CDA

Politiek Verkiezingen 2021

Geurts op 11, Vedder op 23 bij CDA, Von Martels weg

27 Oktober 2020 - 1 reactie

Landbouwwoordvoerder Jaco Geurts (foto) staat op de kieslijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen op een verkiesbare 11de plaats. Veehouder Eline Vedder uit Ruinerwold staat op plek 26. Melkveehouder en huidig Kamerlid Maurits von Martels uit Dalfsen heeft een lage plek op de lijst afgewezen en verlaat teleurgesteld de politiek.

Ook Cees de Jong, melkveehouder in Hoogblokland, is verkiesbaar en staat op positie 35, zo blijkt uit de lijst die het CDA dinsdag heeft gepubliceerd. Vooral de absentie van Maurits von Martels is opvallend. De melkveehouder kreeg bij de vorige Kamerverkiezingen in 2017 nog 21.000 voorkeursstemmen. Hoewel hij op plaats 44 stond, kwam hij daardoor alsnog in de Tweede Kamer voor het CDA dat nu 19 zetels in het parlement heeft. Aan RTV Oost laat Von Martels weten een 39ste plek op de lijst te hebben afgewezen.

Grote teleurstelling
Hij verklaart in de lage positie 'waardering' te missen. Voor Von Martels is het een grote teleurstelling en heeft daarom aangegeven zich terug te trekken van de lijst. "Het werk gaat door. Ook vanavond is er weer een debat over granulaat. Ik ga gewoon professioneel m'n best doen". Doordat Von Martels geen landbouw in zijn dossier kreeg, kon hij zich richting zijn boerenachterban de afgelopen jaren niet duidelijk profileren.

Qua land- en tuinbouw lijkt het CDA zich de komende verkiezingen te willen profileren met Geurts en Vedder. Geurts heeft al laten weten de komende jaren "ook de boerenstem in Den Haag blijvend te laten horen en me samen met de andere landbouwkandidaten inzetten voor de positie van onze boeren, tuinders en vissers."

Kansen op parlement
Eline Vedder staat op plaats 23. Gelet op het huidige zetelaantal van het CDA is dit geen verkiesbare plaats, tenzij het CDA de komende verkiezingen uiteraard een stevig aantal zetels wint. De veehouder, die enkele jaren terug landelijke bekendheid kreeg vanwege veel optredens in de media, kan echter ook met voorkeursstemmen worden gekozen.

Helemaal ondenkbaar is dat niet, want ze dankt haar plaats in de Provinciale Staten van Drenthe voor het CDA ook aan voorkeursstemmen. Een derde optie is dat het CDA weer deelneemt aan het kabinet, waarbij enkele Kamerleden doorschuiven naar een post als minister of staatssecretaris. De kansen van Vedder om in het parlement te komen na maart 2021 zijn dus zeker niet gering. 

Voor Cees de Jong lijkt het Binnenhof met een 35ste positie wel ver weg. Tenzij de melkveehouder uit Hoogblokland vanzelfsprekend in zijn directe omgeving in de gemeenten Molenlanden (Alblasserwaard) en Vijfheerenlanden veel voorkeursstemmen weet binnen te halen.

Rechtse coalitie
De nummer 1 op de kieslijst is, zoals eerder bekend is geworden, Hugo de Jonge. Op plek 2 staat Pieter Omtzigt en op nummer 3 de Brabantse Inge van Dijk. Zij speelde een belangrijke rol bij de coalitie die in de Provinciale Staten van Noord-Brabant is gevormd tussen onder meer het CDA en het Forum voor Democratie. Hoewel deze rechtse coalitie op veel agrarische steun kan rekenen in de provincie, leverde dit pact intern wel veel discussie op bij het CDA.

Een andere opvallende naam is presentatrice Lucille Werner. Zij is op plek 10 gezet, 1 plaats boven Jaco Geurts.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boerke brabant 27 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889824/geurts-op-11-vedder-op-23-bij-cda-von-martels-weg]Geurts op 11, Vedder op 23 bij CDA, Von Martels weg[/url]
ik vrees dat jaco ook niet in de kamer komt
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Caroline van der Plas

BoerBurgerBeweging groter dan CDA in peiling

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief