Polska Wódka aan te bieden.
13 November 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox