Evan El-Amin / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Trumps steunpakket loopt op tot $250.000 per boer

20 Mei 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren (dinsdag 19 mei) de spelregels bekend gemaakt die van toepassing zijn op zijn steunpakket voor Amerikaanse boeren. Tijdens de persconferentie in het Witte huis liet de president ook ontglippen dat hij van plan is om de import van levend vee aan banden te leggen.

Het steunpakket van $19 miljard, zoals half april al was aangekondigd, wordt opgeknipt in $16 miljard aan directe betalingen aan boeren en $3 miljard voor de opkoop van agrarische producten, zoals vlees en zuivel, voor de voedselbank. “Al ga je terug tot Abraham Lincoln, geen enkele Amerikaanse president is zo goed geweest voor de boeren als ik”, aldus een ietwat zelfingenomen Trump tijdens de persconferentie op het Witte huis.

Verschillend per boer
Het steunpakket kan voor boeren verschillend uitpakken. Voor telers van graangewassen is de afzetstrategie leidend. De aflandteler bijvoorbeeld heeft geen last gehad van inkomstenderving als gevolg van de coronacrisis en vist zodoende achter het net. De compensatie voor de langbewaarder wordt gebaseerd op basis van de de voorraden op 15 januari, of de helft van de oogst 2019. Afhankelijk van welk volume kleiner is.

Melkveehouders krijgen het melkgeld gecompenseerd dat ze in het eerste kwartaal zijn misgelopen, zowel voor de geproduceerde als niet geproduceerde melk. De Amerikaanse melkprijs zakte die maanden met $2,70 per CWT (=50,8 kilo). Ook veehouders krijgen compensatie, net als fruittelers. Een individueel boerenbedrijf kan maximaal aanspraak maken op $250.000 aan steungeld. Daarbij moet worden opgemerkt dat veel Amerikaanse boerenbedrijven qua omvang niet in verhouding staan tot een Nederland gezinsbedrijf. 

Verbod op vee-import?
Tijdens de persconferentie zei Trump verder dat hij overweegt om de import van levend te staken, omdat de VS kampt met een overschot. Hoewel hij geen specifieke landen noemde, doelt de president op vee uit buurlanden Mexico en Canada. Dit zijn namelijk de enige aanvoerlanden. Vorig jaar importeerde de VS ruim een miljoen koeien uit Mexico.

Een importverbod ligt volgens sommige Amerikaanse media gevoelig. Dit omdat hierover afspraken zijn gemaakt in het USMCA, het nieuwe handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada wat in de volksmond ook wel Nafta 2.0 wordt genoemd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jantje 21 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887369/trumps-steunpakket-loopt-op-tot-250000-per-boer]Trumps steunpakket loopt op tot $250.000 per boer[/url]
Abraham Lincoln gaf gratis grond weg: Go West, Young men dus zijn stelling klopt weer niet
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox