Shutterstock.com

Nieuws Retail

Supermarkt begint met verkoop indoor groenten

26 November 2020 - Redactie Boerenbusiness

Online supermarkt Picnic gaat groenten verkopen die zijn geteeld in een zogeheten indoor farm, waarbij ze onder kunstlicht worden geteeld. Deze groenten komen van het bedrijf PlantLab en worden volgens de makers geteeld met weinig water en zonder gewasbeschermingsmiddelen. Picnic vindt daarbij de korte keten naar de consument waardevol.

In een verklaring wordt deze vorm van Indoor stadslandbouw de 'voedselvoorziening van de toekomst genoemd'. De groenten en kruiden zien geen daglicht, want de kweeklocatie is het voormalig IBM-gebouw aan de rand van Amsterdam. PlantLab levert de gewassen deze rechtsreeks aan het distributiecentrum van Picnic in Diemen. In eerste instantie het om kruiden als basilicum en munttakjes. Later volgen groenten als snacktomaatjes en sla.

Dicht bij huis
Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic, meldt in de verklaring dat vooral de korte route naar de consument een pré is. "Zowel het stekje als het eindproduct komt niet uit een ver land, maar gewoon uit Amsterdam. Wat Picnic is gelukt, door milieubelastende schakels uit het proces te verwijderen, doet PlantLab nu in de landbouw."

Volgens Michiel Peters van PlantLab is het telen van gewassen in cellen onder kunstlicht de oplossing van het mondiale voedselvraagstuk. "De voedselvoorziening moet duurzamer en efficiënter binnen een toekomstbestendig model. De bevolking groeit wereldwijd. Daarmee groeit ook de behoefte naar goede voeding. Dat moet duurzamer. Indoor farming is in Nederland en de rest van de wereld de oplossing."

Innovatieve oplossing
PlantLab is al 10 jaar bezig om indoor farming te perfectioneren. In de afgelopen tien jaar is reeds €50 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie. In een ruimte met een oppervlakte van 2 voetbalvelden kan genoeg geproduceerd worden om een stad van 100.000 inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien, claimt het bedrijf. 

Tijdens de pilot zijn de verse groenten en kruiden van PlantLab beschikbaar voor de meer dan 100.000 huishoudens die beleverd worden vanuit het distributiecentrum in Diemen. In juli heeft PlantLab nog eens €20 miljoen groeigeld opgehaald bij De Hoge Dennen Capital. Met de investering gaat de het bedrijf indoor productielocaties openen in onder meer Nederland, de Verenigde Staten en op de Bahama's.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden