JPstock / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Rabobank stopt 2 miljard in stroppenpot

20 Mei 2020 - Wouter Baan

Rabobank verwacht dat de economie een flinke tik gaat krijgen als gevolg van de coronacrisis. Om zich hierop voor te bereiden, reserveert de bank €2 miljard voor kredietverliezen. Dit is 2 keer zoveel dan normaal. 

In de kwartaalupdate geeft Rabobank aan dat de winst dit jaar aanzienlijk lager zal uitpakken, als gevolg van de economische tegenwind die de kop opsteekt. Een exacte raming blijft uit, net als de resultaten over het eerste kwartaal. Opvallend is dat de bank uitgaat van een relatief korte crisis. De economische krimp voor dit jaar wordt geraamd op 5%, maar voor 2021 verwacht de bank een economisch herstel van 4,9%.

Stevige buffers
De bank staat er naar eigen zeggen goed genoeg voor. CFO Bas Brouwers: “We beschikken over stevige buffers om de impact van de crisis op te vangen.” Uit voorzorg heeft de bank de zogeheten stroppenpot, bedoeld om kredietverliezen op te vangen, voor 2020 verdubbeld naar €2 miljard. Deze reservering, samen met de aanhoudende lage rente, zet de winst onder druk.

Ook ABN Amro en ING Bank hebben fors meer geld voor leningen die waarschijnlijk nooit meer worden terugbetaald. ING Bank reserveerde €661 miljoen, terwijl ABN Amro €1,9 miljard opzij zette Dit leidde bij de 'groengelen' tot een verlies van €395 miljoen in het eerste kwartaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden