Autoriteit Consument & Markt

supermarkt Albert Heijn groente

Nieuws Marktbescherming

Nieuwe wet van kracht tegen oneerlijke handel

De Wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP) in de landbouw- en voedselketen treedt maandag 1 november in werking. Onder ander boeren krijgen door deze wet extra bescherming tegen grotere partijen in de keten en dat moet de onderhandelingspositie versterken.
1 November 2021
aardappelen supermarkt Albert Heijn

Nieuws NAV

'Voorstellen ACM draaien landbouwsector de nek om'

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt de oplossingen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voorstelt om de verduurzaming vam de landbouw te versnellen 'volkomen onacceptabel'.
12 Oktober 2021
aardappelen Albert Heijn biologisch

Nieuws Agro-Nutri Monitor 2021

ACM: 'Onteigen boer die niet duurzaam kan produceren'

Om de verduurzaming van de landbouw te bevorderen, moet de productie worden beperkt en de vraag worden gestimuleerd. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De suggesties om dit te bewerkstelligen, variëren van verhoging van duurzaamheidseisen tot onteigening van boeren die niet kunnen omschakelen.
11 Oktober 2021
stoplicht

Nieuws ACM

Meer onderzoek overname Van Dam door Van Drie

Van Drie Group heeft voorlopig nog geen groen licht van de Autoriteit Consument & Markt om het Friese bedrijf Van Dam over te nemen. Volgens de mededingingsautoriteit is er meer onderzoek nodig naar de gevolgen van deze overname voor melkveehouders en andere slachterijen. Een tegenvaller, want de partijen hadden gerekend op snelle toestemming.
29 Maart 2021
supermarkt groente

Nieuws Agro-Nutri Monitor

Hoe rendabel is biologische productie?

De kosten die agrarisch ondernemers maken voor het produceren van biologische producten worden in 5 van de 6 gevallen gedekt door de opbrengst, zo laat de Agro-Nutri Monitor zien. Alleen biologische melkveehouders lijden gemiddeld genomen verlies. Sectorpartijen zijn niet onder de indruk van dit rapport.
12 Oktober 2020
boos vuist boerenprotest

Nieuws Duurzaamheidsclaims

ACM komt met vuistregels voor duurzaamheidsclaims

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil valse claims tegen duurzaamheid tegen gaan door middel van het opstellen van 5 vuistregels.
22 September 2020
criminaliteit fraude

Nieuws Handel

ACM is agrarisch inkoopkartel op het spoor

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vermoedt dat diverse handelaren verboden inkoopprijsafspraken hebben gemaakt. De waakhond heeft bij enkele bedrijven invallen gedaan en is een onderzoek gestart.
18 November 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox