Shutterstock

Nieuws Economie

Landbouw plust in grootste krimp economie sinds WOII

16 Februari 2021 - Linda van Eekeres - 9 reacties

De Nederlandse economie laat een daling zien van 3,8%. Het is de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die dinsdag 16 februari gepresenteerd zijn. In de landbouw- en visserijsector was juist een plus te zien van 1,2%.

"Een klein plusje", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van CBS, desgevraagd tegenover Boerenbusiness. "Hoe dat precies te duiden is, is lastig. Een nat of droog jaar kan impact hebben op de landbouw, maar de sector lijkt behoorlijk coronaresistent. Boerenkool groeit nu even hard als wanneer er geen corona is, al heeft het deels natuurlijk wel invloed. Er zijn een paar specifieke steunmaatregelen voor landbouw, zoals die voor fritesaardappeltelers. Er wordt aanzienlijk minder frites verkocht, omdat de horeca dicht is. De landbouw als geheel heeft het uitstekend gedaan en groeit met 1,2%. Kortom: weinig reden tot zorg."

Krimp in het vierde kwartaal
De economie is in 2020 met 3,8% gekrompen, ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een net iets sterkere achteruitgang dan de krimp in 2009 (-3,7%) als gevolg van de kredietcrisis. Daarmee toont afgelopen jaar de sterkste krimp ooit door het CBS gemeten. "Het had erger gekund", aldus Van Mulligen. "De economie in de meeste andere Europese landen is het afgelopen jaar harder gekrompen dan die van Nederland." In het tweede kwartaal kromp de economie 8,5%, om in het derde kwartaal gedeeltelijk te herstellen: met een groei van 7,8%. In het vierde kwartaal is een krimp van 0,1% te zien, vooral door een daling van de consumptie door huishoudens.

Afgelopen december hebben consumenten 11,9% minder uitgegeven dan in december 2019, zo meldt het CBS. Dat is de grootste krimp, na mei van vorig jaar. Net als in de maanden daarvoor gaven consumenten minder uit aan diensten. Sinds de sluiting van de meeste winkels zijn tevens de uitgaven aan duurzame goederen (voor het eerst na 7 maanden) sterk afgenomen. Aan voedings- en genotmiddelen hebben consumenten 6,7% meer uitgegeven dan een jaar eerder in dezelfde maand.

Het volume van de goederenexport was in december 0,9% kleiner dan in december 2019. In de 3 maanden daarvoor groeide de export nog. Er zijn in december vooral minder delfstoffen, aardolieproducten, machines en apparaten uitgevoerd dan een jaar eerder. Er werden wel meer chemische producten geëxporteerd.

Negatiever conjunctuurbeeld
Het conjunctuurbeeld, volgens de Conjunctuurklok van het CBS, is medio  februari negatiever dan in januari. De economie bevindt zich in een laagconjunctuur. In de Conjunctuurklok presteren 11 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben voor veel van deze indicatoren een grote invloed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
kikker 16 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891053/landbouw-plust-in-grootste-krimp-economie-sinds-woii]Landbouw plust in grootste krimp economie sinds WOII[/url]
gaat nog leuk worden in ons mooie schone landje als ze alle boeren gedeporteerd hebben!
Abonnee
Jantje 16 Februari 2021
Dat de natuur gered wordt, is belangrijker en voedsel kun je toch gewoon in de supermarkt kopen......
gerard 16 Februari 2021
eerst het gas weg en dat komt niet meer als inkomen voor de bv Nederlanden nu de landbouw weg mijn vraag is waar gaat de bv holland zijn ding van betalen
Thomas 16 Februari 2021
Ja dat is gemak zat een klein plusje. Punt 1. we hebben wat de groeiomstandigheden betreft een uitermate extreem jaar achter de rug 2020, wat de prijzen hier en daar nog enigszins iets heeft gebracht. Maar dat maak je gem maar eens in de 15 jaar mee. Voor de aardappelen/friet is dat verhaal dan weer totaal anders. 2021 gaat extreem slecht worden.
Abonnee
frans 16 Februari 2021
De insecten die we hebben laten leven zijn doodgevroren. en toch krijgen we de schuld.
info 16 Februari 2021
Als wij geen positief resultaat hadden behaald was de teruggang 5 % geweest . Dat betekend dat wij boeren Nederland overeind houden en dat met 30.000 bedrijven groot en klein het maar even gefikst hebben , ik vind dat we wel een schouderklop(je) verdiend hebben Lesgeld voor de rest van de Nederlandse ondernemers.
Huib Rijk 16 Februari 2021
"als ze alle boeren gedeporteerd hebben! " "nu de landbouw weg" " toch krijgen we de schuld." Ik maak me soms wel zorgen over de landbouw, met name door het gevoel dat blijkbaar iedere (?) boer heeft dat de hele maatschappij tegen hen is. Ja, er is kritiek op de voedselproductie. Op kritiek kun je op een paar manieren reageren. Je kunt alles ontkennen of - wat veel boeren doen - naar je toetrekken: Kritiek op onze productiemethoden is kritiek op ons. Want wij boeren zijn "dus" milieucrimineel, dierenbeul, etc. Maar wat als we die behoefte om ons te verdedigen nu eens niet volgen? Gaan mensen dan opeens stoppen met eten? Mijn stelling is dat we als boeren beter een andere techniek volgen: achterover leunen. En tegen de consument zeggen dat er wel degelijk zaken mis zijn in het (wereld)voedselsysteem en dat daar zowel de producenten als de consumenten bij betrokken zijn. Schuldvraag is niet eens zo relevant. Betrokkenheid wel.
Henk. 16 Februari 2021
NEDERLANDSE BOEREN JULLIE HEBBEN HET GEWELDIG GEDAAN.! .PROFICIAT, PROFICIAT, PROFICIAT, EN DAT OOK NOG MET HET VRESELIJKE NEGATIEVE KOMENTAAR VAN DE ; D66, GROENLINKS, PVDA, CHRISTENUNIE, PARTEI VAN DE DIEREN EN ANDERE COMMUNISTISCHE GROEPERINGEN.! BOEREN NOGMAALS HEEL ERG BEDANKT VOOR UW KEIHARDE INZET.!
Petatje 17 Februari 2021
@Henk Je vergeet het CDA en VVD die gedurende het laatste kabinet gewoon een mes in de rug van de hard werkende circulaire sector staken. En het vertikten om het ambtelijke gedrogt van een totaal onhaalbare stikstofdepositienorm, die uitsluitend in Nederland gehanteerd wordt, aan te pakken en uit de wereld te helpen. Zij hadden de kans om er wat aan te doen, maar kozen voor pluchezekerheid in plaats van een pragmatische oplossingsgerichte aanpak. Triest dat de partijen die zichzelf zien als leiders met visie, verstikken in ambtelijke dwalingen en schitteren in visieloosheid en doelloos hun regeringsperiode proberen uit te zitten. Dit deden ze overigens niet alleen richting landbouw gezien de puinhoop aan affaires die dit kabinet achterlaat.


U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden