Shutterstock

Nieuws Bedrijfsopvolging

'Gebrek aan jonge boeren is een groot probleem'

14 Januari 2021 - 9 reacties

Het gebrek aan jonge agrarisch ondernemers in Nederland is een groot probleem, zo stellen onder meer LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de BoerBurgerBeweging (BBB) als reactie op de nieuwe gegevens over bedrijfsopvolging. "Ondersteuning voor jonge boeren is de komende jaren broodnodig. Helemaal met het oog op de groeiende wereldbevolking en dus stijgende vraag naar voedsel."

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is deze week gebleken dat maar 41% van de agrarische bedrijven een bedrijfsopvolger heeft. Het houdt in dat 16.000 agrarische bedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder nog geen bedrijfsopvolger heeft. Bij de verschillende brancheorganisaties in de sector laat dit nieuws de alarmbellen rinkelen. "Net als 4 jaar geleden is het aantal stoppers groter dan de groei van de blijvende bedrijven en dat is zorgelijk voor de voedselproductie van morgen", zo stelt Eke Folkerts, bestuurder bij het NAJK met de portefeuille Bedrijfsovername.

Folkerts vervolgt: "De agrarische sector in Nederland is verantwoordelijk voor een exportwaarde van €94,5 miljard. Van deze producten blijft 75% in Europa. Het is dus in het belang van zowel Nederland als Europa om jonge ondernemers niet tegen te werken, maar juist te stimuleren een agrarisch bedrijf over te nemen." Ook BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas ziet het somber in: "Nederland is inmiddels in rap tempo aan het ontboeren."

Complexe wet- en regelgeving
Ook brancheorganisatie LTO Nederland deelt de zorgen van het NAJK en de BoerBurgerBeweging. "Aangezien jonge boeren van groot belang zijn voor de voedselvoorziening in ons land, is het van groot belang dat zij meer perspectief krijgen en dat zij gesteund worden in hun ambities", zo meldt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland. Overigens is hij niet per se verrast over het lage aantal bedrijfsopvolgers. "Het ontbreekt veel jonge boeren en tuinders aan duidelijk toekomstperspectief." Daarmee doelt hij, net zoals het NAJK en BBB op de steeds complexere wet- en regelgeving in de landbouw.

"Boeren in Nederland produceren schoner en duurzamer dan elders ter wereld en toch schromen sommige partijen niet om boeren dagelijks weg te zetten als milieuvervuilers, dierenbeulen en gifspuiters", zo stelt Van der Plas. "Doordat de regering wil dat boeren kleiner en duurzamer gaan produceren, jagen ze daarnaast de kleine familiebedrijven letterlijk en figuurlijk weg van hun land. Vind je het gek dat jongeren geen heil meer zien in de landbouw?!"

Dit zorgt er in combinatie met de complexe wet- en regelgeving volgens de lijsttrekker ook voor dat de kosten om voedsel te produceren in Nederland de pan uitrijzen. "Terwijl de regels strenger worden, krijgen boeren ook nog een te lage prijzen voor het voedsel dat zij produceren. Voor 1 kilo varkensvlees krijgt een boer rond de €1,15, terwijl dit bij Albert Heijn voor €9,82 over de toonbank gaat", aldus Van der Plas. Overigens vinden over dit onderwerp vandaag (donderdag 14 januari) gesprekken plaats tussen het Centraal Bureau Levensmiddelhandel, boeren, horeca, de overheid en diverse brancheorganisaties.

Zijn er oplossingen?
Volgens de brancheorganisaties zijn er voldoende oplossingen, maar wil de overheid niet altijd luisteren. "De cijfers maken de noodzaak voor een 'kenniscentrum bedrijfsovername' weer pijnlijk duidelijk. Een bedrijf overnemen is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Het is een complex proces op zowel financieel als sociaal-emotioneel vlak en vraagt een jarenlange voorbereiding", zo stelt Folkerts. "Tegelijkertijd zijn er ook veel jongeren die graag boer willen worden, maar geen bedrijf tot hun beschikking hebben. Om deze bedrijfsopvolgers en overdragers in contact te brengen zijn we het platform 'Boer zoekt Boer' gestart." Toch vindt NAJK dat de overheid op dit vlak meer kan inbrengen.

Ook LTO Nederland vindt dat de komende jaren fors geïnvesteerd moet worden in de stimulering van bedrijfsovername. "Nog meer dan financiële steun, hebben ondernemers een toekomstperspectief en renderend bedrijf nodig. Belemmeringen moeten worden weggenomen", aldus Van der Tak. Van der Plas ondersteunt dit: "Er moeten wat mij betreft pas nieuwe regels komen als de kosten die de ondernemer moet maken, worden opgenomen in de prijs van de producten die zij leveren. Een andere optie is om 'oog voor een oog' toe te passen: er komen pas nieuwe regels als er ook regels worden afgeschaft." Alleen met het bieden van een duidelijk toekomstperspectief is het volgens de organisaties mogelijk om de sector weer interessant te maken voor jongeren.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
mt 14 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890648/gebrek-aan-jonge-boeren-is-een-groot-probleem]'Gebrek aan jonge boeren is een groot probleem'[/url]

Logisch toch of niet.... De jonge generatie laat zich niet meer achteloos voor de gek houden.

Afgescheept met een fooi, jezelf kapot werken, risico's lopen, en in de supermarkt ligt het voor 3 dubbele prijzen.

Het is triest, zeer triest.
14 Januari 2021
Weinig opvolgers in de varkenshouderij als gevolg van onvoldoende financieel perspectief voor de toekomst van de varkenshouderij, varkenshouders zijn bang dat we weer teruggaan naar de situatie van voor de varkenspest in China. De varkenshouders zijn de laatste 20 jaar steeds verder afgeslankt in hun bedrijfsvoering en efficiënter gaan produceren. Je merkt als varkenshouder dat de rest van de varkenssector er alles aan doet om alles bij het oude te laten en zelfs nog liever meer marge en omzet probeert te halen bij varkenshouders.

De laatste 20 jaar is vaak genoeg gezegd dat er iets moet veranderen willen we de concurrentie aan kunnen met het buitenland. Het enige wat toeleveranciers en afnemers gedaan hebben is het in de been houden van varkensbedrijven met behulp van verliesfinancieringen om op deze manier zoveel mogelijk volume te behouden, en winst te maken.
Dit heeft de klassieke varkenscyclus omzeep geholpen, dat was altijd de kracht van de varkenssector, survival of the fittest. Als correctie op het uitblijven van de varkenscyclus komt een opkoopregeling en wellicht extern salderen.

Ipv het sterker maken van de Nederlandse varkenssector zijn onze ketenpartners de laatste jaren voornamelijk bezig geweest de winst die ze gemaakt hebben bij de Nederlandse boer in het buitenland te investeren om daar de varkensproductie aan te zwengelen, zo ook de rabobank. Door met kennis, vakmanschap en geld bij elkaar geharkt bij Nederlandse varkenshouders, hebben onze buitenlandse concurrenten flinke stappen gemaakt en doen dat nog steeds.

Onze volgegeten kapitaalkrachtige toeleveranciers en afnemers hebben ons leeggegeten. Nu we zo hongerig zijn dat een opkoopregeling uitkomst biedt voor een aantal bedrijven zodat ze niet met een strop om hun nek het bedrijf hoeven voort te zetten en wanneer er te weinig opvolgers zijn, komen onze belangenbehartigers veelal gesponsord door de kapitaalkrachtige toeleveranciers en afnemers in actie, hebben ze de afgelopen 20 jaar zitten slapen?
Jan 14 Januari 2021
Laten deze partijen zich eens focussen op de werkwijze van de periferie, en zich inzetten voor een goed verdienmodel. De winsten van de toeleveranciers zijn torenhoog die investeren dood leuk in bedrijven in het buitenland die vele malen groter zijn dan wat we in Nederland een megastal noemen. Daar moeten wij dan concurreren met onze 70% export van ons varkensvlees. De winsten van de toeleveranciers zijn bovendien in NEDERLAND verdient bij de boeren wiens belangen deze partijen zeggen te behartigen.

Er valt genoeg geld te verdienen in de varkenssector in Nederland wanneer de toeleveranciers en afnemers het maar eerlijk verdelen en niet het geld naar het buitenland brengen. Het enige wat de belangenbehartiger al 25 jaar lang durft te zeggen is dat we het bij de retail moeten halen. Onder tussen worden we op de internationale markt (waar de prijs gemaakt wordt) weggevaagd door intergraties in het buitenland op gezet door de sponsoren van onze belangenbehartigers. Bij een goed verdienmodel schrikt niemand van nieuwe wet en regelgeving, wanneer er met onze winst in het buitenland intergraties opgezet kunnen worden, kunnen we daar ook onze Nederlandse sector mee innoveren, alleen allebei tegelijk dat gaat NIET. De meerwaarde van de agraridche sector moet in Nederland blijven! Nu houdt de periferie de Nederlandse agrosector in coma en breidt zelf uit naar het buitenland tot dat ze er in Nederland bij de boer de stekker uittrekken.
plots 14 Januari 2021
simpel resultaat mondialisering. Grenzen sluiten en herintreding nationale valuta zal helpen.
Bb 14 Januari 2021
eerst alle agro bedrijven kapot maken dan raar opkijken dat er weinig opvolgers zijn. dag jan
14 Januari 2021
Klopj @ Jan, belangenbehartigers hebben boeren jarenlang wijs gemaakt dat passie een ander woord is voor voor niks willen werken. Terwijl de kapitaalkrachtige aanverwantebedrijven de winst van de Nederlandse boer in het buitenland investeren. Nu blijkt die werkwijze te leiden tot een gebrek aan opvolgers, en dat vinden ze dan ook nog eens gek.
slachtoffer 14 Januari 2021
Er is geen sector waar de productiviteitstoename zo hoog is als de landbouw. Een factor 4 in 50 jaar. Oftewel 3 % per jaar. Dat is ook net het percentage boeren dat stopt per jaar.
Abonnee
andere peter 15 Januari 2021
ik ben inmiddels halfweg mijn beroeps carriere. ik hoor inmiddels al mijn hele leven dat er geen jonge boeren meer zijn. In heel europa speelt dit "probleem". Hoe vaak heb ik al niet gehoord dat over 20 jaar er geen boeren meer zijn... Man wat is het een zegen dat er veel stoppers zijn en zijn geweest. We hebben pas echt een probleem als elke boer een opvolger had en heeft. Dan hadden we nu nog met 150.000 boeren 1.8 miljoen ha land moeten bewerken. pff dan heb je pas echt armoe en verborgen werkloosheid. Kortom een nonissue waar we maar eens over moeten ophouden. Boeren blijven er altijd het zullen er minder worden maar ik zie echt geen grond braak liggen zo rondom mij. Als er een snipper (huur of pacht)grond vrij komt springen er 5 mensen op om elkaar te overbieden in huurprijs. Ik zou mij daar pas druk over gaan maken als we geld toekrijgen van een grondeigenaar om zijn grond te gebruiken.
Abonnee
3897 16 Januari 2021
Inderdaad "andere peter" de strijd om de productiemiddelen in de landbouw is zo groot dat je als normale boer met enige groeiambitie deze discussie met een groot ongeloof volg. Als we uitgaan van krimpende productie ruimte en de huidige technologische ontwikkeling is de opvolgingsdruk veel te hoog. De huilende reacties van LTO en NAJK spreken van weinig oog voor de realiteit en sterken de linkse politici in hun doelen de landbouw te romantiseren/transformeren naar een middeleeuws verleden.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Varkensbedrijf wil verder, opvolging vaak onduidelijk

Opinie Niels van der Boom

Maak kennis met de zombieboerderij

Achtergrond Duurzame landbouw

Verduurzamen landbouw vraagt om maatwerk

Interview Politiek

Andere wind waait over het Brabantse platteland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief