Agrifoto

Nieuws Bedrijfsongevallen

Aantal bedrijfsongevallen in sector blijft gelijk

8 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Het aantal dodelijke ongevallen in de agrarische en groene sector is afgelopen jaar gelijk gebleven aan het jaar daarvoor. Met 8 doden is het aantal wel lager dan het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar.

Net zoals in 2019 is het aantal ongevallen met dodelijke afloop vorig jaar uitgekomen op 8, zo blijkt uit cijfers van platform 'Veilig op 1'. Een samenwerking tussen onder meer LTO Nederland, Cumela, FNV, Fedecom, Nevedi en Stigas. Van het totale aantal dodelijke ongevallen hebben 7 zich voorgedaan tijdens de agrarische werkzaamheden. In de meeste gevallen ging het om de ondernemer zelf.

Wat opvalt, is dat alle dodelijke ongelukken plaats hebben gevonden in de dierhouderij: 3 keer op een melkveebedrijf en de overige ongevallen gebeurden op dier-, rundvee-, varkens- en paardenhouderijen. Daarnaast vonden de meeste ongevallen vorig jaar wederom plaats door middel van een machine. Denk daarbij aan een beknelling of aanrijding.

Minder dan gemiddelde
Enigszins goed nieuws (in hoeverre dat mogelijk is met betrekking tot dit onderwerp) is dat het de derde keer in 4 jaar is dat het aantal dodelijke ongevallen onder de 10 blijft. Het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar komt uit op 13 ongevallen met dodelijke afloop per jaar, wat betekent dat afgelopen jaar daaronder zit. De 10 jaar daarvoor lag het gemiddelde aantal zelfs op 18 dodelijke ongevallen per jaar.

Hoewel dit 'positieve cijfers' zijn, blijft het belangrijk om veiligheid onder de aandacht te brengen. "Veiligheid moet 'top of mind' blijven. Dat start op je eigen bedrijf: bespreek gevaarlijke situaties met elkaar, leer van wat er misging en onderschat niet wat er mis kan gaan", aldus Wim van den Boomen, bestuurder bij LTO Nederland en werkgeversvoorzitter bij Stigas. "We zijn er nog lang niet, maar het is goed om te zien dat door de jaren heen sprake is van een daling."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden