Shutterstock

Nieuws België

Weer minder agrarische bedrijven in Vlaanderen

30 December 2020 - Kimberly Bakker - 1 reactie

Het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen is tussen 2014 en 2019 met bijna 4% afgenomen naar ruim 23.000 bedrijven, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Met name de agrarisch ondernemers met gemengd rundvee zijn in de afgelopen jaren gestopt. De gemiddelde oppervlakte cultuurgrond per bedrijf is gestegen, waarbij het melkveebedrijf het hardste is gegroeid.

In absolute cijfers is het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen tussen 2014 en 2019 met 934 stuks afgenomen (oftewel -3,9%). In werkelijkheid is deze daling echter groter – verwacht wordt zeker 3% per jaar -, omdat het telsysteem tussentijds is aangepast, zo meldt het Vlaamse ministerie. Het aantal agrarische bedrijven kwam in 2019 uit op 23.318, terwijl dat in 2014 nog 24.252 bedrijven was. Met name ondernemers met gemengd rundvee hebben de bijl erbij neergelegd. Tussen 2014 en 2019 stopten 667 van die bedrijven ermee (-40%).  

Opvallend is dat het aantal akkerbouwbedrijven in Vlaamse gemeenten in bovengenoemde periode juist gestegen is, met 21% tot 6.663 bedrijven. Ook de gemiddelde oppervlakte cultuurgrond per bedrijf is toegenomen. Daarbij zijn de Vlaamse melkveebedrijven de afgelopen jaren het hardste gegroeid. Gemiddeld steeg een melkveebedrijf in Vlaanderen tussen 2014 en 2019 met bijna 6 hectare (+13%).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
vetmester patrick akkerbouwer 30 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890516/weer-minder-agrarische-bedrijven-in-vlaanderen]Weer minder agrarische bedrijven in Vlaanderen[/url]
natuurlijk gaat het steeds bergaf met de rundveebedrijven nu steeds meer het hoofd van het bedrijf buitenshuis moet werken om de eindjes aan elkaar te houden rundvee verdwijnt en de akkers en weiden worden natuur en toeristische oorden en sportparken de boer van vroeger is verleden tijd en gaan de koolmijnen na we hebben ze niet meer nodig tot dat we inzien wat we invoeren van eetens waren maar dan is het te laat voor mij hoeft het niet meer ik ga met pensioen mijn bedrijf gaat naar drie buren succes ermee
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden