JPstock / Shutterstock.com

Nieuws Prognose Rabobank

'Veehouderij krijgt de grootste klappen'

13 Juli 2020 - Wouter Baan - 5 reacties

Vrijwel alle sectoren in Nederland worden nog zeker een jaar geconfronteerd met lagere omzetten, zo is de inschatting van de Rabobank. Binnen de landbouwsector krijgen melkvee- en varkenshouders de grootste klappen. Voor akkerbouwers is er zicht op herstel. 

De coronacrisis hakte in de achterliggende maanden flink in op de agrarische markten en dat vertaald zich in lagere omzetten. De financier raamt de omzetdaling voor het derde kwartaal in de melkvee- en varkenshouderij op 15%. Met een dergelijk sombere prognose in het vooruitzicht wordt het voor veel melkveehouders waarschijnlijk balanceren op een dun koord om in de groene cijfers te eindigen.

Varkenshouders hebben spreekwoordelijk meer vet op de botten om een prijsdaling op te kunnen vangen. Pluimveehouders zien hun omzet met 10% teruglopen. Voor ondernemers in de akkerbouw voorziet de Rabobank een omzetdaling van 9% vanaf juli tot en met september.

Melkveehouder heeft nog lang last
Melkveehouders houden nog zeker een jaar last van de coronacrisis. Tot en met het derde kwartaal van 2021 is er sprake van 5%-omzetdaling als gevolg van een lagere melkprijs, aldus de bank. Voor varkenshouders en akkerbouwers is de schade na dit jaar voorbij volgens de prognose. In het laatste kwartaal voorziet de bank nog wel een omzetdaling voor beide sub-sectoren van respectievelijk 10% en 5%.

Hiermee impliceert de Rabobank dus dat de varkens- en biggenprijs weer terug gaat naar het 'oude niveau'. Dat is nog best een forse stap, gezien de varkensprijs in de achterliggende maanden met een kwart is gedaald. Voor het akkerbouwinkomen lijkt de prognose bovendien wat voorbarig, gezien de prijszetting voor bijvoorbeeld aardappelen, bieten en tarwe nog lang geen gelopen race is. We zitten immers nog middenin het groeiseizoen. 

Opslagsector profiteert
Buiten de landbouwsector om zijn de vooruitzichten zonder meer somber te noemen. De horeca koerst op grote omzetverliezen tot wel 70% af, al is dat met het oog op de beperkende maatregelen waarschijnlijk geen verrassing. Ook de bouwsector en de industrie merken de gevolgen van de coronacrisis, net als de logistiek.

Opslagbedrijven, zoals koel- en vrieshuizen, zijn een uitzondering op de regel. Zij profiteren van een toestroom van (agrarische) goederen waarvan de afzet is teruggevallen. De Rabobank voorziet voor deze branche een omzetstijging van 10% voor de komende 5 kwartalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
agriklootje 13 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10888337/veehouderij-krijgt-de-grootste-klappen]'Veehouderij krijgt de grootste klappen'[/url]
typisch een rabo prognose. De aardappelen brengen gemiddeld 50% minder op als het jaar daarvoor, maar de veehouderij krijgt de grootste klappen.
Wast ben ik blij dat ik niet bij deze k.t bank zit.
Cooperatief zijn ze ook al lang niet meer, kappen dus met deze bank
Abonnee
info 13 Juli 2020
agriklootje ; geef mij dan eens een bank die geen eisen stelt daar is er volgens mij maar 1 van, dat is de bank waar je elke avond een poosje op mag zitten.
Abonnee
Leo 13 Juli 2020
Maar waar je dan naast gaat zitten, stelt weer exorbitante eisen!
Abonnee
Dokter Piet 13 Juli 2020
Eisen zijn er om te proberen om je in te spannen om er aan te voldoen, toch?
peer 14 Juli 2020
deze bank moet zich niet bemoeien met of het wel of niet goed gaat in akker of veehouderij
hoop dat ze meer verstand hebben van geld uitzetten want anders wordt het niets
heb voor de cerona mijn aardappels verkocht voor 18 cent per kg heb de laatste voor 3 cent weg gedaan daar zit een gat in van 15 cent
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden