Shutterstock

Nieuws Voedselprijzen

Voedselprijzen blijven in 2021 stijgen

8 Januari 2021 - Kimberly Bakker - 2 reacties

De wereldwijde prijzen voor voedsel hebben in december het hoogste punt in 6 jaar bereikt, aldus de Food and Agriculture Organization (FAO). De gestegen grondstofprijzen, zoals tarwe, maïs en soja, liggen hieraan ten grondslag. Daarnaast voorziet de FAO dat de prijzen ook in 2021 blijven stijgen.

De voedselprijsindex van de Verenigde Naties is sinds mei 2020 met 18% gestegen. Over december lagen de prijzen zelfs op het hoogste niveau in 6 jaar tijd voor die maand. Kijken we naar het jaarlijkse gemiddelde, dan liggen de voedselprijzen in 2020 op het 2 na hoogste niveau ooit. Alleen in 2008 en 2011 kwam de index nog hoger uit. Door de hoge prijzen dreigt voedselinflatie te ontstaan in veel landen en dat is vooral slecht nieuws voor de huishoudens die in het inkomen flink te lijden hebben onder de coronacrisis. De FAO vreest dan ook, met name in de derdewereldlanden, voor problemen met de voedselvoorziening.

Hogere prijzen verwacht
Dat voedsel overal ter wereld steeds duurder wordt, komt met name door de stijgende grondstofprijzen. Zo zijn de notering van maïs, sojabonen en tarwe afgelopen maand allemaal naar het hoogste punt sinds juni 2014 gestegen. Dit is het gevolg van onder meer onzekerheid over de oogst. In Zuid-Amerika wordt de opbrengst bijvoorbeeld bedreigd door de droogte, terwijl in Argentinië een boerenprotest voor onzekerheden in de export zorgt.

Daarnaast heeft Rusland onlangs aangekondigd de tarwe- en maïsexport te beteugelen om zodoende de voedselinflatie van het land te beperken. Aangezien de bovengenoemde onzekerheden voorlopig nog aanhouden, verwacht de FAO dat de voedselprijzen ook de komende maanden blijven stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
info 9 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890579/voedselprijzen-blijven-in-2021-stijgen]Voedselprijzen blijven in 2021 stijgen[/url]
Nog meer landbouwgronden uit de roulatie halen en meer mensen op de wereld zetten die gevoed moeten worden en meer allerlei goederen consumeren zoals reizen met een auto en vliegen wat nog meer de aarde opwarmt met droogte als resultaat , hoe eerder heeft de mensheid zich bij de poot.
Er komt nog eens het moment dat we weer natuur in cultuur gaan brengen maar eerst moet dit een besef worden bij de milieu mensen.
Maar dan is er al veel leed geschied.
Abonnee
Kjol 10 Januari 2021
De voedselprijzen die stijgen zijn hoofdzakelijk producten die niet in NL worden geteeld.
Hier stijgt hoofdzakelijk de kostprijs.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden