Voergroep Zuid

Nieuws Jaarcijfers 2020

Voergroep Zuid herpakt zich en realiseert groei

2 Februari 2021 - Chanti Oussoren

Voergroep Zuid heeft over 2020 meer voer en grondstoffen afgezet dan in 2019. De groei is vooral te danken aan een groter klantenbestand. Een opvallende ontwikkeling, want in 2019 zakte de afzet juist terug vanwege een afnemend klantenbestand.

De mengvoerproducent heeft in 2020 ruim 747.000 ton voer en grondstoffen geleverd. In vergelijking met 2019 is dit een groei van bijna 10%. Hiermee herpakt het bedrijf zich weer, nadat het in 2019 een minder goed jaar draaide. Destijds nam de omzet met 5% af en stagneerde de afzet met zo'n 7,5%. De daling had destijds te maken met een groot aantal stoppers in de rundvee- en varkenshouderij.

Ook in 2020 zijn er boerenbedrijven gestopt, maar Voergroep Zuid is juist gegroeid in de krimpende markt. Volgens de coöperatie is de groei gerealiseerd door weinig klantverlies en een behoorlijk aantal nieuwe klanten. Ondanks de coronacrisis en de bijbehorende lastige omstandigheden, hebben de voerfabrieken goed gepresteerd. Antoine van Loon, interim directeur voer & grondstoffen bij Voergroep Zuid, zegt hierover: "Onze voerproductie kon gelukkig altijd doorgaan en de vraag naar voer van onze coöperatie nam toe."

Saneringsregeling
De mengvoerproducent had vooraf een daling van de varkensvoerafzet in het vierde kwartaal verwacht. Dit vanwege de stoppersregeling. Achteraf bleek het tegenovergestelde waar en zag het bedrijf juist een groei. "Doordat de overheid meer tijd nodig had om de saneringsvoorstellen te beoordelen, hebben bedrijven die gingen stoppen langer voer gekocht", aldus Van Loon. Ook de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest in Duitsland hebben een bijdrage aan de groei geleverd omdat slachtrijpe varkens eind 2020 langer werden aangehouden. 

2021
Met het oog op de krimpende mengvoermarkt staan er geen gemakkelijke jaren te wachten, meldt Van Loon. "Door de saneringsregeling in de varkenshouderij en de benodigde emissiereductie-eisen van de overheid zullen we komend jaar voeromzet verliezen, iets waar we onszelf nu al op voorbereiden."

Desondanks ziet de interim directeur de toekomst niet somber in. "Wij zijn qua kennis, productiecapaciteit en producten klaar om meer klanten te bedienen en te laten profiteren van de voordelen van Voergroep Zuid. Dat betekent concreet dat wij de schouders eronder zetten om ook in 2021 onze leden en klanten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het realiseren van een goed bedrijfsresultaat. Ondanks dat 2020 een roerig jaar was met uitersten, staan we er goed voor. We zijn klaar voor de toekomst."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Voer

Voergroep Zuid ziet mengvoerafzet toenemen

Nieuws Voer

Middelgrote coöperaties zetten flink meer voer af

Nieuws Vleesveesector

Voergroep Zuid neemt Brabants voerbedrijf over

Nieuws Voer

Voergroep Zuid groeit en beloont trouwe leden

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox