Shutterstock

Nieuws Brexit

Ierland trekt €100 miljoen uit voor agrofoodsector

5 Januari 2021 - Kimberly Bakker

Om de gevolgen van de brexit voor agrarisch ondernemers in Ierland enigszins te onderdrukken, heeft de regering van het land bekendgemaakt een nieuwe subsidieregeling te lanceren voor bedrijven in de zuivel- en vleesindustrie. Het land heeft hier een bedrag van €100 miljoen voor uitgetrokken.

Met de nieuwe regeling van €100 miljoen wil de overheid in Ierland grote, middelgrote of kleine bedrijven steunen die zich bezighouden met de verwerking en afzet van vlees en zuivelproducten. Als gevolg van de brexit mogen goederen uit Ierland, waaronder vlees- en zuivelproducten, niet meer onbeperkt de grens over richting het Verenigd Koninkrijk. Voor veel exporteurs is het een aderlating, want de nieuwe regels brengen flink wat papierwerk met zich mee. En dat kost weer geld. De nieuw aangekondigde regeling moet ondernemers helpen om zich alsnog verder te kunnen ontwikkelen.

Een voorwaarde is daarom wel dat aanvragers een plan moeten indienen dat gericht is op de productie van nieuwe en/of verbeterde producten met een hogere toegevoegde waarde en/of productieprocessen die nodig zijn voor nieuwe markt. Het mag dus niet alleen gaan om een manier om meer grondstoffen te produceren. Ook moet bijgedragen worden aan een duurzamere voedselproductie. Als een project wordt goedgekeurd, kan er maximaal 30% van het bedrag worden gesubsidieerd.

Meer regelingen
Deze nieuwe regeling is niet de enige manier waarop de Ierse overheid de agrofoodsector wil steunen om de gevolgen van de brexit te verzachten. Er is ook aanvullende financiering beschikbaar via begrotingen. Daarbij kun je onder andere denken aan het verstrekken van goedkopere leningen, directe steun voor boeren en aan aanvullende middelen voor Bord Bia. "De agrofoodsector is de belangrijkste sector als het gaat om regionale werkgelegenheid en welvaart. De brexit mag dit niet in gevaar brengen", aldus Julie Sinnamon, CEO van Enterprise Ireland, het bedrijf dat de subsidie verstrekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden