Agrifoto

Nieuws Trekkerkenteken

'Minister moet afspraken kosten kenteken nakomen'

2 December 2020 - Kimberly Bakker

De kosten voor de identificatie en registratie van nieuwe (land)bouwvoertuigen moet vastgesteld worden op maximaal €61 per voertuig, zo schrijven brancheorganisaties Cumela, LTO Nederland, Fedecom en BMWT in een brandbrief aan minister Cora van Nieuwenhuizen. "Ze moet eerdere uitspraken over de kosten van de registratie- en kentekenplicht nakomen."

De brancheorganisaties vinden het vreemd dat de kosten voor registratie en identificatie van nieuwe landbouwvoertuigen door RDW vastgesteld zijn op meer dan €200 per voertuig. Medio april schreef de minister van Infrastructuur en Waterstaat in een Kamerbrief namelijk nog dat de kosten van in gebruik genomen voertuigen voor januari 2021 €30 zouden bedragen en van nieuwe voertuigen vanaf 1 januari 2021 €61 per voertuig.

"De hogere kosten die de RDW nu door heeft gevoerd, zorgen in de sector voor een lastenverhoging van bijna €5 miljoen per jaar", zo schrijven de brancheorganisaties in de brief. Daarom hebben de partijen de minister nu verzocht om de RDW een aanwijzing te geven dat de kosten voor deze identificatie en registratie van nieuwe landbouwvoertuigen maximaal €61 per voertuig mogen bedragen. 

Invoering van versnelde inschrijving
Ook eisen de brancheorganisaties in de brandbrief een directe invoering van de versnelde inschrijving van alle (land)bouwvoertuigen die voorzien zijn van een COC-verklaring. "De RDW is door het bedrijfsleven al eerder verzocht om de versnelde inschrijving voor Europees type-goedgekeurde voertuigen en nationale kleine serie goedkeuringen voor te bereiden. Dit wordt telkens vooruitgeschoven, terwijl deze versnelde inschrijving bij de overige door de RDW geïdentificeerde en registreerde voertuigen de standaard werkwijze is."

Volgens de partijen leidt dit ertoe dat de RDW elk nieuw voertuig in 2021 via inspectie gaat schouwen en dan pas registreren. Dit is een tijdrovende klus en volgens de brancheorganisaties heeft dat grote gevolgen voor de logistiek en planning van machineleveranciers. "Zij moeten immers door de seizoensinvloeden veel voertuigen in het voorjaar in korte tijd uitleveren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox