Ron Adar / Shutterstock.com

Analyse Verkiezingen VS

Wat Joe Biden in petto heeft voor Amerikaanse boeren

7 November 2020 - Wouter Baan - 11 reacties

Joe Biden lijkt zo goed als zeker de Amerikaanse verkiezingen te hebben gewonnen en verstoot Donald Trump in januari uit het witte huis. Al stribbelt de huidige president nog flink tegen. Dat het politieke beleid in de VS met Biden de komende jaren van kleur verschiet, is klip en klaar. Maar wat wil de nieuwe president met de landbouw? Grote combines en dikke John Deere's lijken niet in het straatje van de democraat te passen.

Om bij het begin te beginnen, wie is Joe Biden eigenlijk? Afgaande op zijn leeftijd (77) een man die bulkt van de politieke ervaring, hij was namelijk onder Obama al 8 jaar vicepresident. Daarvoor was hij decennialang senator voor de staat Delaware. Biden is bepaald geen nieuwkomer dus. Ook op persoonlijk vlak heeft Biden veel meegemaakt, hij verloor onder meer zijn vrouw en zoon.

Daar waar Trump barst van de bravoure, is Biden meer een gematigd man. Een tikkie saai zelfs, waardoor het contrast met zijn voorganger de komende jaren groot zal zijn. Biden zal waarschijnlijk minder vaak de headlines pakken en reageren via Twitter is ook minder zijn ding. In tegenstelling tot Trump heeft Biden de landbouw niet tot speerpunt van zijn voorgenomen beleid gemaakt. Op zich logisch, want zijn kiezers zitten overwegend in en rondom de grote steden van Amerika. Toch wil Biden, zo geeft hij aan, bovenal een president zijn van alle Amerikanen. En dus ook van de boeren in de Midwest, het landbouwhart van de VS dat op de kiesmap opnieuw rood kleurde.

Vitaal platteland
Hoe gaat Biden het landbouwbeleid inkleuren? Op zijn website geeft hij aan dat een gezond en levendig 'Rural America' belangrijk is voor het succes van het land. Het tandem Biden-Harris wil opkomen voor de belangen van farmers, fishers en ranchers. Dit is echter vrij algemene taal waar vriend en vijand het mee eens zal zijn. Verder maakt Biden zich sterk voor werkgelegenheid. Niet alleen in de steden, maar vooral ook op het platteland om jongeren economisch perspectief te bieden.

Tijdens zijn campagne deelde Biden een sneer uit naar Trump en merkte op dat de werkgelegenheid op het Amerikaanse platteland in zijn ambtstermijn is afgenomen, terwijl Trump 4 jaar geleden het tegenovergestelde beloofde. Biden beloofd verder dat hij het Amerikaanse platteland wil moderniseren. Iedere Amerikaan, ook op het platteland, moet toegang krijgen tot het 5G-netwerk. Verder moet het Amerikaanse platteland vooral ook een plek zijn voor outdoor sport en ontspanning. Iets waar veel Amerikanen gevoelig voor zijn.

Korte ketens en jonge boeren
Hoewel landbouw bepaald niet het speerpunt van Bidens campage was, zijn een aantal standpunten weldegelijk bekend. Zo is hij gekscherend gezegd geen fan van grote combines en ander machinegeweld, iets wat Trump juist prachtig vindt. Bidens beleid staat haaks op de grootschaligheid wat typerend is voor de Amerikaanse landbouw. Biden wil boerenfamiliebedrijven helpen overeind te blijven in tijden waarin agrarische markten snel consolideren en zet daarom in op korte ketens.

De korte ketens noemt Biden 'regional food systems'. In deze ketens leveren boeren direct aan scholen, ziekenhuizen en andere overheidsinstellingen. Dat moet de positie van de boer in de keten en de onderhandelingspositie verbeteren. Dit klinkt op papier wel aardig, maar het gros van de landbouwproductie zet de VS af op de wereldmarkt. Ook maakt Biden zich sterk voor jonge, startende boeren die het volgens hem lastig hebben om toe te treden. Een concreet plan van hem is om het startkrediet vanuit de overheid voor deze doelgroep te verdubbelen naar een bedrag van $100.000, als steuntje in de rug.

Einde aan handelsoorlogen?
Dan zijn er ook nog de standpunten die indirect tegen de landbouw schuren. Neem bijvoorbeeld het klimaat. Biden geeft aan zich achter het klimaatakkoord van Parijs te scharen, daar waar Trump zich ervan distantieerde. Je kunt er daarom de klok op gelijk zetten dat Biden de landbouw wil vergroenen. Middels technologie wil de democraat de emissies terugdringen en koolstof vastleggen in de bodem, zo valt te lezen in zijn plannen. Overigens heeft Joe Biden tijdens de campagne aangegeven zich niet te conformeren  aan de Europese Green Deal, maar mogelijk deed hij dit om zwevende kiezers niet af te schrikken. 

Op economisch gebied wil Biden minder protectionistisch te werk gaan dan de zittend president. De handelsoorlogen, kenmerkend voor het beleid van Trump, lijken niet in zijn straatje te passen. Hij wil juist de banden met het buitenland aanhalen, hoewel 'America first' ook vanuit de democratische hoek op steun kon rekenen. De handelsoorlogen die Trump in de afgelopen jaren onder meer met China, buurland Canada en Europa voerde, raakten Amerikaanse graantelers en veehouders flink in hun portemonnee. Hij compenseerde de schade met allerlei steunprogramma's om de pijn te verzachten. Daardoor zagen veel boeren een tweede ambtstermijn van Trump prima zitten, maar dat feestje gaat niet door.

Lame duck
Nu Biden bijna gewonnen heeft, breekt voor Trump de zogeheten 'Lame Duck-period' aan. Dit is de periode tussen de verkiezingsuitslag en de inauguratie van de nieuwe president in januari. Meestal voert de zittend president in die periode geen grote veranderingen meer door. Trump kennende vertrekt hij niet met stille trom, bovendien is het nog maar de vraag of hij zich bij zijn nederlaag neerlegt. Bij de grillen van Trump vergeleken lijkt Biden meer een grijze muis, maar het Amerikaanse beleid zal onder zijn leiding wel van kleur verschieten. Zij het op een gematigde toon en wat minder via Twitter. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Roy 7 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889943/wat-joe-biden-in-petto-heeft-voor-amerikaanse-boeren]Wat Joe Biden in petto heeft voor Amerikaanse boeren[/url]
ik lees nog nergens dat Biden heeft gewonnen...
Harm 7 November 2020
Fijn artikel, echter: TEXT:

Biden heeft de landbouw niet tot speerpunt van zijn voorgenomen beleid gemaakt Op zich logisch, want zijn kiezers zitten overwegend in en rondom de grote steden van Amerika..?

Wat ik niet begrijp is dat het logisch zou zijn dat politici beleid maken uitsluitend voor stemmers en niet de realiteit. Ik zou het normaal vinden als een leider het heeft over zijn land en niet over stemmers.

Sterker nog, dit is uitermate verwerpelijk (zie schade van onze politici door te regeren met onhaalbare, niet te achterhalen normen en met subsidie om "het klimaat terug te veranderen" stemmen winnen).
hans 8 November 2020
Harm, zo moeilijk is dat toch niet?

Biden's kiezers zitten in de grote steden, mensen veraf van de realiteit, vaak (semie)ambtenaren en kantoorlui van de grote bedrijven.
Zij willen goedkoop alledaags eten om geld over te houden voor luxe.

Om die mensen tegemoet te komen moeten boeren goedkoop leveren, dus worden her en der wat subsidies rondbeloofd om de boeren toch in leven te houden.

Bijkomend voordeel, aan die subsidies kun je weer eisen hangen. Bijv. minder gewasbeschermingsmiddelen gebruik of CO2 vastlegging.

Het is dus wel beleid voor ieder, alleen iets beter voor de één, en de ander moet het er maar mee doen. Precies zoals in de EU.
hans 8 November 2020
"Nu Biden bijna gewonnen heeft, breekt voor Trump de zogeheten 'Lame Duck-period' aan. Dit is de periode tussen de verkiezingsuitslag en de inauguratie van de nieuwe president in januari. Meestal voert de zittend president in die periode geen grote veranderingen meer door. "

Eén ding wat Trump toch nog zou moeten doen, om een onder Biden aanstaande, zekere politieke moord te voorkomen:

GRATIE VOOR JULIAN ASSANGE!


Abonnee
Kjol 8 November 2020
Biden is maar voor 4 jaar gezien zijn leeftijd, is een ambtenaar pursang dus zal de komende 4 jaar weinig uit het stro zetten.
Boerenverstand 15 November 2020
Het is wachten op de dag dat er daadkracht nodig is, nu de Leeuw vertrokken is en het zoet voor de kiezers van Biden vergif zal zijn.
Deze man is onze politiek in persoon: cultuurgenocide echter zonder dictator Europa: een schaap voor multiculturele wolven

zou de eerste oorlog maar even afwachten
Abonnee
jk 15 November 2020
schreef:
de vs is onder trump in lange tijd niet zo dicht bij een burgeroorlog geweest, dus wat bedoel je?
hans 15 November 2020
jk schreef:
schreef:
de vs is onder trump in lange tijd niet zo dicht bij een burgeroorlog geweest, dus wat bedoel je?
Dan zie je dus wel wat de Deep State, middels opruiende msm, kan, en zeker niet na zal laten te zullen, veroorzaken:

OORLOG, zeker buiten, zoniet dan maar binnen haar eigen grens.
bblogic 20 November 2020
Zojuist de persconferentie van Giuliani bekeken. Als ook maar een klein deel van de beschuldigingen waar is dan is het afgelopen met Biden.
Fraude op enorme schaal in diverse Demcratische steden.

https://www.zerohedge.com/political/watch-live-trump-campaign-path-victory-press-briefing
Abonnee
Dirk 20 November 2020
bblogic schreef:
Zojuist de persconferentie van Giuliani bekeken. Als ook maar een klein deel van de beschuldigingen waar is dan is het afgelopen met Biden.
Fraude op enorme schaal in diverse Demcratische steden.

https://www.zerohedge.com/political/watch-live-trump-campaign-path-victory-press-briefing
Vroeger naar bed gaan, dat scheel heel veel
hans 20 November 2020
Dirk, lesje van je moeder?

Of je nauw gepakt wordt door de pastoor, de dominee of de koning, ja en amen, en snel naar bed!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox