Ken Wolter / Shutterstock.com

Nieuws Food

Staking legt fabrieken Cargill plat

19 Januari 2021

De vier Nederlandse fabrieken van het Amerikaanse bedrijf Cargill liggen sinds maandagmiddag 18 januari stil. Werknemers hebben hun werk neergelegd vanwege grote onvrede over de arbeidsvoorwaarden en het uitblijven van een nieuwe cao.

De Nederlandse fabrieken van Cargill in Amsterdam, Rotterdam, Sas van Gent en Bergen op Zoom liggen sinds maandagmiddag 18 januari stil. Dit is het gevolg van het doodlopen van de gesprekken tussen vakbonden FNV en CNV en de werkgever over een nieuwe cao.

De huidige afspraken zijn sinds vorig jaar juli al verlopen. Vanwege de coronacrisis wilde het Amerikaanse bedrijf de onderhandelingen uitstellen tot januari en de bestaande cao met zo'n 5 maanden verlengen. In Nederland kregen de werknemers voor die periode een salarisverhoging aangeboden van 1,25%.

Staking als resultaat
De vakbonden zijn het niet eens met bovenstaand voorstel. Zij eisen een langer doorlopende loonsverhoging van 5%, met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus 2020. Cargill wil echter niet verder gaan dan een stijging van 4% en dan slechts voor een periode van 1,5 jaar.

"Het nieuwste aanbod komt omgerekend op jaarbasis uit op een toename van 2,66%. Dat komt niet eens in de buurt van de 5%", zo melden de vakbonden. Volgens hen doet het bedrijf een steeds groter beroep op werknemers, als gevolg van de alsmaar stijgende winst, maar kan dat niet zonder tegenprestatie in de vorm van loonsverhoging.

Nu Cargill niet akkoord is gegaan met het voorstel van de werknemers en hun vakbonden, hebben zij besloten het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Hiermee wordt de verwerking van grondstoffen en andere landbouwproducten, zoals granen, wereldwijd getroffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Vlees

CEO's vleesgiganten door politiek gehoord om inflatie

Achtergrond Granen

Graanhandel keert Rusland niet volledig de rug toe

Nieuws Varkens

Biden: 'Zonder concurrentie geen eerlijk kapitalisme'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief