Shutterstock

Nieuws Coronavirus

Britse grens weer open, maar files nog niet voorbij

23 December 2020

De grens tussen Engeland en Frankrijk is weer open voor vrachtverkeer. Door de vondst van een gemuteerde versie van het coronavirus was het in- en uitreizen van en naar Engeland sinds zondagavond niet meer mogelijk. Voor vrachtverkeer is nu een uitzondering gemaakt, maar waarschijnlijk is de logistiek nog dagenlang verstoord. Een tekort aan versproducten dreigt in het VK. 

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) laat weten opgelucht te zijn dat het transport weer op gang komt, nadat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dinsdagavond tot een deal zijn gekomen waarmee het transport via ferry's en het kanaal weer mogelijk wordt. Voorwaarde is wel dat chauffeurs een negatieve coronatest kunnen aantonen die niet meer dan 72 uur voor de oversteek is afgenomen. Het VK gaat deze sneltesten faciliteren.

4.000 chauffeurs staan vast
Inschatting van TLN is dat dat er nog zeker 4.000 vrachtwagens vaststaan die vanuit het VK naar het Europese vasteland willen. Het VK heeft daarom maatregelen getroffen om de chauffeurs met de Kerstdagen onderdak te bieden, omdat het opgang brengen van de logistiek waarschijnlijk nog wel een paar dagen gaat duren.  

Nederland had zondagavond een vliegverbod en aanmeerverbod afgekondigd tot het nieuwe jaar. Vrachtvervoer met goederen via ferry's mocht de afgelopen dagen wel doorgaan, omdat de logistiek anders teveel verstoord zou worden.

Veel Nederlandse transporten gaan echter via Frankrijk naar het VK, volgens een woordvoerder van TLN is dit ongeveer de helft van alle transporten. TLN maakt zich zorgen om de chauffeurs die naar verluidt vaststaan onder slechte omstandigheden, omtrent voedsel en sanitair. Een deel van hen zal waarschijnlijk voor de Kerst weer terug zijn, maar waarschijnlijk niet iedereen, zo laat de woordvoerder weten. 

Tekort aan versproducten
In de afgelopen dagen werd druk gespeculeerd over mogelijke voedseltekorten in het VK, gezien dagelijks duizenden vrachtwagens de oversteek maken om Britse winkels en supermarkten te voorzien van onder meer vlees en groenten. In het VK wordt nu vooral gewaarschuwd voor tekort aan versproducten zoals groenten en fruit.

Aan niet-versproducten is waarschijnlijk voldoende op voorraad om het tot in het nieuwe jaar uit te zingen. In aanloop naar de (harde) brexit hebben veel bedrijven in het VK voorgesorteerd op logistieke problemen en zodoende zijn grote voorraden opgebouwd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Landbouwbeleid

Britse landbouwsubsidies zijn mysterieus verdwenen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox