Tomasz Warszewski / Shutterstock.com

Nieuws Retail

Poolse supermarkt beboet voor benadelen boer

14 December 2020 - Niels van der Boom - 4 reacties

Het Poolse bureau voor consumentenbescherming heeft supermarktketen Biedronka beboet voor machtsmisbruik. Boeren zijn benadeeld en hebben een te lage prijs gekregen voor hun producten. De hoogte van de boete bedraagt €163 miljoen.

Terwijl boeren in Nederland bij distributiecentra protesteren voor een eerlijke prijs, speelt dit onderwerp ook in Polen. Het Poolse bureau voor concurrentie en consumentenbescherming (UOKiK) heeft daar recent het bedrijf Jeronimo Martins Polska fors beboet. Het bedrijf is eigendom van de grote supermarktketen Biedronka. De boete van 723 miljoen zloty – omgerekend zo'n €163 miljoen – is de grootste ooit uitgekeerd in zijn soort.

Leveranciers beboet
Volgens de overheidsdienst heeft de keten zijn macht misbruikt door boeren een lagere prijs voor groentes en fruit te betalen. Ook bleef Biedronka vaag over de uiteindelijke prijs die het voor producten betaalde en werd gedreigd met boetes wanneer een te hoog bedrag in rekening werd gebracht. Leveranciers gingen uiteindelijk toch mee in het beleid omdat ze vreesden de klant helemaal te verliezen, met nog meer financiële schade tot gevolg.

Er is onderzoek gedaan over een periode tussen 2018 en 2020, waarin de keten een financieel voordeel zou hebben gerealiseerd van €135 miljoen. Door dit handelen zijn volgens het UOKiK meer dan 200 bedrijven negatief getroffen, waarvan 80% leveranciers van groente of fruit zijn. Wat de supermarktketen zwaar wordt aangerekend, is dat de lagere inkoopprijzen niet werden doorberekend aan de klant, maar in eigen zak gestoken.

Direct terugbetalen
Het moederbedrijf moet zo snel mogelijk beginnen met het terugbetalen van de oneerlijke kortingen. De overheidsdienst is in staat om boetes uit te delen die maximaal 3% van de totale jaaromzet bedragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
droeftoeter 14 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890382/poolse-supermarkt-beboet-voor-benadelen-boer]Poolse supermarkt beboet voor benadelen boer[/url]
ik denk dat met dit nieuws de aanslagen bij de poolse supermarkten in nederland ook opgelost is
Abonnee
Kjol 14 December 2020
De landbouw mag blij zijn met oost-europeese steun in Brussel, er blijft anders geen spaan heel van het GLB beleid.
Ascon Wateler 14 December 2020
Dergelijk onderzoek ook in Nederland.
Jumbo, Lidl, Aldi, AH...

Zeker de laatste heeft in het verleden al eens laten zien dat betrouwbaarheid een rekbaar begrip is. Zeker, zaken doen met slechts een betrekkelijk klein aantal maar wel erg grote kwekers stelt hen in staat om niet met de sector in gesprek te gaan maar slechts met dat "selecte" groepje. Beleid gericht op nog grotere kwekers welke daarmee overgeleverd zijn aan de nukken van slechts één afnemer. Slim bezig.
Abonnee
Kjol 14 December 2020
Verwacht in NL maar geen wonderen
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden