ABZ Diervoeding

Nieuws Jaarcijfers

Recordresultaat voor ABZ Diervoeding in 2020

23 Maart 2021

ABZ Diervoeding heeft het jaar 2020 afgesloten met het hoogste resultaat sinds de oprichting van het voerbedrijf in 2013. Het gaat om bijna €4,2 miljoen. De helft van het resultaat wordt door middel van nabetaling uitgekeerd aan de leden.

Dat het jaar 2020 een bijzonder jaar was, is voor iedereen duidelijk. ABZ Diervoeding kreeg onder meer te maken met de thema's: coronacrisis, Afrikaanse varkenspest en stikstof. "De impact van deze thema's op de leden en op veehouders in het algemeen was en is niet gering. Individuele verschillen zijn groot, maar zorg over opbrengstprijzen en maatschappelijk draagvlak voor de Nederlandse veehouderij is alom aanwezig", aldus algemeen directeur Marcel Roordink.

Toch heeft het bedrijf zich goed staande weten te houden. Het financiële resultaat is namelijk het beste resultaat sinds de oprichting van bedrijf in 2013. Het gaat om een bedrag van €4,173 miljoen, na aftrek van belastingen. "Aangezien ABZ Diervoeding geen hoge winsten nastreeft, wordt €2,12 miljoen hiervan uitgekeerd aan de leden", aldus het bedrijf. Het resulteert in een nabetaling van €4,50 per ton mengvoer.

Goede verkoopcijfers
Vorig jaar werd in totaal 715.00 ton diervoeders verkocht, waarvan 612.000 ton mengvoeders. "Het is een uitstekende prestatie in een krimpende markt", zo beschrijft het bedrijf het resultaat in het jaarverslag. Overigens moet wel opgemerkt worden dat vorig jaar een extra week telde. Dat heeft voor 2% meer omzet en afzet gezorgd. "Als we dit terug rekenen naar een jaar met 52 weken, dan hebben we ons afzetvolume op ongeveer hetzelfde niveau gehouden als het jaar hiervoor", aldus ABZ Diervoeding.

De verschillen tussen de sectoren waren wel groot. De krimp in de afzet van varkensvoeders (-11.185 ton tot 157.183 ton), als gevolg van de stoppersregeling en saneringsregelingen, werd voldoende gecompenseerd door extra afzet van de herkauwers- en pluimveevoeders (+19.440 ton tot 444.574 ton). Ook liet de afzet van enkelvoudige grondstoffen, ruwvoeders en meststoffen een plus zien. Zo steeg de afzet van meststoffen met ruim 2.500 ton tot 14.333 ton.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mengvoer

ABZ vergroot afzet door overname met 50.000 ton

Nieuws Jaarcijfers

Corona trekt zware wissel op jaarcijfers Agrico

Interview Marcel Roordink

'Hoezo nog 5 jaar wachten met deze voerfusie?'

Nieuws Fusie

De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan fuseren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief