Shutterstock

Nieuws Banken

LNV spreekt banken over financiering PAS-melders

11 Maart 2021 - Linda van Eekeres

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is met banken in gesprek over het verstrekken van financiering aan PAS-melders. Dat zei Carlijn van Gulpen, programmamanager 'meldingen en overige knelgevallen' bij het ministerie maandag 10 maart tijdens een webinar van LTO Nederland en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) onder de titel 'De Stikstofwet, hoe nu verder?'

Sinds de Raad van State in mei 2019 beoordeelde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet als basis voor toestemming voor activiteiten mag worden gebruikt, zijn 3.600 PAS-melders feitelijk vergunningloos en krijgen zij bij de bank nul op het rekest. De programmamanager van LNV zegt: "Wij zijn zeer regelmatig in gesprek met de bankensector. Het is een ons bekend probleem dat banken huiverig zijn voor het verstrekken van financiering aan bedrijven die op dit moment geen geldige natuurvergunning hebben."

Van Gulpen vervolgt: "Wat wij hopen - en dat is ook zoals we dat met de banken bespreken - is dat de wet helpt. Als de PAS-melders hun gegevens ingeleverd hebben, dan worden die geverifieerd. Daar krijgen ze ook een afschrift van en daar staat dus in: we hebben je gegevens geverifieerd en het klopt, en op het moment dat er stikstofruimte is, ga je een vergunning krijgen. We blijven dus met de banken in gesprek om te proberen om met hen afspraken te maken over wanneer zij voldoende informatie hebben om toch financiering te verstrekken." 

Roy Meijer van de NAJK riep de banken op: "Ga alsjeblieft mee. Het is niet nodig de ondernemer drie jaar te gijzelen. Ik roep de overheid ook op, ga met banken in gesprek dat melders en meldingsvrije activiteiten door kunnen innoveren, want nu staan ze stil en dat is doodzonde."

Al 1.000 PAS-melders aangemeld 
Volgens Mark Blomsma, beleidsondersteunend medewerker en vergunningverlener bij de provincie Utrecht, hebben zich al 1.000 van de 3.600 PAS-melders zich gemeld. Blomsma wijst er op dat het melden (en daarmee zicht op legalisatie) ook kan helpen als locaties van melders straks bekend gemaakt worden en er eventueel handhavingsverzoeken komen. "Op het moment dat je je gegevens aanlevert, kunnen we op het minst de beoordeling doen. Voor hetzelfde geld ben je klaar."

"Wanneer je je niet meldt, word je niet meegenomen. Misschien dat je je later nog kunt melden, maar er komt een moment dat dat voorbij is en dan heb je een illegale situatie met alle risico's vandien. Zonde, zeker met de gratis ruimte die nu gegeven wordt", aldus Blomsma.

Uiterlijk eind 2024 legalisatie
In de Stikstofwet staat dat legalisering van PAS-melders binnen drie jaar na vaststelling van het programma wordt uitgevoerd. Volgens Van Gulpen is het de bedoeling dat het programma uiterlijk eind dit jaar start. Trientje Elshof die namens LTO Nederland aanwezig was, vroeg hoe dat zich verhoudt tot de toezegging van demissionair minister Carola Schouten dat in het voorjaar de eerste vergunning verstrekt is. Van Gulpen: "Waar we als eerste mee willen starten is die melders die géén ruimte nodig hebben, om die te laten weten dat hun situatie legaal is. Melders die intern kunnen salderen zijn in principe al meldingsvrij." 

De programmamanager vervolgt: "Tegelijkertijd kunnen we ons goed voorstellen dat ze ook van hun provincie graag iets overlegd willen krijgen waaruit blijkt dat het ook mag wat ze doen. Dat is de eerste lichting PAS-melders waar we mee willen gaan starten. Vervolgens heb je ook stikstofruimte nodig om de overige PAS-melders te kunnen gaan vergunnen", geeft Van Gulpen aan. "Daarvan is de verwachting dat die in het derde kwartaal vrij gaat komen."

'Grote uitdaging om stikstofruimte vrij te krijgen'
Het wordt nog een hele opgave om dit binnen drie jaar rond te krijgen, zo blijkt uit de woorden van Van Gulpen. "Het is absoluut de inzet dit binnen drie jaar vanaf einde dit jaar te doen, maar er zijn gebieden waar het veel ingewikkelder is. In Zuid-Holland is de woningbouwopgave heel groot. Het is best lastig om de ruimte te vinden. Maar dit is wel de wet waaraan de landbouwminister zich gecommitteerd heeft. De stikstofruimte is heel schaars, dus dat wordt de grote uitdaging om die op een goede manier vrij te krijgen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden