Shutterstock

Nieuws Agribusiness

Franse landbouwbedrijven zien inkomen dalen

7 Januari 2021

Het inkomen op een Frans landbouwbedrijf is in 2019 gezakt in vergelijking tot 2018, zo tonen de nieuwe cijfers van de Franse rekenkamer aan. De verwachting is dat deze daling ook in het jaar 2020 doorzet.

Het gemiddelde lopende inkomen (na alle aflossingen en afschrijvingen, maar voor het aftrekken van de belastingen) van het middelgrote en het grote landbouwbedrijf in Frankrijk komt gemiddeld uit op €54.720. Dat is een daling van 1,4% ten opzichte van 2018. Per onbetaalde arbeidskracht komt deze waarde uit op €29.760, wat 2,4% lager is dan in 2018.

Grote verschillen
Op bedrijven waar graan en koolzaad de hoofdteelt zijn, zakte de waarde met maar liefst 6% ten opzichte van 2018. De gestegen hectareopbrengst kon de combinatie van lagere prijzen en hogere lasten niet compenseren. Melkveehouders hebben wel geprofiteerd van de goede prijzen. Zij zagen hun resultaat met 9% toenemen. De grootste plus was echter zichtbaar in de varkenshouderij. De waarde per niet-betaalde medewerker werd meer dan verdubbeld en kwam uit op €132.230.

De resultaten tussen de landbouwbedrijven tonen grote verschillen. Zo'n 25% van de bedrijven had een inkomen onder de €23.320 en bij 4,5% was het resultaat zelfs negatief. Bij de 25% best presterende bedrijven kwam het resultaat uit op €70.580 of meer. De kloof tussen de minste en beste bedrijven was over het jaar 2019 met €177.300 in de varkenshouderij het grootste.

Verdere daling verwacht
Uit de voorlopige cijfers over het jaar 2020 blijkt dat een verdere daling in het verschiet ligt. Het Franse statistiekbureau gaat in de voorlopige cijfers uit van een krimp van 2,1% in de landbouwproductie. Alle ontwikkelingen met betrekking tot de coronacrisis kunnen deze daling nog versterken. Na aftrek van huurlasten, bezoldigingen en rentebetalingen zou het brutoresultaat per onbetaalde in 2020 reëel met 8,5% afnemen. Vooral de groenten- en fruit sector is door de lockdown in het voorjaar zwaar getroffen.

Eerder vertelde Cor Pierik, hoofd landbouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), al dat ook in Nederland het landbouwinkomen in 2020 de weg naar beneden heeft ingeslagen. Ook hier is dit voornamelijk het gevolg van de coronacrisis, waardoor diverse afzetmarkten verdwenen.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Droogte

Franse overheid bezorgd over extreme droogte

Nieuws Melkproductie

Kaalslag in Franse melkveehouderij dreigt

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Analyse Frankrijk

Wat hebben verkiezingen in petto voor landbouw?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief