Shutterstock

Nieuws Stikstof

Staf: 'Onderbouwing van stikstofdoelen ontbreekt'

23 Maart 2021 - Linda van Eekeres - 1 reactie

In een van de 4 rapporten die vrijdag zijn gepubliceerd en die het nieuwe kabinet handvaten moet bieden voor het stikstofbeleid, wordt uitgegaan van reductie van de stikstofemissie van 50 tot 70%. De onderbouwing daarvan ontbreekt, stelt Stichting Agrifacts (Staf).

Het gaat om de verkenning 'Stikstofruimte voor de toekomst' van adviesgroep ABD Topconsult, een kleine adviesgroep van ervaren topambtenaren binnen de Rijksoverheid. De samenstellers zeggen zich bij het vaststellen van de percentages van 50 tot 70% te baseren op enkele ecologische studies. "Staf wilde deze ecologische studies checken, maar die blijken niet beschikbaar. De getrokken conclusie is derhalve niet controleerbaar. De adviesgroep bevestigt dat deze studie nog niet beschikbaar is", aldus Staf op haar website

De stichting voegt een mail van een ambtenaar toe. Daarin meldt deze persoon: "Ik heb wel de betrokken personen gesproken en resultaten ingezien. Maar in de analyse beperkt gebruik van gemaakt, omdat het resultaat nog niet openbaar is." 

'Niet correct'
"Het is gewoon niet correct dat je studies opvoert die voor anderen niet zijn in te zien", zegt Geesje Rotgers, die als onderzoeksjournalist verbonden is aan Stichting Agrifacts desgevraagd. "Er worden conclusies opgevoerd, maar je weet niet waar die op gebaseerd zijn en hoe die tot stand zijn gekomen. Je moet de Rijksoverheid maar op haar blauwe ogen vertrouwen."

Staf is zelf met een onderzoek bezig waarbij wetenschappers informatie verzamelen van studies die gebaseerd zijn op praktijkmetingen. Staf kan nog niet zeggen wat daaruit komt, maar belooft daar zeer binnenkort over te publiceren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henk. 24 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891535/staf-onderbouwing-van-stikstofdoelen-ontbreekt]Staf: 'Onderbouwing van stikstofdoelen ontbreekt'[/url]
Stichting STAF, ga zo door met uw onderzoekingen van allerlei totaal niet correcte wetenschappelijke rapporten van de overheid.!
De stichting STAF, is nog het enigste wetenschappelijke onderzoeksbureau van Nederland, die we nog kunnen vertrouwen.!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden