Jer123 / Shutterstock.com

Nieuws Coronacrisis

Corona raakt veehouderij volgend jaar pas echt

10 December 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

De landbouw gaat volgend jaar pas echt de economische gevolgen van de coronacrisis merken. Ook de bouwsector is pas dan aan de beurt, zo verwacht de Rabobank. Ondanks de tweede golf doet de Nederlandse economie het beter dan verwacht, maar de verschillen tussen de sectoren zijn groot.

Voor dit jaar voorziet de Rabobank een krimp van 4,2% om vervolgens in 2021 en 2022 met 2,4% te groeien. In algemene zin is de Nederlandse economie veerkrachtiger dan gedacht, mede dankzij de steunmaatregelen van de overheid. De oplopende werkloosheid is daarmee redelijk beperkt gebleven. De woningverkopen, een belangrijke economische indicatie, stegen zelfs in 2020. De huizenprijzen blijven daarmee waarschijnlijk ook in de komende jaren oplopen. Positief is ook dat de consumptie tijdens de tweede golf minder hard is teruggevallen dan dit voorjaar het geval was.

Horeca hardst geraakt
Voor het eerste kwartaal van 2021 houdt de Rabobank nog een slag om de arm. De financier gaat ervan uit dat de eerste bevolkingsgroepen dan een vaccin krijgen toegediend, maar verwacht niet dat de coronamaatregelen snel van tafel gaan. De horeca, vervoer & opslag en de overige zakelijke diensten (zoals reisbureaus) werden dit jaar het hardst getroffen. De bank verwacht voor de horeca een krimp van maar liefst 39%. Volgend jaar kunnen deze sectoren weer naar boven kijken, maar ze komen van ver.

Landbouw en bouw gaan schade nog voelen
De landbouw en ook de bouwsector merken volgend jaar pas echt de negatieve gevolgen van de crisis, zo verwacht de Rabobank. De landbouwsector beweegt min of meer los van de conjunctuur en liet in 2020 daardoor nauwelijks een krimp zien. De verwachting is dat de vraaguitval vanuit de foodservice volgend jaar zowel leidt tot zowel volumekrimp als grondstofprijzen. De vleessector benoemt de Rabobank daarbij specifiek.

Wat betreft de agrarische sectoren raamt de bank een forse krimp in de intensieve veehouderij. De varkenssector krimpt volgens de Rabobank volgend jaar met 9% ten opzichte van 2019 toen de coronacrisis nog geen issue was. De kalversector met 9%, terwijl vleespluimvee afstevent op een krimp van 10%. Positiever is de bank over de akkerbouwsector die met 2% kan plussen tegenover het pre-coronaniveau.

Klik hier om het rapport in te zien. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
10 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890330/corona-raakt-veehouderij-volgend-jaar-pas-echt]Corona raakt veehouderij volgend jaar pas echt [/url]
Vlees dat dit jaar dmv contracten verkocht is zal nog doorlopen. De schade die afnemers van dit vlees opgelopen hebben zal pas in de contracten van volgend jaar tot uiting komen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden