Shutterstock

Nieuws Landbouwsubsidie

Wie ontvangt het meeste GLB-geld in Nederland?

4 Mei 2020 - Niels van der Boom

Over 2019 is een bedrag van €680 miljoen aan Europese landbouwsubsidies uitgekeerd. Dit is €40 miljoen minder dan een jaar eerder. Deze gegevens heeft RVO.nl vandaag, 4 mei, gepubliceerd. Daarnaast is €91 miljoen uitgekeerd in het kader van het Plattelands Ontwikkeling Programma (POP). Vooral natuurorganisaties, producentenverenigingen en waterschappen zijn grote subsidieontvangers.

Jaarlijks publiceert RVO.nl een lijst met alle ontvangers van landbouwsubsidies. De bovenste regionen van deze lijst worden niet aangevoerd door landbouwbedrijven. De bedragen zijn overigens opmerkelijk kleiner dan een jaar eerder. In de lijst van 2018 stond het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bovenaan met een gecombineerd uitgekeerd bedrag van €15,7 miljoen. Dit jaar staat de Coöperatie Natuurrijk Limburg met €6,5 miljoen bovenaan.

Top 3
Op plek 2 staat Telerscoöperatie Nova Fresh (€6,2 miljoen) en op 3 het Wetterskip Fryslan (€4,3 miljoen). Dit maakt gelijk de verdeling duidelijk van de grote subsidieontvangers. Dat zijn telersorganisaties, waterschappen en natuurorganisaties. Een opvallende organisatie die hoog in de lijst staat is aardappelkweker Averis Seeds, een dochteronderneming van coöperatie Avebe. Zij ontvingen €1,77 miljoen aan POP-gelden.

Bij de Basisbetalingsregeling (directe betalingen) staat Exploitatie Reservegronden Flevoland (ERF) op de eerste plaats met een ontvangen bedrag van €370.000. Op 2 staat de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (€349.000) en op 3 Schoorlemmer Landbouw (€274.000). Deze bedragen zijn iets hoger dan in 2018 werd uitgekeerd.

Verlaging betalingsrechten
Over 2020 liggen de uitbetaalde bedragen waarschijnlijk nog lager. De betalingsrechten gaan met €5 per recht omlaag. Afgelopen jaar was 1 betalingsrecht €262,91 waard. In totaal ligt het budget voor dit jaar €71,5 miljoen lager.

Als gevolg van het coronavirus kan dit jaar een voorschot op de betalingsrechten worden aangevraagd. In juli wordt dan een deel van het geld reeds uitgekeerd. Uiterlijk 15 mei moet de Gecombineerde opgave binnen zijn. Tot 9 juni mag deze dan worden aangepast. Wanneer de regeling opent voor het aanvragen van een voorschot is nog niet duidelijk. Woordvoerders van het ministerie van LNV en RVO.nl laten weten dat deze maand naar verwachting meer bekend wordt. Op dit moment wordt de regeling afgestemd met Brussel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Nieuws Financieel

Investeerders pleiten voor groene landbouwsubsidies

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Achtergrond GLB

Gecombineerde opgave blijft een grote slangenkuil

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox