Agrifoto

Nieuws Kwartaalcijfers

Hoger resultaat voor John Deere door herstel sector

26 November 2020 - Kimberly Bakker

De overheidssubsidies in het kader van de coronacrisis, de hogere prijzen voor landbouwproducten en de gestegen vraag naar landbouwmachines. Drie ontwikkelingen die er gezamenlijk voor gezorgd hebben dat machinefabrikant John Deere betere kwartaalresultaten neerzet. Dit in tegenstelling tot de negatieve verwachtingen op Wall Street.

John Deere verwacht in 2021 een resultaat te boeken van $3,6 miljard tot $4 miljard. Hiermee ligt de prognose fors hoger dan eerder dit jaar. Toen werd nog uitgegaan van $3,3 miljard. Voor 2020 komt het resultaat uit op $2,75 miljard. Dat de verwachtingen zijn toegenomen, komt onder meer door de positieve ontwikkelingen in de landbouweconomie. "Onder meer hogere prijzen, overheidssubsidies en een gestegen vraag naar landbouwmachines leiden tot ons hernieuwde optimisme", zo laat CEO John May weten.

De winst in het vierde kwartaal bedroeg $2,39 per aandeel, een stijging van 5% op jaarbasis. Analisten hadden echter een daling van 36% verwacht. De verkoop van landbouwmachines in de Verenigde Staten en Canada (de grootste gecombineerde markt van John Deere) zal naar verwachting het komende jaar met 5% tot 10% groeien. Ook wordt verwacht dat de verkoop in Europa en Zuid-Amerika toeneemt.

Positieve ontwikkelingen
De positieve ontwikkelingen in de landbouweconomie komen onder meer door de sterke vraag vanuit China in combinatie met de krappe aanvoer. Hierdoor zijn de prijzen voor sojabonen en maïs op de CBoT sinds augustus met 33% gestegen. De CBoT-notering voor tarwe ging daarnaast met 22% omhoog. Deze rally zorgde voor een ommekeer in de Amerikaanse landbouweconomie, nadat de prijzen 4 jaar lang laag waren als gevolg van overschotten.

Tevens is de verwachting dat de federale betalingen aan boeren dit jaar een recordbedrag van $51,2 miljard bereiken. Dit draagt uiteraard bij ​​aan de snelste groei van het Amerikaanse landbouwinkomen in ten minste 9 jaar. Tenslotte wordt de vraag ook geholpen door de groeiende behoefte om verouderde tractoren en maaidorsers te vervangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden