Shutterstock

Nieuws Subsidie

GLB-voorschot nu aan te vragen

18 Mei 2020

Vanaf vandaag 18 mei is het mogelijk een voorschot aan te vragen voor de uitbetaling van de basis- en vergroeningsbetaling uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). In juli wordt dit bedrag uitgekeerd. Bedrijven kunnen maximaal €1.000.000 vervroegd uit laten keren.

Dit artikel is op 19 mei gecorrigeerd. Het maximaal uit te keren bedrag bedraagt geen €20.000 maar €1.000.000.

Om bedrijven te steunen tijdens de coronacrisis is het mogelijk een voorschot op de betalingsrechten aan te vragen. RVO.nl stelt de regeling vandaag, 18 mei, open op mijn.rvo.nl. Tot en met 15 juni kunnen bedrijven een aanvraag doen, mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen.

De-minimissteun
De uitbetaling van de basis- en vergroeningsbetaling moet al wel zijn aangevraagd in de Gecombineerde opgave. Ook moet de aanvrager of betalingsrechten en subsidiabele landbouwgrond beschikken en voldoen aan de voorwaarde voor 'de-minimissteun'.

Vanwege deze 6 maanden vervroegde uitbetaling hebben ontvangers een rentevoordeel. RVO.nl hanteert een rekenrente van 4%. Deze wordt uitgekeerd in de vorm van de-minimissteun. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Zo mag een onderneming over een periode van 3 belastingjaren (2018-2020) maximaal €20.000 steun ontvangen, mag deze drempel niet worden overschreden met het rentevoordeel en is ondertekening van de-minimisverklaring vereist. Bij het aanvragen moet deze verklaring worden meegestuurd.

Rentevoordeel
Het rentevoordeel van 4% wordt over het verwachte voorschotbedrag gerekend voor een periode van 6 maanden. Het maximum uit te keren bedrag bedraagt €1.000.000. In juli worden ondernemers ingelicht over de toekenning. Controles op de vergroeningseisen worden nu niet gedaan. Het voorschot wordt indien van toepassing verlaagd met openstaande GLB-vorderingen. Vanaf december 2020 worden de directe betalingen uitgekeerd, minus het voorschot.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws RVO

9.400 boeren vragen voorschot op GLB

Nieuws Kalverhouderij

Subsidie voor alternatieve kalverketen

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief