Shutterstock

Nieuws USDA Outlook

Amerikaanse veehouderij ervaart ook in 2021 druk

22 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De ongekende uitdagingen die onder andere de landbouw het afgelopen jaar heeft moeten doorstaan, liggen hopelijk achter ons, maar ook dit jaar krijgt de veehouderij in de Verenigde Staten te maken met druk. Dat melden analisten van het Amerikaanse ministerie van Landbouw in een nieuwe 'Ag Outlook Forum'. Volgens hen moet gedacht worden aan hogere voerkosten.

Komend jaar kunnen Amerikaanse pluimveehouders, melkveehouders en varkenshouders rekening houden met een stabieler vraagpatroon en met hogere marktprijzen, maar tegelijkertijd zullen zij extra druk ervaren in de vorm van hogere voerkosten. Dat meldde Seth Meyer van het Amerikaanse landbouwministerie vrijdag 19 februari tijdens het 'Ag Outlook Forum'. Dat de marktprijzen naar verwachting iets hoger liggen, komt onder andere door verwachte economische groei en een hogere export.

De totale productie van rundvlees, varkensvlees en pluimveevlees zal dit jaar naar verwachting 1% hoger liggen dan het afgelopen jaar. Voor rundvlees en varkensvlees ligt de stijging iets hoger dan 1%. Dit komt onder meer doordat er voorzien wordt dat dit jaar meer varkens en koeien geslacht gaan worden, met een hoger slachtgewicht. Voor pluimveevlees ligt de groei iets onder de 1%.

Onzekerheden leidend in zuivelmarkt
De coronacrisis heeft in de zuivelsector van de Verenigde Staten gezorgd voor economische onzekerheid, een beperkte vraag en hogere voorraden. Het laatstgenoemde punt hangt samen met de groei in de melkveestapel. Die steeg afgelopen jaar met bijna 100.000 dieren. Ook de melkproductie per koe nam flink toe: +1,4% per dag. Het is het hoogste groeipercentage sinds 2016. In combinatie met 1 extra melkdag vanwege het schrikkeljaar, steeg de Amerikaanse melkproductie met 2,1%.

Aan het eind van het jaar waren de voorraden van diverse producten dan ook groot. Zo lagen de botervoorraden op het hoogste niveau sinds 1992, waren de kaasvoorraden het hoogste sinds 1984 en stegen de voorraden magere melkpoeder naar het hoogste punt sinds 2004. Het leidde ertoe dat melkverwerkers en -producenten zich soms genoodzaakt zagen om melk te dumpen. Hierdoor kregen de melkprijzen niet de kans om naar grotere hoogtes te stijgen.

Voor het komende jaar wordt nog meer melk verwacht, waardoor ook de voorraden verder zullen toenemen. "De sector blijft geconfronteerd met onzekerheid over de terugkeer naar normaal", zo stellen de analisten van het USDA. De melkproductie wordt geraamd op 227,4 miljard pond (103,1 miljard kilo), wat 1,9% meer is dan vorig jaar. "Met meer melk en de grote voorraden zullen de melkprijzen dit jaar onder druk blijven staan."

Naast het feit dat Amerikaanse melkveehouders te maken krijgen met de zwakkere melkprijzen, zullen zij in 2021 ook hoge voerprijzen tegenkomen. De verwachting is dat de voerkosten naar het hoogste niveau sinds 2014 stijgen. "Dit zal waarschijnlijk een einde maken aan de uitbreiding van de melkveestapel. Maar, ondanks lage producentenmarges zal de productie per koe naar verwachting sneller toenemen dan afgelopen jaren."

Meer vraag naar varkensvlees
Voor de varkenshouders gaan de analisten ervan uit dat de productie van varkensvlees dit jaar 1% hoger uitkomt dan vorig jaar. Dit vooral vanwege een grotere beschikbaarheid aan varkens voor de slacht en een terugkeer naar meer 'normale' slachtniveaus. "Alhoewel deze grotere aanvoer wordt weerspiegeld in hogere slachtcijfers, zullen de gemiddelde gewichten een terugkeer naar een meer normaal niveau weerspiegelen", zo stelt Meyers tijdens de presentatie.

Maar, ook voor varkens- en pluimveehouders zullen de naar verwachting stijgende voerprijzen een effect hebben op de bedrijfsvoering. Inmiddels schommelen de noteringen voor onder andere soja ($13,77 per bushel), maïs ($5,50 per bushel) en tarwe ($6,50 per bushel) al weken om en nabij recordniveaus en de verwachting is niet dat er op een heel korte termijn verandering in gaat komen. 

Het aanhoudende herstel van de zeugenstapel in China en de verwachte aanhoudende vermindering van de handelsspanningen zullen overigens wel een groei betekenen in de export van varkensvlees uit de Verenigde Staten. Meyers merkt ook op dat de wereldwijde consumptie van zowel rundvlees, varkensvlees als pluimveevlees tussen 2021 en 2030 stijgt met respectievelijk 8,9%, 17,3% en 16,3%. "China is verantwoordelijk voor het grootste aandeel van deze groeicijfers. Dus de export naar dat land zal naar verwachting goed blijven."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Duitse boeren en zuivel tegen contractplicht melk

Nieuws melk

Toch strengere regels melkverkoop aan huis

Nieuws melk

Melkproductie volgt prijs niet meer in Duitsland

Analyse melk

Wet OHP: eerlijkere prijs voor niet-coöperatieboeren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden