Shutterstock

Nieuws GLB

'Natuurorganisaties innen helft van boerensteun'

12 Februari 2021 - Redactie Boerenbusiness - 19 reacties

Natuurorganisaties Brabants Landschap en Natuurmonumenten hebben de afgelopen jaren enkele miljoenen aan EU-landbouwsubsidies ontvangen. Dat belastinggeld uit Brussel was eigenlijk bedoeld als inkomenssteun voor pachtende boeren. Dit meldt Follow the Money.

De natuurbeschermers, tevens verpachters, hebben in 2015 bedongen dat boeren die natuurgrond pachten de helft van de EU-subsidies moeten overdragen. Brabants Landschap heeft zo in 4 jaar tijd €1,5 miljoen aan EU-landbouwsubsidies ontvangen, meldt Follow the Money.

Natuurmonumenten houdt niet bij hoeveel EU-geld het via pachters heeft ontvangen, maar op basis van gegevens van Natuurmonumenten berekende Follow the Money dat het om zeker €1,3 miljoen per jaar moet gaan. "Dat zou kunnen", zei Natuurmonumenten over die berekening. 

Helft subsidies overdragen
De praktijk is toegestaan in een geliberaliseerd pachtcontract – al heeft de Arnhemse Pachtkamer eind 2018 bepaald dat betalingsrechten aan de pachter toekomen. De pachters zijn zelf akkoord gegaan met de voorwaarde dat ze de helft van de subsidie moeten overdragen. Maar boeren die Follow the Money sprak, zeiden dat ze geen echte keuze zagen. "Als je te veel protesteert, krijg je de grond gewoon niet", zegt Dries van Rozen van pachtersbond BLHB.

Natuurmonumenten verdedigt de praktijk. "Wij kunnen niet verantwoorden naar onze leden en naar de natuur om niet marktconform te verhuren. De markt wil dit betalen." Brabants Landschap stelt dat pachter en verpachter beiden profiteren van deze werkwijze.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Abonnee
zandboer 12 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891013/natuurorganisaties-innen-helft-van-boerensteun]'Natuurorganisaties innen helft van boerensteun'[/url]
deze organisaties, Natuurmonumenten en brabantslandschap hebben zeker niet gehoord van maatschappelijk verantwoord ondernemen, geld is lijdend en de boer zit met handen en voeten gebonden want zonder de grond beland hij in een negatieve spiraal voor zijn bedrijfsvoering (intensiever precies wat de overheid niet wil). dit lijkt op het huisjesmelken wat in de stad gebeurt maar dan op het platteland.
Abonnee
melkert 12 Februari 2021
dit is bizar, als een woningcooperatie de helft van de huursubsidie zou op eisen dan werden er kamervragen over gesteld en zou de wereld te klein zijn, het is puur broodroof en het verder uitmoorden van de boer
Abonnee
Jantje 12 Februari 2021
Natuurmonumenten heeft volgens haar laatste jaarrekening een belegd vermogen van 176 miljoen en beheert 100.000 hectare waarvan het 25.000 hectare gratis heeft gekregen van de overheid. Daarbij krijgen ze nog eens 47 miljoen subsidie voor het onderhoud hiervan en geld van de postcodeloterij. En om dan nog de inkomensondersteuning van hun pachters te incasseren is echt te bizar voor woorden.
Abonnee
kikker 12 Februari 2021
het zijn gewoon commerciële bedrijven die graag negatief over de landbouw spreken om er vervolgens zelf financieel beter ban te worden, heeft ook helemaal niks met duurzaam of milieu te maken kijk maar eens in wat voor een dikke diesel pickups of ze rijden!
Abonnee
Kjol 12 Februari 2021
Plaats dit bericht in een landelijke krant ipv op boerenbusiness, toch zo simpel lijkt me.
Abonnee
CM 12 Februari 2021
Kjol schreef:
Plaats dit bericht in een landelijke krant ipv op boerenbusiness, toch zo simpel lijkt me.
Die plaatsen het niet,meeste journalisten zijn vd linkse kerk en dan nog linkser dan links
Abonnee
huug 12 Februari 2021
schreef:
boerderij blad of oogst moet dit verplicht publiceren aub.
info 12 Februari 2021
Goed verwoord Jantje maar wat doen zij aan het milieu waar ze de mond van vol hebben , ze hebben het beheer van 100.000 ha en leveren voor ons Nederland geen enkel export product en dragen niets bij aan export opbrengsten, zij hadden als eerste zonneparken kunnen creëren om iets positiefs te doen voor de maatschappij. Ik vind dat dit soort organisaties verplicht een positieve bijdrage moeten leveren voor de subsidies die ze jaarlijks ( onterecht ) ontvangen. Het is al een schandaal dat mensen vooral nu in coronatijd geen massaal gebruik mogen maken van de wandelpaden van deze organisaties, nee we zijn bezig om zo veel mogelijk geld uit subsidies te verkrijgen en pachters het leven zuur te maken door allerlei zware regels en betalingen te laten doen, schandalige organisaties, maar de burger ziet het niet en dat is de meerderheid die daar geen enkele weet van heeft. En wij boeren moeten alles aan die burger laten zien om ons imago hoog te houden.
Henk. 13 Februari 2021
Te belachelijk voor woorden : De bond van landpachters, samen met de LTO, laten zich constant weer de kaas van het brood eten.! Het is de natuurorganisaties zelfs gelukt om met veel minder hektares, al vele malen meer subsidie binnen te halen als bv de LTO.! .Bron : 2015. (Uitgangspunt - Hektares Nederland : 4.154.302.).
.Namelijk het totale bedrag aan subsidie verstrekt aan .Natuurmonumenten, Staats bosbeheer, Provinciale Landschaps-
beheerders : Totale oppervlakte = 581602 hektare. . Totaal subsidie bedrag = € 1.100.000.000,00. . Subsidie bedrag per hektare = € 1.891,33. . Nederlandse Landbouw : Totale oppervlakte = 2243323 hektare. . Totaal subsidie bedrag = € 500.000.000,00. . Subsidie bedrag per hektare = € 222,88. .Alles totaal overziend, is de eind conclussie ; Te belachelijk voor woorden.!
Abonnee
Geel Groen 13 Februari 2021
Het is nog erger. Wij moeten veel meer dan de helft betalen aan onze terreinbeheerder. Wij durven niet te reclameren
Abonnee
jantje 13 Februari 2021
Dat belegde vermogen zit trouwens in aandelen, grond is nog buiten beschouwing gelaten.
Abonnee
ondernemer 13 Februari 2021
als ik hierboven de reacties lees, en de getallen van “info en Henk” kloppen.
Dan verbaasd mij heel erg dat dit niet in Den Haag gedeeld wordt, of in ieder geval in de landelijke media.
laten we eerlijk zijn hier in dit medium is het maar voor een beperkt publiek.
Abonnee
Jantje 13 Februari 2021
Lees de column van Syp Wynia in Wyniasweek.nl. Natuurmonumenten heeft van 1989 tot 2020 maar liefst 435.5 miljoen euro ontvangen van de postcodeloterij.
tijdbom 13 Februari 2021
Kjol schreef:
Plaats dit bericht in een landelijke krant ipv op boerenbusiness, toch zo simpel lijkt me.
We mogen toch hier de waarheid zeggen. Diegenen die zeggen dat dit in de krant moet staan, staan zelf altijd aan de kant met handen in de zakken.
(bang dat ze uitglijden of door het ijs zakken)
Dat er veel euro s verloren gaan dat is zeker.
Abonnee
Kjol 14 Februari 2021
Wil je enige publieke beïnvloeding hebben dan heeft een landelijke krant nog iets toe te voegen, BB wordt door vrijwel geen enkele burger gelezen.
info 14 Februari 2021
Kan ,,de Boerderij,, niet eens dit aan de orde stellen bij de landelijke dagbladen , het zeker in het belang van de economie dat zulke misstanden boven tafel komen. Laat er maar eens een parlementaire commissie op los , als wij een oormerk er niet in hebben zitten als een nvwa 'er op de dam komt staat de hele wereld op zijn kop en ontloop je geen boete.
Abonnee
huug 14 Februari 2021
schreef:
Nou boeren bisness doe er wat aan, wacht hoopvolwachtend
Abonnee
jpkievit 15 Februari 2021
Journalisten weigeren om deze berichten van natuurmonumenten en post code loterij in hun kranten te publiceren . Dekrant brengt de leugens in het land
Abonnee
Jantje 15 Februari 2021
Als kranten dit niet willen plaatsen, delen via sociale media zoals Linkedin.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden