Glastuinbouw Nederland

Nieuws Voorzitter LTO

Tuinbouwcoryfee Sjaak van der Tak voorzitter van LTO

10 November 2020 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Sjaak van der Tak wordt de nieuwe voorzitter van LTO Nederland. Zijn voordracht is vanmiddag (dinsdag 10 november) door de ledenraad van LTO goedgekeurd. Tuinbouwcoryfee Van der Tak was voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Hij mag nu de belangenbehartiging in de landbouw oppakken.

Dit heeft LTO Nederland bekendgemaakt. Van der Tak is voor een periode van 3 jaar benoemd en start op 1 januari 2021. Hij volgt Marc Calon op, die dit voorjaar is opgestapt als voorzitter van LTO. Zijn benoeming is het sluitstuk van een uitgebreide procedure die LTO besloten heeft gehouden. Enkel de voordracht van het duo Jan Cees Vogelaar en Jaap Haanstra was publiek, maar aan hen was eerder te kennen gegeven dat de keuze is gevallen op een andere kandidaat.

Dat is dus Sjaak van der Tak, die in de landbouw wellicht minder bekend is, maar in de glastuinbouw een bekend gezicht is. Zo was Van der Tak namens het CDA onder meer jarenlang burgemeester van de gemeente Westland. In 2017 werd hij voorzitter van LTO Glaskracht. Saillant detail: onder aanvoering van Van der Tak verdween de naam LTO in de glastuinbouw.

LTO Glaskracht werd op 1 januari 2019 namelijk omgedoopt tot Glastuinbouw Nederland. Dit is een zelfstandige belangenbehartiger die korte lijnen heeft met LTO. Vergelijkbaar met een rol die de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ook heeft in de varkenshouderij. Opvallend genoeg lijkt de benoeming van Van der Tak ook voor Glastuinbouw Nederland een verrassing te zijn. Op de website meldt de organisatie dinsdagavond niets van de aanstaande transfer.

Breed politiek netwerk
Van der Tak is een op en top bestuurder met een breed netwerk in de Haagse politiek en in het verlengde met Brussel. Voor leden van LTO Nederland, vooral voor melkveehouders en akkerbouwers, is Van der Tak wel een relatief nieuw gezicht en moet hij zich profileren. De nieuwe voorman maakt ook een vliegende start in bijvoorbeeld de dossiers van de problematiek rondom stikstof en gewasbeschermingsmiddelen en het Klimaatakkoord.

In een verklaring laat Van der Tak weten: "Het ondernemerschap in onze sector is fantastisch, maar het is geen makkelijke tijd voor onze boeren en tuinders. De marges zijn dun, de regeldruk is hoog en het politiek-maatschappelijke debat steeds feller. Op verschillende beleidsdossiers, van stikstof tot gewasbescherming, is de onzekerheid groot. En daarmee de onzekerheid over de toekomst, over onze ruimte om te ondernemen. Voor het bedrijf, voor de volgende generatie. Dat maakt het des te belangrijker om samen te werken. Aan financieel gezonde bedrijven, aan verantwoord ondernemerschap, aan maatschappelijk draagvlak. Ik verheug me er op daar met onze leden het gesprek over aan te gaan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Werner 10 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890002/tuinbouwcoryfee-sjaak-van-der-tak-voorzitter-van-lto]Tuinbouwcoryfee Sjaak van der Tak voorzitter van LTO[/url]
Wel krachtige no nonses man volgens mij
Abonnee
japie jo 10 November 2020
Wat een goede keuze ! deze mand heeft veel capaciteit. succes, ben er tevreden mee, goede keuze.
Abonnee
Kjol 10 November 2020
Het moet allemaal nog maar, ben benieuwd wie zijn bazen zijn, de politiek of de leden...
Abonnee
captain gone 11 November 2020
Ik hoop niet dat hij gaat verbinden
onderduiker 11 November 2020
captain gone schreef:
Ik hoop niet dat hij gaat verbinden
Van der Tak is een keiharde werker en heeft in het Westland heel veel goede dingen gedaan voor de tuinbouw.
Denk dat dit een prima keuze is.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden