Shutterstock

Nieuws Duurzaamheidsclaims

ACM komt met vuistregels voor duurzaamheidsclaims

22 September 2020 - 1 reactie

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil valse claims tegen duurzaamheid tegen gaan door middel van het opstellen van 5 vuistregels.

ACM wil hiermee het een einde maken aan de wildgroei van duurzaamheidskeurmerken, waarbij niet altijd te achterhalen is in hoeverre een product nou eigenlijk milieuvriendelijk, gezond of diervriendelijk is.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, benadrukt dat het  belangrijk is voor consumenten en bedrijven dat de informatie over duurzaamheid klopt en ook controleerbaar is. Misleiding van de consument is niet het enige speerpunt van de vuistregels, ook oneerlijk concurrentie zou door de regels moeten worden uitgesloten.

Vijf vuistregels
De 5 vuistregels die de toezichthouder heeft opgesteld komen neer op het duidelijk maken welk duurzaamheidsvoordeel een product heeft. Dit moet vervolgens onderbouwd worden met feiten en deze moeten actueel zijn. Als derde regel moeten vergelijkingen met andere producten, diensten of bedrijven eerlijk zijn. Ook moeten bedrijven eerlijk en concreet zijn over hun duurzaamheidsinspanningen. Tot slot moeten visuele claims en keurmerken behulpzaam zijn en moge deze niet verwarrend zijn voor consumenten.

Meedenken
Voordat de regels definitief worden opgesteld, kunnen bedrijven en organisaties meedenken. Ook worden consumenten opgeroepen om misleidende claims te melden.

Bedrijven die zich niet aan de regels houden kunnen een boete of een dwangsom verwachten. Ook wordt er openbaar gemaakt welke bedrijven zich niet aan de regels houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 22 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889400/acm-komt-met-vuistregels-voor-duurzaamheidsclaims]ACM komt met vuistregels voor duurzaamheidsclaims[/url]
"Voordat de regels definitief worden opgesteld, kunnen bedrijven (en organisaties) meedenken.

Om iedereen weer binnenboord te houden, en grote bedrijven niet hun marktaandeel hoeven te verliezen. Kortom, wordt weer niks.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws NAV

'Voorstellen ACM draaien landbouwsector de nek om'

Nieuws Agro-Nutri Monitor 2021

ACM: 'Onteigen boer die niet duurzaam kan produceren'

Nieuws Melk

FrieslandCampina steekt 1,5 miljard in CO2-reductie

Nieuws Investering

Amsterdamse investeerder richt pijlen op agri-food

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief