D66

Interview Tjeerd de Groot

'Sprookjes dat het zonder halvering veestapel kan'

16 Maart 2021 - Linda van Eekeres - 6 reacties

De man die de veestapel wil halveren, meer introductie behoeft Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (52) tegenwoordig niet. Zijn uitspraak was anderhalf jaar geleden directe aanleiding voor de boerenprotesten. Boerenbusiness vraagt de nummer 8 op de lijst van D66 naar zijn visie.

U was directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie. Heeft u als 'de man die de veestapel wil halveren' nog wel een beetje goed contact met boeren?
"Ik heb er gisteren in Staphorst – coronaproof - nog vele tientallen gesproken, dus dat is zeker nog het geval. Aanvankelijk werd er kritisch gereageerd, maar als ze tijd nemen om het hele verhaal aan te horen, komt er ook een moment dat ze zeggen dat ze ook zien dat intensieve veehouderij van varkens en kippen niet zo verder kan."

Inmiddels zijn er meer partijen die het hebben over inkrimping van de veestapel. Maar de andere regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie willen daar niet aan. Hoe denkt u daarover?
"Eigenlijk strooien ze daarmee zand in de ogen van de boeren. CDA vermindert de broeigasemissie met 46% in 2030 ten opzichte van 1990, VVD 41% volgens doorberekeningen. Ze houden zich daarmee niet aan de CO2-reductie van het klimaatakkoord van 49%. Laat staan dat ze gaan voldoen aan de opgave die nog uit Brussel komt. Hetzelfde geldt voor stikstof. En we weten ook al dat we de Kaderrichtlijn Water niet gaan halen. Schaalvergroting is het enige model voor CDA en VVD. Een beleid van 20 jaar pappen en nathouden en je ziet dat er daardoor steeds regels bijkomen. Wij hebben een lange termijnvisie en gaan ook keuzes maken over de Europese landbouwsteun. En het verdienmodel, dat is ook problematisch."

"We zijn het eens dat boeren niet moeten worden gedwongen om te stoppen. Veel hebben geen opvolger. Daarnaast zouden we vooral met boeren willen samenwerken. Aanpak is vrijwillig, maar wij zetten er alleen veel meer geld achter. Wij trekken er €11 miljard meer voor uit. CDA roomt dierrechten af. VVD en CDA vertellen sprookjes dat het zonder halvering van de veestapel kan. Ze geloven al 40 jaar in innovatie, maar de landbouw is al heel efficiënt."

Is er dan nog ruimte voor boerenbedrijven om uit te breiden?
"Als dat een mogelijke schaalsprong betekent, ben ik daarin heel terughoudend. Als we op dezelfde voet doorgaan, dan wordt de sector intensiever en worden bedrijven 2 keer zo groot. Er zitten grenzen aan en die moeten we met elkaar benoemen. Wat VVD en CDA willen, betekent halvering van de boerenstand binnen 10 tot 15 jaar, wij willen juist boeren houden."

Als D66 weer met deze partijen gaat regeren, wat toch niet ondenkbaar, is het dan wel mogelijk om in een volgend kabinet tot overeenstemming over het landbouwbeleid te komen?
"Dat gaan we zien. We hebben grote stappen gezet. Dit kabinet heeft geschreven dat het huidige model niet meer houdbaar is. Er is een toekomstvisie voor kringlooplandbouw neergelegd, een klimaatakkoord gesloten en een goed begin gemaakt met het oplossen van de stikstofcrisis. Daar zijn we toe in staat geweest. Kringlooplandbouw heeft nog nooit zo hoog op politieke agenda gestaan."

Hoe ziet u de rol van de retail in de verduurzamingsslag?
"Ik zie die rol als een heel belangrijke. D66 heeft daartoe ook voorstellen ingediend die worden uitgewerkt door het ministerie. Het hele assortiment van supermarkten moet duurzaam worden, inclusief een eerlijke prijs voor boeren. Er is in 2016 berekend dat er per jaar €6 miljard verborgen schade is van landbouwproducten. Het nieuwe normaal moet worden: niet ten koste van schone lucht, schoon water en biodiversiteit. En ook niet ten koste van het inkomen van de boer."

De prijs is voor veel consumenten doorslaggevend. Hoe realiseer je dat supermarkten vrijwillig hun hele assortiment gaan verduurzamen?
"Als je dat niet doet, kom je in het rijtje viezerikken te staan. Het idee is dat ze rapporteren met welk groeitempo ze dat doen. Je maakt er geen goede sier mee als je voor een klein deel van het assortiment een weidemelklijn hebt en tevens een kiloknaller. Dit moet het nieuwe normaal worden. We willen ook niet ondergraven worden door goedkope, niet duurzame producten uit het buitenland. Ook geen eieren uit Oekraïne in verwerkte producten. Er gaan steeds meer eisen komen uit de financiële wereld, van aandeelhouders. Het is best lastig, maar het zou goed zijn om te zorgen dat de overheid supermarkten en verwerkende industrie die duurzaam werken, in relatie met de overheid, voordeel kan bieden."

Wat is de grootste uitdaging op landbouwgebied de komende tijd?
"Het belangrijkste is of we met elkaar in staat zijn om een nieuw verdienmodel te bieden. Het huidige is failliet. Dat boeren een eerlijke prijs krijgen en op meer manieren geld kunnen verdienen. Dat we een veelvormige land- en tuinbouw krijgen. Je moet daarbij denken aan marktniches, zoals FrieslandCampina met babyvoeding en Kipster met eieren. Export hoeft in waarde ook niet minder te worden, wel in hoeveelheid. Nederland is een van de duurste landen, maar we bedienen ook een heel welvarende markt. Ik geloof niet dat die te weinig wil betalen voor een klimaatneutraal varkenslapje."

"Ik hoop dat boeren echt gaan kiezen voor hun toekomst en die van hun kinderen. We willen vanuit D66 de kans bieden die keuzes te maken en boeren bevrijden uit het huidige model waarin ze vast zitten en dat samen te doen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Scholten 16 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891416/sprookjes-dat-het-zonder-halvering-veestapel-kan]'Sprookjes dat het zonder halvering veestapel kan'[/url]
"Ik heb er gisteren in Staphorst – coronaproof - nog vele tientallen gesproken, dus dat is zeker nog het geval. Aanvankelijk werd er kritisch gereageerd, maar als ze tijd nemen om het hele verhaal aan te horen, komt er ook een moment dat ze zeggen dat ze ook zien dat intensieve veehouderij van varkens en kippen niet zo verder kan."

Vertel er ook even bij dat ik Staphorst Varken en Kippen bedrijven haast niet aanwezig zijn. Het zijn grotendeel Melkvee houders. Dan is het wel makkelijk zeggen dat het in een andere sector niet zo verder kan. Oordeel over je eigen sector.
Abonnee
jan veltkamp 16 Maart 2021
Niet vergeten dat de meesten van de z.g groene wensdenkers flink aandelen hebben in vegetarische voedsel fabrieken. Dus de boeren de nek omdraaien ten faveure van eigen pluche zetels. Nu is het niet goed om bij voorbaat tegen elke verandering te zijn. Maar over het algemeen kun je stellen dat puur onbewerkt voedsel het meest gezond is en hoe meer bewerkingen hoe ongezonder het produkt. Veel van de vegetarische producten zijn flink bewerkt om over het kunstvlees maar te zwijgen, dat is 100% super bewerkt.
Abonnee
frans 16 Maart 2021
Scholten,pas op wat je zegt!
ik denk dat je geen discussie moet hebben over ex, of intensief want de varkens kippen geiten of kalveren komen daar al jaren mee weg, de melkveehouderij wordt al jaren gedwongen grondgebonden te worden zonder dat de verdienste er niet beter op worden.
wij moeten allemaal verantwoordt de mest afzetten.
Het wordt tijd dat we een als eenheid verder gaan, en niet door die Vega's laten uitspelen!
Abonnee
M103 17 Maart 2021
CO2 reductie? De bouw is wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van alle broeikasgassen. Met een miljoen huizen erbij gaan we het milieu verbeteren zeker?
En tegen schaalvergroting in de landbouw? De schaalvergroting van het aantal inwoners in Nederland komt bij D66 niet aan de orde. Die schaalvergroting lijkt helemaal nooit te gaan stoppen.
Tjeerd weet wel hoe we het milieu in Nederland kunnen redden.. NOT.
Abonnee
Scholten 17 Maart 2021
Frans, klopt geheel, maar laat je dan ook niet verleiden als sector om te zeggen dat de standpunten snapt als het niet om je eigen sector gaat.
gerard 17 Maart 2021
lees net in unitip dat een ha bieten zo,n 20 tot25 ton co2 vast bind
wat zullen we daar eens voor gaan vragen
vindt 100euro per ton een goede start
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden