HZPC

Nieuws Jaarresultaten

Prima resultaat HZPC, maar zorgen over corona

2 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Ondanks de coronacrisis heeft HZPC een prima jaar gehad. De omzet is met €14 miljoen gestegen. Ook zijn in het afgelopen boekjaar meer pootaardappelen afgezet. Daarentegen was het bedrijf genoodzaakt om het dividend te verlagen. Voor het komende jaar ziet de CEO Gerard Bakcx meer beren op de weg. "Waar de gevolgen van corona dit jaar beperkt waren, verwachten we dat deze voor komend jaar groter zijn."

Over boekjaar 2019/2020 is de omzet van HZPC met €14 miljoen gestegen naar €364 miljoen. Ook de afzet van pootaardappelen nam toe. Dit jaar is 892.000 ton pootaardappelen direct of via licentienemers verkocht, terwijl dat vorig jaar 815.000 ton was. "Een pijnpunt dit jaar was de poging tot de implementatie van een nieuw ERP-systeem. Deze implementatie hebben we stopgezet, omdat het risico voor telers te groot bleek", vertelt Meerten Ubbens, voorzitter van de raad van commissarissen, in het jaarverslag. Hierdoor is het nettoresultaat gedaald naar €1,2 miljoen.

Met name voor de aandeelhouders was dit slecht nieuws, want door de eenmalige afwaardering komt de dividenduitkering slechts uit op €1 per certificaat (dividendrendement van 0,76%). Daarbij zijn de operationele kosten gestegen, wat geleid heeft tot een EBITDA (het resultaat voor onder meer afschrijvingen en belastingen) van €17 miljoen. Vorig boekjaar was dit €18 miljoen.

Spannend jaar voor de boeg
Het komende jaar ziet het handelshuis als een uitdaging. "De toekomst is erg onzeker. De gevolgen van de coronacrisis waren in boekjaar 2019/2020 nog beperkt, maar we voorzien dat deze komend boekjaar nadrukkelijker aanwezig zullen zijn", zo beschrijft Backx. HZPC verwacht zowel directe als indirecte gevolgen te ondervinden van de coronacrisis. Een voorbeeld van een indirect gevolg is de economische recessie in de diverse landen waar HZPC pootaardappelen afzet.

Het bedrijf maakt zich daarnaast ook zorgen over het gebrek aan harde valuta in meerdere landen en de lage prijs van consumptieaardappelen. Al met al vindt Backx wel dat we hoopvol gestemd moeten blijven: "Laten we de lange termijn niet uit het oog verliezen, ook aan deze crisis komt een einde."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

HZPC ziet omzet niet stijgen maar pootgoedvolume wel

Nieuws Jaarcijfers

HZPC zet meer pootgoed af buiten Europa

Nieuws HZPC

Gestolen geld HZPC is uit handen cybercriminelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden