Evan El-Amin / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Trumps steunpakket loopt op tot $250.000 per boer

20 Mei 2020 - 1 reactie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren (dinsdag 19 mei) de spelregels bekend gemaakt die van toepassing zijn op zijn steunpakket voor Amerikaanse boeren. Tijdens de persconferentie in het Witte huis liet de president ook ontglippen dat hij van plan is om de import van levend vee aan banden te leggen.

Het steunpakket van $19 miljard, zoals half april al was aangekondigd, wordt opgeknipt in $16 miljard aan directe betalingen aan boeren en $3 miljard voor de opkoop van agrarische producten, zoals vlees en zuivel, voor de voedselbank. “Al ga je terug tot Abraham Lincoln, geen enkele Amerikaanse president is zo goed geweest voor de boeren als ik”, aldus een ietwat zelfingenomen Trump tijdens de persconferentie op het Witte huis.

Verschillend per boer
Het steunpakket kan voor boeren verschillend uitpakken. Voor telers van graangewassen is de afzetstrategie leidend. De aflandteler bijvoorbeeld heeft geen last gehad van inkomstenderving als gevolg van de coronacrisis en vist zodoende achter het net. De compensatie voor de langbewaarder wordt gebaseerd op basis van de de voorraden op 15 januari, of de helft van de oogst 2019. Afhankelijk van welk volume kleiner is.

Melkveehouders krijgen het melkgeld gecompenseerd dat ze in het eerste kwartaal zijn misgelopen, zowel voor de geproduceerde als niet geproduceerde melk. De Amerikaanse melkprijs zakte die maanden met $2,70 per CWT (=50,8 kilo). Ook veehouders krijgen compensatie, net als fruittelers. Een individueel boerenbedrijf kan maximaal aanspraak maken op $250.000 aan steungeld. Daarbij moet worden opgemerkt dat veel Amerikaanse boerenbedrijven qua omvang niet in verhouding staan tot een Nederland gezinsbedrijf. 

Verbod op vee-import?
Tijdens de persconferentie zei Trump verder dat hij overweegt om de import van levend te staken, omdat de VS kampt met een overschot. Hoewel hij geen specifieke landen noemde, doelt de president op vee uit buurlanden Mexico en Canada. Dit zijn namelijk de enige aanvoerlanden. Vorig jaar importeerde de VS ruim een miljoen koeien uit Mexico.

Een importverbod ligt volgens sommige Amerikaanse media gevoelig. Dit omdat hierover afspraken zijn gemaakt in het USMCA, het nieuwe handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada wat in de volksmond ook wel Nafta 2.0 wordt genoemd.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jantje 21 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10887369/trumps-steunpakket-loopt-op-tot-250000-per-boer]Trumps steunpakket loopt op tot $250.000 per boer[/url]
Abraham Lincoln gaf gratis grond weg: Go West, Young men dus zijn stelling klopt weer niet
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

Nieuws Varkensmarkt

Varkensprijs in China worstelt met lockdown

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief