DutchMen / Shutterstock.com

Politiek VVD

VVD wil vooral verder met innovatieve boer

9 November 2020 - Erik Colenbrander - 16 reacties

Innovatie is de rode draad in de landbouwparagraaf van het concept-verkiezingsprogramma van de VVD. De partij schuift met het programma op naar het politieke midden. Met name het onderwerp kweekvlees wordt onder de aandacht gebracht. 

Afgelopen vrijdag 6 november werd het concept-programma door de VVD gepubliceerd. Hierin wordt het onderwerp kweekvlees speciaal uitgelicht in de landbouwparagraaf. 'Goede kans dat in de loop van deze eeuw mensen het als volkomen achterhaald zien dat we ooit levende dieren grootbrachten, om daar vervolgens kipfilets of riblappen uit te snijden, terwijl je een stukje vlees ook met dierlijke stamcellen kunt kweken. De smaak is hetzelfde, maar je zit niet meer met de mest of het risico op ziektes zoals Q-koorts en varkenspest.'

Dierenmishandeling strenger straffen
Bovendien verdwijnt met kweekvlees de angel uit het debat over de omstandigheden waarin landbouwhuisdieren worden gehouden. Dat staat niet met zoveel woorden in het programma, maar kun je wel afleiden uit de hele context. De VVD wil dierenmishandeling strenger straffen evenals slachterijen die de regels overtreden.

Voor de buitenstaander komen deze elementen uit het concept van de VVD misschien uit de lucht vallen. Toch had Arne Weverling, woordvoerder voedsel van de VVD, in februari van dit jaar al het voortouw genomen bij aangenomen moties over het stimuleren van kweekvlees.

Technologische vooruitgang
'Het zou een sterk staaltje technologische vooruitgang zijn als de discussie over dierenwelzijn-en klimaat naar de achtergrond verdwijnt door kweekvlees', redeneert de VVD. Technologische vooruitgang domineert de hele landbouwparagraaf. Ook in het stikstof- en mestdossier is technologische vooruitgang een belangrijk begrip dat ruimhartige subsidiëring verdient. Emissiearme stallen in combinatie met hergebruik van mest en de nadruk op circulaire economie.

Precies dat waar VVD-Europarlementariër Jan Huitema zich de laatste jaren sterk voor maakt bij de Europese Commissie. Tegelijkertijd houdt het concept de achterdeur open voor verdere inkrimping van de veestapel, bijvoorbeeld via nieuwe kortingen op de productierechten, of betalingen voor het niet benutten van stalcapaciteit.

Hulp bij innoveren of afbouwen
De VVD wil vooral verder met de innovatieve boer, al is het wel degelijk ook van plan de Natura 2000-gebieden te herijken en 'wildgroei van wensnatuur' te voorkomen. De komende jaren moet worden ingezet op realistisch en haalbaar natuurbeleid, waarbij zoveel mogelijk tegemoet gekomen moet worden aan alle wensen die er zijn op het gebied van wonen, werken, ondernemen en recreëren .

Er hoeft geen boer gedwongen te stoppen van de VVD. Ook niet in de landbouw. Al staat dit niet met zoveel woorden in het programma. Er is echter ook geen taboe. Vorig jaar november zei minister president Mark Rutte in zijn rol als partijleider tegenover zijn veehouderij achterban in Overijssel: "We staan voor grote uitdagingen, die gaan ook pijn doen. Maar er is geld voor het oplossen van de stikstofproblematiek. We gaan helpen met innoveren. Als boeren willen stoppen dan helpen wij ze, er wordt gekeken naar alle sectoren."

Centrum-linkse regering
Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar het verkiezingsprogramma leest wel als een realistisch toekomstscenario. Want de landbouwparagraaf is onderdeel van een strategie waarmee de VVD opschuift naar het politieke midden. De partij stelt in het programma de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf centraal. Middengroepen betalen nu een fors deel van de premies en belastingen, maar profiteren te weinig van toeslagen en kortingen.

Uit alles blijkt dat Mark Rutte door wil als minister president na de verkiezingen. Dat kan maar op 1 manier, gezien de opiniepeilingen. Over rechts is een meerderheid in de Tweede Kamer zeker niet onmogelijk, maar na het debacle met de PVV in de regering in de periode 2010-2012 is een nieuwe coalitie met de PVV ondenkbaar. Een centrum-linkse variant met 4 of 5 partijen en de VVD als veruit de grootste partij die de kar trekt. Dat is het scenario waar de VVD met dit verkiezingsprogramma voor kiest. Een andere conclusie is haast niet mogelijk. Met of zonder de steun van agrarische kiezers. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
hans 9 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889978/vvd-wil-vooral-verder-met-de-innovatieve-boer]VVD wil vooral verder met de innovatieve boer[/url]
Het verder benaderen van agenda 2030 en 21.
VVD, de eerste luitenant van de New World Order.

Na door robotisering, automatisering en digitalisering industriele mensen overbodig te hebben gemaakt, wordt nu door gen-tech ook de laatste hobbel, boeren nodig voor eten, weggevaagd.

En wat doen ze met overbodige mensen?
Ken je geschiedenis, en weet de toekomst.
Abonnee
A. J. van Woerkom 9 November 2020
Wordt de VVD ook een partij die hijgerig achter hypes aanholt?

Even op dit artikel reagerend vraag ik heeft u met deze ontwikkelingen, hierboven geschetst, onze gezondheid in beeld.
Uit uw opstelling blijkt dat u niet de kennis heeft wat voedsel voor onze gezondheid betekend. Weet u wel dat om alle voedingstoffen binnen te krijgen, van organische vorm en in de natuurlijke balans, we dierproducten nodig hebben? Kweek vlees en alle nep voedselproducten hebben om allerlei reden stoffen in zich die nodig zijn voor de fabricage en o.a. de houdbaarheid te borgen. stoffen die niets bijdragen aan onze gezondheid nee soms zelfs die gezondheid geweld aandoen. Ook brengen ze teweeg dat we tekorten krijgen aan essentiële voedingstoffen die niet op een andere natuurlijke manier tot ons kunnen komen. Ons spijsverteringssysteem is ingericht om die voedingstoffen uit het voedsel te halen. Heb een rapport gelezen dat in 2050 30% van ons inkomen nodig is om dan de zorgkosten te dekken, gaat de VVD daarbij een handje helpen? Er is omtrent voedsel in relatie tot onze gezondheid zoveel kennis aanwezig, waarom is de waas van commercieel gewin zo sterk aanwezig dat het ecologisch belang uit beeld is. Vergeet niet wij zijn een onderdeel van de natuur, spotten met zijn wetten wordt ongenadig afgestraft als voorbeeld de milieu en onze gezondheid problemen. Alle mensen die overgevoelig zijn voor o.a. virus infecties hebben vaak een vorm van ondervoeding. Denk erom beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Boerenverstand 9 November 2020
Zie foto van oppertollenaar en denk even aan Trump
deze SCHOOIER wil eindelijk zelf ook wat...?

LAAT ME NIET LACHEN, ZAL DE EERSTE KEER ZIJN!

En anders wel over de rug van GroenLinks, Denk of Partij van de Dieren! Wat deze man gedaan heeft is niet meer terug te draaien, onze cultuur word overwoekerd, alles is weggegeven met de schuld aan voorgaande partijen, hoe smerig kan een mens zijn!

BESTE BOEREN:
NOOIT EN NOOIT MEER LANDVERRADEN MET VVD STEM A.U.B.
Bertus 9 November 2020
Overwoekering is onvermijdelijk.

Uiteindelijk zullen alle boeren met afgekipt lid richting mekka met d'r kop op de grond slaan en boerinnen in antiverkrachtingsboerka de VVD kindersubsidie bij elkaar graaien.

gevolg van het grijpen van de ruggengraat van andere partijen om het klimaat terug te veranderen voor vliegtuiglobbyisten en deze te compenseren door strooptocht werkende primaire sector met als extra winst goedkoop boerenland als bouwgrond vastgoedlobby.

partij van de vrijheid en democratie

en hun karakterloze pipo, bespied, belogen en bedrogen door de "Hollandse" partij van de Telegraaf conform die van 1931 tot 1945
Abonnee
Zuidwesten 10 November 2020
Prima, nu de alternatieven om er in de toekomst wat van te maken!
Abonnee
Zuidwesten 10 November 2020
Je kunt namelijk maar moeilijk rutte, klaver, de groot of wie ook de schuld geven van t feit dat je zelf tekortschiet als boer! Als je niet kan boeren, moet je aan jezelf werken of stoppen.
Abonnee
realist 10 November 2020
het is inderdaad makkelijk om te denken in rechten als boer en makkelijk om altijd maar het handje op houden en anderen de schuld geven.

niemand verplicht je om boer te zijn. als het je niet aan staat, ga dan wat anders doen zeg ik...

je zult moeten leren te boeren met de natuur en maatschappelijk eens, wen er maar.

Dus gooi frustratie aan de kant en ga ondernemen
M45 11 November 2020
Klopt Realist, boeren hebben zich laten indoctrineren dat ondernemen als boer gaat om overleven en weinig verdienen. En dat wanneer je hier iets aan wilt veranderen je samen de straat op moet of een geel hesje aan moet trekken.
Echter de vele lijstjes laten zien dat er geld genoeg verdient wordt in de agrarische sector alleen niet door de boer.

Het idee dat je alleen samen iets kunt bereiken op dit vlak. Heeft dezelfde uitwerking als het psychologisch spel aan de keukentafel dat door de periferie gespeeld word. Het ontmoedigd mensen om zelf actie te ondernemen. Je krijgt het gevoel dat je ergens op moet wachten. We weten allemaal dat boeren slecht georganiseerd zijn als het over samenwerking gaat. Wat dat betreft kan dus nog lang gaan duren. De samenwerking doormiddel van integraties die de periferie voor ogen heeft heeft voornamelijk als doel, winkelnering en niet marges verdelen. Ze willen de wereld veranderen zonder zichzelf te veranderen.

Voor de varkenshouderij zijn er ondernemers die ook in slechte tijden nog een kleine winst maken of quite spelen. Dit komt omdat ze gemiddeld genomen goed draaien maar vooral omdat ze sterk zijn aan de onderhandelingstafel en zich geen producten aan laten smeren die overbodig zijn. Ze weten hoe hard ze nodig zijn voor de periferie om hun activiteiten rond te zetten. En dat zijn zeker niet alleen de grote bedrijven. Ze spelen hun onderhandelingspositie goed uit, die ondernemers hebben geen samenwerking nodig. De grootste nachtmerrie van de periferie is wanneer er varkensplaatsen verdwijnen dan verdienen ze niks meer.

Denken dat het alleen met demonstreren iets kan bereiken werpt een drempel op. Dat is precies wat de tegenpartij wil.
Samenwerking vind ik een top idee laat dat duidelijk zijn en daar moeten we ook aan werken, maar laat dit je niet afremmen nu individueel al iets te bewerkstelligen. Laat je niet een afwachtende/machteloze houding aanpraten. Iedereen berekend kosten verhoging door in in- en verkoopprijzen behalve sommigen boeren omdat ze het is aangepraat dat dat niet mogelijk is/zo werkt dat nu eenmaal.
Abonnee
Jan kievit 12 November 2020
Voor lto ned wordt de grootste uitdaging om de dier houderij sector draagvlak bij 17miljoen nederlanders te krijgen
Abonnee
jk 12 November 2020
schreef:
helemaal mee eens jan, maar dit geldt ook voor de gangbare akker- en tuinbouw.
12 November 2020
Voor een effectieve en efficiënte agrosector moeten we gaan kijken bij welke voedingsproducten het meeste weggegooid en verspild wordt en voor die producten een productiebeperking opleggen.
Joep 12 November 2020
"Tegelijkertijd houdt het concept de achterdeur open voor verdere inkrimping van de veestapel, bijvoorbeeld via nieuwe kortingen op de productierechten, of betalingen voor het niet benutten van stalcapaciteit."

Veehouders worden zometeen bijna verplicht volgas te produceren. Worden de afnemers dan ook verplicht volgas producten af te nemen tegen goede prijzen?, krijgen afnemers ook een verplichten betaling opgelegd voor het niet volledig afnemen van geproduceerde producten?

Keuzevrijheid en daarmee Ondernemerschap wordt de boer weer ontnomen.

Eigenlijk zouden politici en beleidsmakers zoals de personen genoemd in het artikel geen wet en regelgeving mogen bedenken, en metname doorvoeren over onderwerpen waar ze geen verstand van hebben. Dit leidt tot een communistisch productiesysteem waar boeren in geduwd worden.
Morgen 12 November 2020
Dus wanneer door marktwerking, een veehouder denkt:, ik kan beter de stal iets minder intensief gebruiken voor een bepaalde periode, dan moet hij zometeen boete of een boete betalen.

Je krijgt met dit soort beleid een agrarische sector waarin het stikt van de controleurs en handhavers die allemaal betaald moeten worden door de boer.

De boer mag weer het verdienmodel faciliteren voor anderen, en zelf niks overhouden.

De quote 500 staat vol met mensen die hun geld verdienen aan de boer, en de gemiddelde boer mag op een houtje bijten.

Meneer Kluitema kan beter een communistische partij op gaan richten.

Abonnee
Kjol 12 November 2020
Laat me niet lachen, met een innovatieve boer wordt bedoelt een boer die exact de politieke instructies opvolgt!
Bertus 14 November 2020
Foto van onze leider is de voorzet tot ons nekschot?

BB weet het wel te brengen, bij politiek doet de inhoud er lang niet meer toe. Mag hopen dat dit bewust gebeurd...
el Pedro 14 November 2020
Op foto wil hij boeren een zuigzoen geven en doodknuffelen?

fijne sinterklaas..
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden